Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
26. února 2004 v 9.07 hodin

Přítomno: 188 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji vám dobré ráno a zahajuji jedenáctý jednací den 27. schůze Poslanecké sněmovny. Všechny vás srdečně vítám.

Prosím, abyste se nejdříve přihlásili identifikačními kartami. Pan poslanec Martin Říman má náhradní kartu číslo 1.

A přečtu vám, kdo požádal o omluvení své neúčasti na dnešním jednání. Je to pan poslanec Jan Klas, který je stále omluven ze zdravotních důvodů, až do 27. 2. včetně. Nebude tady dnes ani paní poslankyně Hana Šedivá. Z členů vlády se omlouvá premiér Vladimír Špidla, který se omlouvá do pátku, pan ministr Karel Čermák se omlouvá mezi 14. a 15. hodinou, pan ministr Pavel Dostál se omlouvá od 18.30 hodin, nemocen je pan ministr obrany Miroslav Kostelka, omlouvá se ministr Vladimír Mlynář, který se účastní konference ministrů v Budapešti až do zítřka, omlouvá se také ministr Pavel Němec, který je na pracovní cestě v Izraeli ještě dnes. Pan ministr Jaroslav Palas se omlouvá na dnešní dopoledne, stejně tak se na dnešní dopoledne omlouvá pan ministr Cyril Svoboda, který je poradě velvyslanců Evropské unie a NATO.

Takže to jsou omluvy, které jsem obdržel k dnešnímu ránu, a nyní bych sám sebe přihlásil a požádám paní místopředsedkyni.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Slovo má předseda Poslanecké sněmovny pan Lubomír Zaorálek.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážení kolegové, paní místopředsedkyně, já bych chtěl jenom přečíst procedurální návrh, na kterém věřím, že je v této chvíli shoda. Navrhuji zařadit body 125, 126 a 127, což je třetí čtení jednacích řádů, na pátek 27. února, jako první tři body jednání 27., to znamená této právě probíhající schůze Poslanecké sněmovny. Samozřejmě, že důvodem je souvislost se vstupem do Evropské unie a nutnost, aby tyto věci, jako je fungování evropských výborů, teď dokonce řešení otázky poslanců - europoslanců - bylo vyřešeno dříve, než vstoupíme do EU. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Jako další se přihlásil pan poslanec Michal Kraus, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Kraus: Děkuji, paní místopředsedající. Já bych si dovolil zopakovat procedurální návrh, který jsem navrhoval včera, a chtěl bych požádat, aby po včerejších zkušenostech se pokud možno o něm hlasovalo ihned, a to abychom dnes po skončení pevně zařazeného bodu navrhli projednat ve třetím čtení body v následujícím pořadí: bod č. 131, novela zákona o nájemném, bod č. 104, novela zákona o DPH, a bod č. 105, související zákony o DPH.

Vaším prostřednictvím, paní místopředsedající, bych chtěl vzkázat panu kolegovi Vymětalovi, že tato změna je skutečně nezbytná. U nájemného je to proto, že v podstatě je bezprávní stav, u DPH se jedná o harmonizační změny, které je nezbytné, aby platily k 1. 5. 2004, a vzhledem k tomu, že program schůze vypadá, tak jak vypadá, pokud bychom tyto body na dnešek pevně nezařadili, mohlo by se stát, že by třetí čtení nebylo projednáno. Jsem tedy přesvědčen, že ke změně a pevnému zařazení bodu je vážný důvod. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pane poslanče, prosím o strpení. Jenom bych vás chtěl upozornit, že body 104 a 105 jsou dneska podle řádného pořadu schůze na řadě hned po tom bodu vládním návrhu česko-slovenské smlouvy. Pan místopředseda Filip je včera přeskočil, protože nebyla lhůta. Teď lhůta je, takže body 104 a 105 jsou vlastně dneska druhý a třetí bod řádně a nemusí se vůbec nikam přesouvat.

 

Poslanec Michal Kraus: Ale jestli jste zaznamenal, já jsem hovořil, aby se projednaly ty body v pořadí 131, 104 a 105. V tom je právě ta změna - aby před body 104 a 105 byl pevně zařazen bod 131.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, rozumím. 131, 133 před body 104, 105. Jenom 131, rozumím. Budeme o tom hlasovat.

Pan poslanec Hojda.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP