(10.50 hodin)
(pokračuje Doktor)

Je tedy třeba říci, že zatímco nás úroky z veřejného dluhu v roce 2003 ve státním rozpočtu stály 23,5 miliardy, v roce 2006 nás tímto tempem bude stát dluhová služba už 34 mld. Kč. To je prosím započtená úroková sazba platná v současné době.

Já vím, že Ministerstvo financí se rozhodlo odejít od současné praxe. Ministerstvo financí hodlá část dluhopisové emise, kterou budeme schvalovat, ale i další, realizovat a pokusit se prodat na trzích zahraničních. Ano, přestane platit onen fenomén, kdy spotřeba vlády konkuruje potřebám soukromého sektoru, ovšem nepřestává platit, avšak se umocňuje fenomén druhý, a sice apreciace domácí měny. Posílí tendence, posílí tlaky na zpevňování kursu. Spotřeba vlády je placena v korunách, nikoliv v zahraniční měně a fenomén, který jsem zde popisoval, tedy i další vytlačování soukromých investic bude nadále pokračovat.

V závěru svého vystoupení bych chtěl říci, že má-li být vedle sebe spotřeba vlády a spotřeba soukromého sektoru na úrovni určitého partnerství, tak současné chování vlády partnerství není. To je otevřená válka, otevřená nekalá soutěž soukromému sektoru. Vláda v této situaci může zneužívat a zneužívá svého postavení, protože stát využívá své unikátní pozice, kdy jeho dluhy jsou stoprocentně garantovány penězi v kapsách nás všech. To soukromý sektor jistě činit nemůže, a zaznívá-li od některých ministrů vlády otevřené obvinění, že za růst nezaměstnanosti může selhání soukromého sektoru, pak předkládám této Poslanecké sněmovně, tomuto jednacímu sálu důkaz, že chování vlády činí totéž a velmi ztěžuje podmínky pro jednání pro další podnikatelské aktivity tohoto sektoru, který si troufáme takto okázale kritizovat.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To bylo vystoupení pana poslance Doktora. Dalším přihlášeným je pan poslanec Mládek a pak bude mluvit pan poslanec Vojíř. Nyní pan poslanec Mládek.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych stručně komentoval vystoupení kolegy z ODS. Chtěl bych říci naprosto jasně: Tento zákon není o deficitu státního rozpočtu, tento zákon dokonce není ani o deficitu veřejných rozpočtů. Tento zákon je o optimalizaci obsluhy státního dluhu. Jsem velmi smutný z postoje kolegů z ODS, protože místo toho, aby předložili návrh, jak udělat obsluhu státního dluhu levnější, tak se snaží tento návrh zabrzdit a naopak prodražit ještě tuto obsluhu dluhu.

Není rovněž pravda, že dochází k vytěsňování peněz pro malé firmy. Problém je daleko složitější. Žijeme v otevřené ekonomice a peněz je na trhu dost. Samozřejmě legitimním problémem je otázka, proč není větší objem úvěrů malým a středním podnikům. Ale znovu podotýkám, to nepatří na diskusi k tomuto zákonu.

Doporučuji, aby samozřejmě šel tento zákon dál, a chtěl bych doufat, že kolegové z ODS budou příště konstruktivnější a budou spíš vládu kritizovat za to, že optimalizace není dostatečná, a přijdou s konstruktivními návrhy, jak udělat obsluhu státního dluhu ještě levnější. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Mládkovi. A dalším přihlášeným je pan poslanec Vojíř.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, pane ministře, dámy a pánové, když jsem se přihlašoval do debaty, tak jsem původně chtěl reagovat na vystoupení pana ministra Sobotky. Nicméně si myslím, že jeho vystoupení ještě lépe dokreslil můj předřečník pan poslanec Mládek, který, pokud to budu citovat správně, řekl, že opozice nemá zájem na optimalizaci obsluhy státního dluhu.

Já musím říci, že skutečně opozice nemá zájem optimalizovat dluh, který vláda vyrábí v úrovni katastrofických hodnot. Opozice má zájem, aby dluhy nebyly za prvé vyráběny a za druhé aby nedocházelo k nekonečnému spotřebovávání a odčerpávání prostředků ze soukromého sektoru. Co je na tom špatné? To znamená, že platí přece rovnice, že jestliže vláda a tato vládní koalice vyrobila dluh, tak vláda a tato vládní koalice se musí svými hlasy postarat o to, aby dluh také zmizel. Jaké řešení na to bude hledat, je věcí vlády, nikoliv věcí opozice. Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: To byl poslední přihlášený v této chvíli do obecné rozpravy. Ptám se, jestli někdo další se hlásí do rozpravy. Probíhá obecná rozprava a ptám se, jestli ještě někdo další se do ní hlásí. Pokud tomu tak není, tak obecnou rozpravu končím.

Zeptám se pana ministra, jestli ještě chce komentovat vystoupení v závěrečném slově. Není tomu tak.

Pana zpravodaje požádám, aby shrnul, co nás čeká, o čem bychom měli nyní hlasovat po proběhnutí obecné rozpravy. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vladimír Doležal: V obecné rozpravě bylo navrženo zamítnutí tohoto sněmovního tisku.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Zazněl jeden návrh na zamítnutí. To je návrh, se kterým bychom se měli vypořádat. Mám návrh na odhlášení, který registruji a všechny vás v této chvíli odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

Doufám, že všichni, kdo se chtěli zúčastnit, měli čas se dostavit do jednací síně. Můžeme přikročit k hlasování o návrhu na zamítnutí návrhu zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky. Tento návrh, který předkládá ministr financí, bude nyní předmětem našeho hlasování o zamítnutí.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zamítnutí návrhu tohoto zákona, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 46 skončilo. Z přítomných 169 poslanců pro 83, proti 82. Tento návrh nebyl přijat.

 

Počkáme ještě chvíli, jestli nedojde k nějakému zpochybnění hlasování.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP