(17.50 hodin)
(pokračuje Němcová)

Budeme tedy hlasovat o návrhu paní poslankyně Konečné. Prosím vás, paní zpravodajko, abyste ještě jednou tento návrh přečetla, abychom věděli, o čem hlasujeme. Jestli jej nemáte, tak prosím, aby jej přečetla sama paní poslankyně.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Návrh zněl, že Poslanecká sněmovna žádá ministra financí, aby předložil do projednávání další zprávy o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže v likvidaci výsledky kontroly Ministerstva financí, která na tomto fondu proběhla.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: S faktickou poznámkou se ještě hlásí místopředseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji za toto upřesnění návrhu usnesení. Domnívám se, že tak jak je to formulováno, to umožní poskytnout tuto informaci v rámci další zprávy, která bude předkládána, a tam se domnívám, že tato věc může být obsažena a bude projednávána v kontextu příslušné zprávy v rámci bodu "projednání této zprávy", čili s tímto upřesněním nyní mohu souhlasit.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: S faktickou poznámkou ještě pan poslanec Miroslav Svoboda.

 

Poslanec Miroslav Svoboda: Omlouvám se, že ruším tento proces. Vážená paní předsedající, já jsem při předchozím hlasování usilovně mačkal tlačítko "ano", ale nepodařilo se mi rozsvítit kontrolní LEDdiodu, takže předpokládám, že na sjetině budu mít, že jsem se nezúčastnil hlasování, resp. že nemám vyjádřené hlasování, takže zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O této námitce rozhodneme v hlasování pořadové číslo 391, které zahajuji, a táži se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 391 z přítomných 124 poslanců pro 70, proti 4. Námitka byla přijata.

 

Budeme opakovat hlasování, a já vás opět na vaši žádost odhlašuji a prosím o novou registraci.

 

Upřesňuji, že hlasujeme opět o návrhu výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, kterým sněmovna bere zprávu o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže na vědomí. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování číslo 392, které jsem zahájila, a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 392 z přítomných 126 poslanců pro bylo 64, proti 21. Tentokrát byl návrh přijat.

 

Prosím o malou chvíli strpení, než proběhne kontrola tohoto hlasování. (Předsedající chvíli čeká.) Žádná námitka se neobjevuje.

 

Můžeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Konečné. Věřím, že nemusí být znovu čten, protože jsme slyšeli, o čem máme rozhodnout. O tomto návrhu rozhodneme v hlasování pořadové číslo 393. Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 393 ze 131 přítomných poslanců pro 93, proti 10. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že návrh usnesení byl přijat i s doplňkem, který přednesla paní poslankyně Konečná, a končím projednávání bodu 126.

S faktickou poznámkou se ještě hlásí pan poslanec Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Paní předsedající, vzhledem k tomu, že byly přijaty dvě části usnesení, je třeba hlasovat ještě o usnesení jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já sice nejsem přesvědčena, že je to nutné, ale obvykle když taková pochybnost nastane, tak o tom rozhodne hlasováním sněmovna. Sněmovnou prošly oba návrhy na usnesení. Pokud na tom pan poslanec trvá, tak myslím, že než bychom se pouštěli do spletité formální pře, bude lepší, když se jí vyhneme.

Pokud nebude námitka proti tomuto mému postupu, navrhuji, abychom se vrátili k bodu 126, a přestože byly sněmovnou přijaty oba návrhy na usnesení, abychom nyní hlasovali o usnesení jako o celku. Je námitka proti tomuto mému návrhu? Není.

 

Budeme hlasovat o usnesení jako o celku. Rozhodneme v hlasování pořadové číslo 394, které jsem zahájila, a táži se, kdo je pro usnesení jako celek v rámci bodu 126.

V hlasování pořadové číslo 394 z přítomných 132 poslanců pro bylo 73, proti 6. Návrh usnesení jako celku byl přijat.

 

Přistupujeme k bodu

 

127.
Zpráva vlády o plnění státního rozpočtu České republiky za I. pololetí 2003
/sněmovní tisk 479/

 

Stanovisko Nejvyššího kontrolního úřadu jsme obdrželi jako sněmovní tisk 479/1.

Předloženou zprávu uvede místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych se velmi stručně zmínil o rozpočtových ukazatelích, které charakterizují vývoj státního rozpočtu v prvním pololetí roku 2003, a vzhledem k tomu, že se již nyní nacházíme na konci prvního čtvrtletí roku 2004, bych se též zmínil o celkových výsledcích hospodaření státního rozpočtu za rok 2003, ale skutečně jen velmi stručně.

Státní rozpočet České republiky na rok 2003 schválila sněmovna 17. prosince 2002. Příjmy byly stanoveny ve výši 684 mld. Kč, výdaje ve výši 795 mld. Kč, rozpočtovaný schodek činil 111,3 mld. Kč. Oproti skutečnosti dosažené v roce 2002 byla stanovená výše příjmů v roce 2003 nižší o 20,9 mld. Kč, to je o 3 %, výdaje byly vyšší o 6 % a schodek vyšší o 65,6 mld. Kč.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP