(16.10 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, nebudu číst ani přednášet žádnou interpelaci, pouze bych si dovolila oznámit, že ani tu první, ani tu druhou touto formou nepodám, protože mi to připadá naprosto zbytečné, a se svými problémy, které se týkají jednak výplaty rodičovského příspěvku a jednak krize ve financování profesionálních divadel a orchestrů, se obrátím ve formě písemné interpelace na pana premiéra, protože to je jediná šance, jak tyto problémy budou regulérním způsobem ve sněmovně projednávány. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní místopředsedkyni Němcové. Hovořit bude pan poslanec Petr Bratský, připraví se pan poslanec Hynek Fajmon.

 

Poslanec Petr Bratský: Děkuji za slovo. Já rovněž podám interpelaci písemnou, nicméně aspoň se krátce o věci zmíním.

Dne 31. ledna 2004 přinesl deník Právo: České firmy se neúčastní výběrových řízení, která dočasná irácká vláda vloni v listopadu vyhlásila na nákup výzbroje a výstroje pro nově vytvořenou armádu. Česká republika se tak předem zbavila šance na obrovský kontrakt v celkové výši až jedné miliardy dolarů, což je v přepočtu více než dvacet šest miliard korun. Tendr, který byl 11. listopadu 2003 oficiálně vyhlášen, je ovšem ve skutečnosti na výzbroj a výstroj v hodnotě 600 mil. dolarů a vítěz získá opci na další dodávky za čtyři sta milionů.

Co tedy vlastně vláda České republiky konkrétně dělá pro budoucí zakázky českých firem na obnově Iráku kromě zdvořilostních návštěv? Nehrozí, že když si vláda povede stejně obratně jako při vyjednávání podmínek vstupu do Evropské unie, vyfouknou aktivnější vlády, např. Polska, Maďarska, vládě premiéra Špidly a českým firmám v Iráku většinu významnějších zakázek? Co vláda České republiky dělá konkrétně pro vstup české podnikatelské sféry na světové trhy?

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Petru Bratskému. Je-li přítomen pan poslanec Hynek Fajmon, má příležitost přednést svou ústní interpelaci.

Není známo, že by pan poslanec Fajmon se vzdal této interpelace, tak ještě chvilku počkáme.

Mezitím vám oznámím, že paní poslankyně Páralová a pan poslanec Petr Nečas nevystoupí, ačkoli jsou přítomni, protože vyčkají příležitosti přímé a osobní účasti předsedy vlády k tomu, aby mu otázky, které chtěli položit dnes, položili v nejbližším možném vhodném termínu.

A protože pan poslanec Fajmon mě zdá se neslyší nebo nechce přijít do jednací síně, tak mi nezbývá nic jiného, než tuto část odpovědí na ústní interpelace na premiéra ukončit a konstatovat, že tento bod je projednán.

V 17.00 hodin se budeme věnovat interpelacím na ministry vlády. První interpelace, která zazní, bude z úst pana poslance Jaromíra Kohlíčka a bude směřovat na pana místopředsedu vlády Stanislava Grosse.

A vzhledem k tomu, že právě nyní přišel pan poslanec Hynek Fajmon, a protože projednávání je relativně nestandardní, tak se ho chci zeptat a dám mu možnost, jestli chce využít příležitosti a přednést svou ústní interpelaci, aby tak učinil.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Vážený pane místopředsedo, nejprve se omlouvám, že jsem dorazil pozdě, ale měli jsme v seznamu interpelujících chybu, bylo tam chybně uvedeno jméno pana poslance Václava Exnera u mojí interpelace a při kontrole jsem se spletl, takže jsem nedorazil.

Ale k interpelaci samotné. Chtěl bych se zeptat pana premiéra na to, co plánuje vláda v dalším osudu bývalého vojenského letiště v prostoru Milovice-Mladá. Z loňského roku nebylo realizováno usnesení vlády o prodeji tohoto vojenského letiště a není zaznamenán žádný další vývoj. Občané z Milovic se mě dotazují, co v té věci bude podniknuto, zda tento státní majetek bude dále chátrat. A tak bych chtěl vědět odpověď na otázku, co vláda plánuje s tímto státním majetkem dělat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji i vám. A teď už s definitivní platností tuto část ústních interpelací končím a sejdeme se se všemi z vás, kteří máte zájem o ústní interpelace, v 17.00 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 16.14 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP