(9.10 hodin)

Poslanec Pavel Hojda: Pane předsedo, dámy a pánové, včera při projednávání volebního bodu 134, Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, se Poslanecká sněmovna usnesla, že v případě neúspěšné volby bude zařazen opět stejný bod - Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Navrhuji proto, i na základě usnesení volební komise, aby tento bod byl projednán dnes půl hodiny před polední přestávkou, a prosím, aby se o tom hlasovalo.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane předsedo. To jsou asi všechny návrhy a budeme o nich nyní hlasovat. Ještě se hlásí pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Rozumím tomu, co zde říkal pan poslanec Kraus. Přesto si myslím, že sněmovna by měla odhlasovat, zda jde skutečně o zvlášť odůvodněný případ zařazení bodu 131. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Rozumím, je tu návrh. Prosím, pan poslanec Michal Kraus.

 

Poslanec Michal Kraus: Prostřednictvím pana předsedajícího bych chtěl ještě jednou panu kolegovi Vymětalovi říci, že se jedná skutečně o závažný důvod. Vzhledem k vývoji naší schůze by mohlo hrozit, že bod 131 by nebyl ve třetím čtení projednán, a jak známo, regulace nájemného v současné době je v bezprávním stavu, a mám za to, že je velmi důležité, aby tato schůze zákon projednala. A myslím si, že to je důvod, který zcela určitě je vážný, a mám za to, že není potřeba o tom hlasovat.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, pane poslanče. Nechám hlasovat nejdříve o tom, je-li to ten případ, o kterém budeme hlasovat, a pak o přeřazení.

Hlásí se ještě pan poslanec Petr Braný.

 

Poslanec Petr Braný: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, příjemný den přeji všem.

Já samozřejmě chápu nutnost projednat bod 131, to je regulace nájemného, ale jak už jsem řekl v jiné souvislosti jako zpravodaj, když jste mě určili ve vedení sněmovny, tak se dozvídám nové návrhy buď z tisku, nebo takovéto posuny až tady na plénu. Nikdo z navrhovatelů nemá ani zapotřebí sdělit, že to chce předřadit. Jsem samozřejmě přítomen celé schůzi, takže mi to nečiní problémy, ale teď ještě za mnou přišli někteří navrhovatelé a chtějí některé věci zpřesnit.

Můžeme si odhlasovat urychlení dnes, že by to bylo dříve na programu, ale zase je tu ještě otázka, která se musí legislativně technicky dohodnout, zpravodaj s předkladateli. Proto jenom apeluji na ty, kteří vůbec obecně předkládají změny bodů, aby se aspoň vždycky zeptali zpravodaje tisku. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Budeme nyní, doufám, hlasovat. Ještě přivolám poslance do jednacího sálu. Budeme hlasovat o návrzích, které tady zazněly, v pořadí, v jakém byly předkládány.

 

Nejdříve bychom hlasovali o návrhu, který jsem přednesl sám. Zopakuji ho. Byl to návrh zařadit body 125, 126 a 127 - jednací řady - na pátek 27. února jako první body jednání 27. schůze Poslanecké sněmovny, to znamená té, která nyní probíhá.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, zařadit tyto tři body na zítřek, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 335 z přítomných 169 poslanců pro hlasovalo 115, proti 5. Tento návrh byl přijat.

 

Druhý návrh byl návrh pana poslance Michala Krause, který navrhoval bod 131 zařadit vlastně jako druhý bod dnešního jednání. To je celé, o čem budeme hlasovat.

Ale byl tady návrh pana poslance Vymětala, abychom nejdříve hlasovali o tom, jestli tento bod sněmovna pokládá za výjimečný. To je první hlasování, a teprve pak budeme hlasovat o návrhu pana poslance Krause.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, hlasovat o přeřazení tohoto bodu, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 336 z přítomných 169 poslanců pro hlasovalo 84, proti 46. Tento návrh nebyl přijat.

 

Jenom počkám na kontrolu výsledku hlasování. Ptám se, jestli někdo zpochybňuje hlasování. O slovo se hlásí pan poslanec Holáň.

 

Poslanec Vilém Holáň: Omlouvám se, nastal zkrat. Hlasoval jsem pro, a na sjetině je záporný výsledek. Zpochybňuji hlasování a žádám o opakované hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Pan poslanec Holáň zpochybňuje hlasování a musíme hlasovat o jeho námitce.

 

Budeme hlasovat o námitce pana poslance Holáně. Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tuto námitku, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 337 z přítomných 173 poslanců pro hlasovalo 127 a proti hlasovalo 6. Tento návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP