(9.20 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Je tu žádost o odhlášení. Odhlašuji vás tedy a žádám, abyste se znovu přihlásili.

Budeme hlasovat ještě jednou o návrhu pana poslance Michala Krause zařadit bod č.131 jako druhý bod dnešního pořadu. (Z lavic poslaneckého klubu ČSSD zaznívá upozornění, že se hlasuje o závažnosti této změny.)

 

Pardon, omlouvám se, budeme hlasovat o tom, jestli je to výjimečný bod, o jehož přeřazení můžeme hlasovat. Tedy výjimečnost je předmětem našeho hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo se vyslovuje pro výjimečnost tohoto bodu, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 338 se ze 172 přítomných poslanců pro vyslovilo 86, proti 59. Tento návrh nebyl přijat.

 

Vidím, že kontroloři opět míří k výsledkům hlasování, počkáme proto chvilku na výsledek kontroly. Ptám se, k čemu dospěli. Je to v pořádku? (Ano.) Znamená to tedy, že nebudeme hlasovat o návrhu pana poslance Michala Krause zvláště.

 

A poslední návrh, který byl předložen, byl návrh pana předsedy volební komise poslance Hojdy, který navrhoval volbu prezidenta NKÚ zařadit dnes půl hodiny před polední přestávkou. Říkám to dobře? (Poslanec Hojda souhlasí.)

 

Zahajuji tedy hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení této volby půl hodiny před polední pauzou na dnešní program schůze, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 339 z přítomných 174 poslanců pro hlasovalo 86, proti 12. Tento návrh přijat nebyl.

 

I v tomto případě vyčkáme, jak dopadne kontrola tohoto hlasování.

Vidím, že se o slovo hlásí pan poslance Nečas. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedo, v předcházejícím hlasování jsem hlasoval pro návrh, na sjetině mám křížek. Zpochybňuji tedy hlasování.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slyšeli jsme zpochybnění z úst pana poslance Nečase, o kterém budeme hlasovat. Budeme tedy hlasovat o této námitce. Kdo je pro přijetí této námitky, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti této námitce?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 340 z přítomných 176 poslanců pro hlasovalo 137, proti 2, takže námitka byla přijata.

 

Budeme tedy opakovat hlasování o návrhu pana poslance Hojdy zařadit volbu prezidenta NKÚ na dnešní program schůze půl hodiny před polední pauzu. To je předmětem následujícího hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 341 se z přítomných 178 poslanců pro vyslovilo 87, proti 17. Tento návrh tedy nebyl přijat.

 

Opět prosím o chvilku strpení ke kontrole výsledků hlasování.

Zdá se, že je vše v pořádku, že nikdo výsledek posledního hlasování nezpochybňuje. Můžeme tedy pokračovat.

Bylo to tedy to poslední, s čím jsme se vypořádali, co se týkalo změny pořadu nebo přesunu bodů. Myslím, že teď už nic nebrání, abychom přikročili k pevnému pořadu naší schůze jak je stanoven.

 

Dovolte mi ještě, vážení kolegové a kolegyně, než se vrhneme do projednávání následujících bodů, abych udělal jednu věc trochu mimo program.

 

Já bych rád z tohoto místa pogratuloval a poblahopřál panu profesoru Zdeňku Jičínskému, který se dnes dožívá 75 let. To je nepochybně mimořádná porce zkušeností, kterou snad nikdo druhý v této sněmovně nemá, takže mi dovolte, abych mu popřál pevné zdraví a hodně štěstí tady ve sněmovně i v osobním životě. (Poslanci všech poslaneckých klubů povstávají a potleskem se připojují ke gratulaci předsedy sněmovny.)

Děkuji vám.

 

A nyní přistoupíme k prvnímu bodu našeho dnešního programu. Je to bod číslo

 

93.
Vládní návrh, kterým se Parlamentu České republiky předkládá k vyslovení souhlasu
s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou,
kterou se mění Smlouva mezi Českou republikou a Slovenskou republikou
o úpravě režimu a o spolupráci na společných státních hranicích ze dne 29. října 1992,
ve znění Smlouvy ze dne 18. srpna 1997, podepsaná dne 27. ledna 2004 v Bratislavě
/sněmovní tisk 578/ - prvé čtení

 

Úvodem oznamuji, že předseda vlády svým listem požádal o zkrácení lhůty projednávání tohoto návrhu ve výborech o 30 dnů.

Předložený návrh by měl uvést místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross. Prosím, aby se tohoto úvodního úkolu ujal.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, členové vlády, vážené poslankyně a poslanci, dovolím si vám říci několik základních věcí ke smlouvě, o které vím, že vzbudila poměrně velký zájem. Ona to totiž není úplně standardní smlouva, kterých tady ve sněmovně projednáváme poměrně velké množství, a většinou se jimi zabývá pouze několik určených poslanců, což samozřejmě není nic špatného, protože jsou věci rutinního charakteru. Tato smlouva ale rutinní záležitostí není, takže bych si dovolil vám, kteří jste se průběžně o tuto smlouvu zajímali, říci několik věcí.

Tato smlouva by měla zavést na česko-slovenských hranicích takový režim pro překračování státních hranic mimo běžné hraniční přechody, který bude v souladu se schengenským acquis pro tzv. dočasnou vnější hranici.

Tady bych se poprvé zastavil, protože byly spekulace, jestli vůbec dočasná vnější hranice existuje, jestli vůbec je zapotřebí, aby dočasná vnější hranice byla mezi členskými zeměmi Evropské unie, protože Česká republika po vstupu do Evropské unie bude prakticky celá obklopena jinými členskými zeměmi Evropské unie.

Povahu dočasné vnější hranice budou mít po vstupu České republiky do Evropské unie všechny hranice České republiky se všemi sousedními státy, to znamená se Spolkovou republikou Německo, Polskou republikou, Rakouskem i Slovenskou republikou.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP