(15.50 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Říkal jsem si, že by bylo dobré, kdybyste alespoň vy, co o tom budete hlasovat a tento návrh podporovat, věděli, co všechno jste se rozhodli zdražit, ale řekl jsem si, že je to zbytečné. Vaše stanovisko toto vědění stejně nezmění, jste odhodláni tak učinit bez ohledu na to, co bude nakonec zdraženo. Dokonale to dokumentovala scénka, která tady proběhla kolem prezervativů. Je zcela zřejmé, že vážné věci tuto vládní koalici moc nezajímají. Nepodstatné okolnosti jako to, jestli v těch desítkách položek budou prezervativy, nebo ne, byly důvodem pro zvláštní přestávku a nátlak, který vyvinula část vládní koalice na její zbytek. Doufám, že to přátelé demokracie v České republice zaznamenají a také zaznamenají postup, který tady někteří předvedli, co si představují pod pojmem svědomí. (Potlesk.)

Číst ten dlouhý seznam veřejnosti také v tuto chvíli není potřeba. Veřejnost tento seznam zaregistruje. Zaregistruje ho na účtenkách při každé své návštěvě v každém obchodě, při každé poskytnuté službě. Vláda se tedy dnes chystá vystavit všem občanům České republiky, dokonce i obcím České republiky účet za svou touhu utrácet čím dál víc peněz, za svou touhu nedbat přitom na zájmy občanů této republiky. Vaším programem se stalo utrácet z jedné části na dluh, z druhé části z kapes našich občanů.

Dnes definitivně lze potvrdit, co měl na mysli předseda vlády a předseda České strany sociálně demokratické, když před volbami v roce 2002 pronesl dnes už věhlasný výrok, že peněz je dost a že zdrojů je dost. Po dnešním hlasování prokáže tato vládní koalice, že od počátku měla na mysli kapsy občanů České republiky. (Potlesk.)

Krok, který vláda dělá navíc, není vynucen požadavky Evropské unie, a tak je naprosto zřejmé, že tentokrát tato vláda zdražuje zcela a jenom pouze proto, že chce uspokojit svou touhu velkého utrácení, že není ochotna začít sama u sebe a že jediné peníze, které umí najít, je sahání do kapes našich občanů.

Občanská demokratická strana proti tomuto zásadně protestuje a nepodpoří proto návrh v závěrečném hlasování na zvýšení daně z přidané hodnoty a na rozsáhlé zdražování, které bude toho důsledkem. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Dovolte, abych přednesla návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o dani z přidané hodnoty, podle sněmovního tisku 496, ve znění schválených pozměňovacích návrhů."

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 438 z přítomných 187 poslanců 94 hlasovalo pro, proti 93. Návrh byl přijat.

 

Vidím, že bude docházet ke kontrole výsledků hlasování.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Prosím kolegy, aby se nerozcházeli, protože máme ještě doprovodná usnesení podle schválené procedury.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já bych vás poprosila, pane zpravodaji - zatímco bude docházet ke kontrole výsledků hlasování, myslím, že můžete přednést návrh doprovodných usnesení nebo nás seznámit s postupem.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Máme celkem pět návrhů na doprovodné usnesení. Budeme o nich hlasovat v tom pořadí, jak byly předloženy.

Takže první pana poslance Doktora, které zní: "Poslanecká sněmovna konstatuje: vláda předkládá nepromyšlené novely zákonů, které zbytečně zaplevelují náš právní řád." Já nesouhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Výsledek hlasování je v pořádku.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 439 z přítomných 187 poslanců pro návrh hlasovalo 75, proti 85, návrh nebyl přijat. Prosím další.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: "Vláda předkládá návrhy zákonů, jejichž dopady jsou v rozporu s jejím vlastním programovým prohlášením." Nesouhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 440 z přítomných 187 poslanců 93 bylo pro, proti 81. Návrh nebyl přijat. Prosím další.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: "Současná vláda sociální demokracie způsobuje této zemi nevratné škody." Nesouhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 441 z přítomných 187 poslanců 75 hlasovalo pro, proti 84. Návrh nebyl přijat. Prosím další.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: "Vláda Vladimíra Špidly škodí občanům České republiky." Nesouhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 442 z přítomných 187 poslanců pro návrh 86, proti 87. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: "Zdražování zatíží všechny občany, povede k útlumu celé řady odvětví, likvidaci drobných a středních podnikatelů a tím i ke zvýšení nezaměstnanosti." Nesouhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 443 z přítomných 187 poslanců 91 pro, proti 80. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Tím jsme, paní předsedající, vyčerpali celou proceduru a já zejména předkladatelům děkuji za konstruktivní vstřícnost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji a konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu zpravodajovi, panu navrhovateli a vám, kolegyně a kolegové oznamuji, že v 16 hodin začnou interpelace na předsedu vlády.

Pro vaši informaci o našem dalším programu - zítra ráno budeme pokračovat v 28. schůzi, po ukončení 28. schůze budeme pokračovat v projednávání zákona číslo 105, potom 118, poté budou jednací řády Poslanecké sněmovny a tak dále. Odpovědi na písemné interpelace jsme zařadili a jsou na programu - budou.

Pan poslanec Hynek Fajmon. Prosím ještě o klid.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové. Vzhledem k tomu, že pan premiér není dneska přítomen, navrhuji odročit jednání o písemných interpelacích po 18.30 hodině, tak jak to bylo původně domluveno, a přesunout na 9. 3., až bude pan premiér přítomen.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Já vím, že sice podle našeho schváleného usnesení návrhy na přeložení zákonů hlasujeme ráno, pokud jsou podány ráno do půl hodiny po 9. hodině, ale nicméně se domnívám, že návrh pana poslance Hynka Fajmona má jiný důvod - důvod nepřítomnosti interpelovaného. Myslím si, že toto můžeme rozlousknout hlasováním.

Takže já vás ještě poprosím o jedno hlasování. Budeme hlasovat o návrhu na přeložení odpovědí na písemnou interpelaci na dobu, kdy tady bude přítomen interpelovaný. Pan poslanec navrhuje, aby to bylo na 9. 3. Prosím, abychom rozhodli hlasováním.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP