(11.40 hodin)
(pokračuje Langer)

Já jsem neřídil v průběhu jednání a pochopil jsem to tak, že tento návrh padl jako první.

 

Poslanec Karel Vymětal: Já tomu rozumím, pane místopředsedo, ale vláda není poslanec, tudíž jistě žádost může dát, ale pokud si ji neosvojí žádný poslanec, tak není o čem hlasovat. Chci upozornit, že o to požádala vláda, nikoliv předseda vlády jako poslanec. Bylo to tady několikrát citováno.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Přiznám se, že jsem nebyl přítomen v průběhu rozpravy, takže nemohu teď posoudit, zda veškeré formální náležitosti byly splněny. Slovo má pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Pane místopředsedo, mám pocit, že pro férovost má kolega Vymětal spíše pravdu nežli ne. Přestože riskuji otevření nového kola rozpravy, tak aby bylo vše formálně v pořádku, opravdu rozpravu otevírám a nyní jako poslanec vznáším návrh na zkrácení o 30 dnů. (Námitky z lavic ODS.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Já to hned uzavírám. Prosím o klid ve sněmovně. Rozprava byla otevřena a znovu uzavřena. Nechci se dostat do stejných procedurálních problémů jako včera. Výhradně k proceduře - pan kolega Nečas.

 

Poslanec Petr Nečas: Vzhledem k tomu, že byla otevřena rozprava, dávám návrh na zamítnutí. (Hlasy z lavic ČSSD: Byla ukončena.) Pan předsedající neviděl mou přihlášku do rozpravy, kterou jsem dával. (Rozruch v sále.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Ještěže vás mám, pane poslanče. Ano, neviděl jsem vaši přihlášku. Rozprava je tedy otevřena a vzhledem k tomu, že je otevřená, může vystoupit kdokoliv. Kolega Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, domnívám se, že pan ministr svým vystoupením otevřel rozpravu, ale podat návrh musí až poté, co vy řeknete, že je rozprava otevřena. On se musí teď opět přihlásit do rozpravy. Není možné takto předložit návrh.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Teď pan kolega Kováčik s přednostním právem vystoupit. (Hluk v sále.) Ještě než budete hovořit, pane předsedo, prosím všechny o klid a zdůrazňuji, že se již několikrát stala ta skutečnost, že předsedající rozpravu uzavřel, aniž by si povšiml toho, že se někdo hlásí do rozpravy, a znovu bylo umožněno opakovaně takto přihlášenému kolegovi nebo kolegyni v rozpravě vystoupit. Takže prosím, nedělejme bouři ve sklenici vody.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pan ministr skutečně otevřel rozpravu, ale o to mi nejde. Myslím, že je třeba trochu uklidnit situaci, proto v tuto chvíli žádám o přestávku na poradu klubu KSČM v délce půl hodiny.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdy my ta třetí čtení uděláme? Vyhlašuji přestávku do 12.10 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 11.43 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP