(Jednání pokračovalo v 19.02 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, je 19.02 hodin, je to okamžik, kdy rozhodneme o procedurálním návrhu na přerušení projednávání interpelace pana poslance Duba. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami.

Pan poslanec Schling má náhradní kartu číslo 17. Doufám, že mu bude něco platná. Tak ještě zazvoním. (Zazněl gong.)

Mrzí mě, že se panu poslanci Dubovi nepodařilo naplnit mé přání a že jeho apel znamenal příchod jenom předsedy jeho klubu pana poslance Tlustého, takže poslanecký klub ODS už dosáhl čísla tři v bodě, který si vynutil, a donutil sněmovnu, aby to projednávala.

Hlásí se pan poslanec Tlustý.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážený pane předsedající, dovolte mi zpřesnit faktografii. To byla vládní koalice, která si vynutila, aby jednání probíhalo v tento okamžik, nikoliv my. To za prvé. Za druhé to je interpelace ministrovi, který není přítomen, a my nemáme žádnou jinou metodu, jak si vyžádat, aby interpelace probíhala za prvé ve standardních časech, za druhé za standardních okolností, tj. za přítomnosti příslušného ministra. Takže jsme sice přítomni, ale pokud vládní koalice chtěla toto jednání právě teď, tak by tady měla mít těch potřebných 67 poslanců. (Neklid a ojedinělý smích v jednací síni.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, děkuji za toto připomenutí, pane předsedo. Pro mě je novinka, že končí pracovní doba v 18.40 hodin. To je opravdu novinka, a myslím, že asi vám nedá příliš mnoho poslanců za pravdu. Nicméně nejsme-li schopni hlasování, tak konstatuji já, že přerušuji projednávání interpelace pana poslance Duba a zvu k řečništi pana poslance Plachého, neboť se věnujeme jeho interpelaci.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dříve než přikročím k vlastní interpelaci, dovolte mi, abych poděkoval vládní koalici za aroganci, s jakou přeřadila tuto interpelaci z doby obvyklé na projednávání odpovědí na písemné interpelace, kterou je čtvrteční dopoledne, na tuto večerní hodinu. A pokud možno bez přítomnosti médií, a dokonce i bez přítomnosti interpelovaného ministra, který je sice omluven, nicméně přítomen není, ačkoliv pro přeložení odpovědí na písemné interpelace nepochybně hlasoval.

Navrhuji proto přerušit projednávání této interpelace do zítřejšího rána.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. O slovo se hlásí pan místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážený pane místopředsedo, paní poslankyně, páni poslanci, já jenom na upřesněnou. Ano, pan ministr Dostál přítomen není, pan ministr Dostál je řádně, tuším od včerejška nebo od předvčerejška, omluven.

Ale podstata problému je jiná. Pan ministr Dostál byl panem poslancem Plachým touto interpelací interpelován již v dávné minulosti třikrát. Třikrát tady pan ministr Dostál čekal, zda bude pan poslanec Plachý přítomen, a nebyl. Takže pokud bych to měl vyslovit sportovně, tak teď je to 3 : 1, ale v neprospěch interpelujícího poslance. (Ojedinělý potlesk, neklid v jednací síni.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, já nejsem rozhodčí, abych hodnotil skóre, ale vzpomínám si na chvíli, kdy pan poslanec Plachý prosil sněmovnu, aby neprojednávala tu interpelaci v době, kdy se interpelace projednává. Sněmovna mu tenkrát vyšla vstříc, takže odložila projednávání z důvodu nepřítomnosti pana poslance Plachého na pozdější dobu.

Jinak pro ty, kteří si to nepamatují - odpovědi na písemné interpelace probíhaly celý čtvrtek minulý týden. A bývá obvyklé, že za čtvrteční dopoledne stihneme odpovědi na pět, sedm interpelací. Bohužel se to minulý týden nepodařilo. Poslanecká sněmovna neslouží jenom k tomu, aby řešila odpovědi na písemné interpelace. Je to především zákonodárné těleso, a musí tudíž pracovat se svým časem odpovědně. (Potlesk.)

Příležitost pro vás.

 

Poslanec Jaroslav Plachý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo. Já se musím obhájit vůči tady tomu narčení, že jsem nevyužil těch příležitostí, protože ty příležitosti byly vždycky dány tak, že vlastně byly k ničemu. Při posledním zařazení této interpelace na tuto schůzi jsem písemně požádal předsedu Poslanecké sněmovny, aby nezařazoval tuto interpelaci na minulý týden na čtvrtek, protože v tento den probíhá zimní zasedání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, kterého se účastním. Nicméně moje interpelace zařazena byla, já jsem se pokusil ji přeřadit na tento čtvrtek ráno, to prošlo, a nyní v úterý jsme ji přeřadili na tento čtvrtek, ale na noční hodiny.

A v tom já vidím velmi arogantní přístup vládní koalice, která je tak arogantní, že přeřadit bod umí, ale zajistit přítomnost svých poslanců na jednání o tomto bodu neumí.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se pan poslanec Eduard Zeman.

Těm, kteří nemají příležitost vidět to co já v sále, chci sdělit, že pan poslanec Plachý je z klubu ODS a že jsou přítomni tři poslanci z klubu ODS.

 

Poslanec Eduard Zeman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych chtěl úvodem, a neříkám to za celá léta často, poděkovat řídícímu schůze za to, jak zvládá toto řízení. (Potlesk.)

A na adresu pana kolegy Plachého a na adresu ODS bych chtěl říci, že jejich politika tyrairelů, různostřelců nasazených pro to, aby nás tady blokovali, celé kluby vládní koalice, s nasazením jednoho, dvou lidí, je špinavá hra.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP