(19.10 hodin)
(pokračuje Zeman)

Vy se vymlouváte na to, že my zde nejsme. Spočítejte si, kolik je tady nás za vládní koalici a kolik je tu vás. Pošlete sem dva lidi a blokujete našich padesát lidí celý večer!

Pánové, tuto hru s námi hrajete už hezky dlouho a hrajete ji špinavě! (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: O slovo se hlásí pan poslanec Plachý.

Dámy a pánové, dáte, pane poslanče Plachý, přednost panu předsedovi Tlustému? (Ano.)

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Vážené kolegyně a kolegové, zdá se, že fakta vám nic neříkají, tak ještě jednou. Byli jste to vy, kdo jste umístili projednávání těchto interpelací na tento okamžik proti naší vůli. (Připomínka ze sálu: Proti zdravému rozumu.) Pokusili jste, ano, proti zdravému rozumu, umístit projednávání interpelací do tohoto okamžiku a ještě do doby, kdy vaši interpelovaní ministři nejsou přítomni. A divíte se, že proti této obstrukci, což je naprosto zjevná obstrukce z vaší strany proti řádnému průběhu interpelací, my používáme tu jedinou možnou druhou obstrukci.

A pane předsedající, váš postup není korektní a já vznáším námitku proti řízení schůze. Protože pokud nebylo odhlasováno přerušení předchozího bodu, nemohl skončit a trvá dále. A vypořádejte se prosím s touto situací.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane předsedo, rozumíme si správně, že odpověď na písemné interpelace jsou jedním bodem v programu schůze? Je tomu tak? (Ano.) Takže myslím, že byste měl vážit svou kritiku.

Projednáváme bod "Odpověď na písemné interpelace". Protože nebylo možno o části dát hlasovat, dal jsem příležitost panu poslanci Plachému. Pan poslanec Plachý nám a televizním divákům mohl předvést, jaké námitky má vůči odpovědi pana ministra Dostála. Místo toho tady žádá o přerušení projednávání této interpelace. Mně nezbývá zřejmě než v tuto chvíli mu vyhovět, ale konstatuji, protože pro tento případ není precedent - já si nemyslím, že mohu vyhovět panu místopředsedovi vlády a ukončit rozpravu, protože jsou tady procedurální návrhy, o nich by se mělo hlasovat, je možno o nich hlasovat, takže je tady evidentní nedostatek poslanců, zvláště z klubu, který na pořad schůze tento bod pravidelně zařazuje, tak mně nezbývá nic jiného…

Ještě pan poslanec Grůza přichází s nějakou myšlenkou, kterou by chtěl obohatit naše podvečerní zasedání.

 

Poslanec Jan Grůza: Ano, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já si myslím, že jednací řád máme jenom jeden. Jednací řád nezná žádný institut, kdy se usnese koalice, tak opozice nemusí chodit do práce. Takže jestliže se většina poslanců v této sněmovně usnesla, že pokračují interpelace po 18.30 hodin, tak zkrátka máme pracovní dobu. A jestliže v pracovní době nejsou přítomni někteří zástupci některých stran, je to potřeba říci na rovinu.

Teď v této chvíli máme tady pracovní dobu a jsou přítomni tři zástupci ODS, a jestli dobře počítám, šest zástupců KSČM. Jinak všichni ostatní poslanci jsou z vládní koalice, téměř padesát nebo kolik nás tady je.

Já konstatuji, že máme pracovní dobu a jednací řád je naprosto jednoznačný pro všechny, platí i pro ODS. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, mně v tuto chvíli opravdu nezbývá nic jiného než přerušit v tuto chvíli projednávání tohoto bodu s tím, že za sebe říkám, že pokud by někdo chtěl zařadit projednávání, pokračování projednávání tohoto bodu na některou z dopoledních částí jednání sněmovny, tak budu zásadně proti.

A myslím si, že bude příležitost třeba v některém z úterků, příští úterý nebo úterý 9. v tomto čase pokračovat v těch interpelacích už ve složení, kdy klub ODS tady bude v odpovídajícím počtu.

Dámy a pánové, mrzí mě, že jste tady strávili tuto neutěšenou půlhodinku, ale není to opravdu mou vinou. Přesto vám přeji příjemný večer. Dobrou noc! (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

(Jednání ukončeno v 19.16 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP