(15.50 hodin)
(pokračuje Kasal)

Počkám, až pan poslanec Pleva splní svou klubovou povinnost. - Zdá se, že hlasování je v pořádku. Můžeme přistoupit k návrhu na přikázání.

Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru zemědělskému. Táži se, zda má někdo jiný návrh. Nemá. Přistoupíme k hlasování.

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 171. Kdo souhlasí s přikázáním zemědělskému výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Ze 176 hlasujících bylo pro 142, 4 byli proti. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že končím první čtení této vládní předlohy.

 

Můžeme přistoupit k projednávání dalšího bodu, kterým je Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, prvé čtení. Stanovisko vlády jsme obdrželi jako sněmovní tisk 559/1. Předložený návrh odůvodní náměstek primátora hlavního města Prahy Rudolf Blažek, kterého budu mít příležitosti za chvíli mezi námi přivítat.

 

Omlouvám se, zřejmě jsem způsobil mírný zmatek tím, že jsem sáhl do vedlejšího sloupce. Budeme se věnovat bodu č. 44. Pokud někdo shání pana náměstka Blažka, ať s tím přestane, protože se budeme věnovat bodu

 

44.
Návrh poslanců Miloslava Kaly, Svatopluka Karáska, Bohuslava Sobotky,
Ladislava Šustra a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 238/1992 Sb.,
o některých opatřeních souvisejících s ochranou veřejného zájmu a o neslučitelnosti
některých funkcí (zákon o střetu zájmů), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 550/ - prvé čtení

 

Stanovisko vlády máme jako tisk 550/1. Prosím, aby předložený návrh uvedl zástupce navrhovatelů pan poslanec Miloslav Kala.

 

Poslanec Miloslav Kala: Vážený pane místopředsedo, vážený pane předsedo vlády, vážená vládo, vážené paní a páni poslanci, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám jménem skupiny předkladatelů představil návrh zákona, který se mění zákon č. 238/1992 Sb., o některých opatřeních souvisejících s ochranou veřejného zájmu a o neslučitelnosti některých funkcí /zákon o střetu zájmů/, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 550.

Hlavním cílem a motivem předloženého návrhu zákonu je legislativně upravit střet zájmů členů zastupitelstev krajů, zastupitelstva hlavního města Prahy a zastupitelstev měst s rozšířenou působností, a to obdobně, jak je institut střetu zájmů dosud upraven zákonem č. 238/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Toto pojetí okruhu povinných funkcionářů, které jsme zvolili v předloženém návrhu, jsme volili především s ohledem na skutečnost, abychom administrativně nezatížili příliš široký okruh veřejných funkcionářů vzhledem k tomu, že u menší obce, než jsou obce s pověřeným úřadem 3. stupně, nemá podle našeho názoru dopad případného střetu zájmů tak vysokou společenskou nebezpečnost a navíc vzhledem k neanonymitě prostředí není obtížné případné střety zájmů odhalovat a upozorňovat na ně.

Úvodem bych chtěl říci, že nebylo ambicí předkladatelů upravit nově institut střetu zájmů, upravit jeho novou definici. Jeho zákonné vymezení jsme proto ponechali i nadále ve znění platného zákona o střetu zájmů. Obsahem naší novely jsou pouze takové legislativní změny, na jejichž základě budou členům zastupitelstev krajů či měst založeny stejné povinnosti - to je povinnost činit oznámení o osobním prospěchu, oznámení o činnostech, oznámení o příjmech a darech a oznámení o nemovitém majetku - jaké jsou již ze zákonných podmínek založeny zákony o střetu zájmů citovaným veřejným funkcionářům.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP