(11.30 hodin)
(pokračuje Gross)

K tomu, co říkal kolega Laštůvka, jestli skutečně je nutné zkracovat lhůtu, tak si myslím, že během 30 dnů se dá vyřešit spousta otázek, které v tuto chvíli třeba zůstávají nedořešené.

Pokud smlouva vstoupí v platnost chvíli po 1. květnu, asi se nic - a teď tady říkám svůj názor - smrtelného nestane, pouze budeme vědomě několik dnů, týdnů, doufám, že už to nebudou nějaké delší měsíce, neplnit závazky, ke kterým Česká republika zavázaná je a které jsou vymáhatelné. Zdůrazňuji - které jsou vymáhatelné. Já bych byl daleko raději, kdyby se podařilo schválit zkrácení lhůt. Pokud tomu tak nebude, stále to bude menší tragédie podle mého názoru, než když dojde k zamítnutí této smlouvy, protože zamítnutí smlouvy povede k tomu, že 1. května budeme muset výrazně zpřísnit režim na česko-slovenských hranicích a to skutečně myslím, že není úmyslem nikoho v této sněmovně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane ministře. Chci se zeptat paní zpravodajky, zda padly nějaké návrhy na usnesení. Pokud ano, tak aby nám je přednesla.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Pane předsedající, já jsem je přednášela. Návrhů padlo celkem 10, od zamítnutí až po prodloužení nebo zkrácení lhůty a až po přikázání výborům.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Nejprve návrhy, které rozhodnou o dalším projednávání, tedy návrhy charakteru zamítnutí. Prosím všechny, kteří mají v úmyslu se zúčastnit hlasování, aby přišli do jednacího sálu. Všechny přítomné prosím o registraci, neboť jsem vás odhlásil.

Přikročíme k hlasování. V obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 342. - Prohlašuji toto hlasování za zmatečné. Pan kolega Lobkowicz má problém, jak jinak než s hlasovací kartou. To je obecný problém v této sněmovně.

Ještě jednou vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu pokusili přihlásit. (Hlasovací zařízení poslance Lobkowicze nefunguje.) Jsou dvě varianty - vyměnit pana poslance, nebo jeho kartu. Myslím, že druhá je lepší.

Zkuste prosím jiné hlasovací zařízení, ať zjistíme, kde je problém. Myslím, že elektronické zařízení ukázalo, pane poslanče, kde je vaše místo. Promluvte o tom s vaším stranickým předsedou a uvidíme, jaké budou důsledky.

Má ještě někdo nějaký další problém? Nemá. Můžeme přikročit k hlasování.

 

V obecné rozpravě padl návrh na zamítnutí předloženého návrhu. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 343. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti tomuto návrhu?

Z přítomných 187 poslanců pro návrh 92, proti 81. Návrh nebyl přijat.

 

Počkáme na kontrolu hlasovacího zařízení a poté, bude-li vše v pořádku, přikročíme k hlasování o dalších návrzích.

Vypadá to, že kontrolní skupina zatím nehlásí žádný problém. Můžeme pokračovat. Prosím další návrh.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Dále padl návrh na vrácení k přepracování.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 344. Kdo souhlasí s tím, aby tento návrh byl vrácen navrhovateli k přepracování? Kdo je proti?

Z přítomných 187 poslanců pro 92, proti 80. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní bychom se měli zabývat návrhem na přikázání. Nebo je ještě jeden?

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Ještě padl návrh na přerušení projednávání a odročení schvalovacího procesu do zpracování příslušné normy Radou Evropské unie.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ano. Je to návrh na odročení. Věcná podmínka splněna. Je to návrh hlasovatelný.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 345. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 188 poslanců pro 93, proti 75. Návrh nebyl přijat.

 

Teď návrhy na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání zahraničnímu výboru.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Dále padly návrhy k projednání ve výboru pro obranu a bezpečnost, ve výboru petičním a ve výboru pro evropskou integraci.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nejprve budeme hlasovat o přikázání zahraničnímu výboru. Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 346. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 187 přítomných pro 174, proti 5. Návrh byl přijat.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 347. Kdo je pro přikázání výboru pro obranu a bezpečnost? Kdo je proti?

Ze 188 přítomných pro 67, proti 48. Návrh nebyl přijat.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 348. Kdo je pro, přikázat návrh petičnímu výboru? Kdo je proti?

Ze 188 přítomných pro 58, proti 42. Návrh nebyl přijat.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 349. Kdo je pro přikázání výboru pro evropskou integraci? Kdo je proti?

Ze 188 přítomných pro 132, proti 19. Návrh byl přijat.

 

Nyní návrhy na lhůty.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Předseda vlády vyslovil požadavek na zkrácení lhůty na 30 dnů. Dále byl dán požadavek na prodloužení lhůty na 100 dnů na projednávání a prodloužení lhůty o 20 dnů.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já si nejdříve vyjasním s panem ministrem, zda souhlasí s případným návrhem na prodloužení na 100 dnů. Nesouhlasí. To je návrh, který je podmíněn souhlasem předkladatele, nicméně prodloužení o 20 dnů je již neodvislé od vůle pana ministra.

Nejprve budeme hlasovat o zkrácení lhůty, v pořadí, jak návrhy padly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP