(17.40 hodin)
(pokračuje H. Šedivá)

Tuto zprávu projednala 22. schůze výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu dne 12. listopadu 2003. Předtím tuto zprávu projednal rovněž podvýbor pro mládež. Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu doporučuje Poslanecké sněmovně vzít na vědomí Zprávu o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže v likvidaci ke dni 31. května 2003.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které mám jednu písemnou přihlášku. Prosím, aby se tedy ujala slova paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, paní předsedající. Ani já vás nebudu příliš dlouho zdržovat, nicméně si myslím, že je důležité upozornit na některé sporné body ve zprávě, které uvádí likvidátor a které si myslím, že byste měli vzít v potaz ve svém hlasování, byť jen o vzetí zprávy na vědomí.

V předkládací zprávě se uvádí, že nemovitosti ve správě Fondu dětí a mládeže v likvidaci jsou nadále v maximální míře pronajímány. Tak to tady uvedla i paní předsedkyně podvýboru paní zpravodajka Šedivá. Vezmeme-li v potaz, že ve druhém i ve třetím kole jsme většinu objektů předávali nebo v tomto období předáváme v dezolátním stavu, zdá se mi tato věta přinejmenším zavádějící.

Dále je ve zprávě také uvedeno, že po celé uplynulé období postupoval likvidátor s odbornou péčí. Myslím si, že každý likvidátor podle zákona má postupovat s odbornou péčí a že uvádět toto ve zprávě je minimálně absurdní.

Velký nedostatek se projevuje také v předávání objektů ze strany fondu. Ze strany fondu jsou tyto objekty předávány dlouhodobě pronajímané, s černými stavbami a s neúplnými výpisy z katastru. Jsou většinou v dezolátním stavu - znovu opakuji. Přesto je možná dobře, že se mládežnické organizace nezalekly a tyto objekty si přebírají, nicméně je možná škoda, že některé tyto věci nejsou zmíněny ve zprávě, protože by to bylo minimálně účelné.

Na závěr mé krátké zprávy mi dovolte, abych požádala ministra financí prostřednictvím vás, paní předsedající, o to, aby nám předložil k další zprávě, která už by dneska měla být vyhotovena, zřejmě ji budeme v nejkratším možném čase projednávat v tomto plénu, výsledky kontroly Ministerstva financí ve fondu. Je to velmi důležité právě proto, že byť - jak paní zpravodajka řekla - nám byly předloženy výsledky účetní závěrky, tak tyto výsledky kontroly Ministerstva financí, což už dneska víme, jsou velmi zajímavé. S touto účetní závěrkou minimálně nepřímo kolidují. Myslím si, že pro to, abychom se správně rozhodovali o další činnosti fondu, bychom tuto účetní závěrku měli dostat, protože kontrola Ministerstva financí je orgán, který je relevantní na to, aby nám ji předložil.

Je třeba tedy konstatovat, že všechny nedostatky a agonie fondu snad po pěti letech skončí. Asi nemá smysl zde navrhovat jakoukoliv výměnu členů fondu nebo něco podobného, protože před rokem nám tady jedna z poslankyň řekla, že by to kvůli devíti měsícům do konce činnosti fondu bylo zbytečné. Do konce činnosti fondu je to zbytečné, protože jsme zase devět měsíců před skončením činnosti fondu, takže jakékoliv konstatování toho, že fond nepracuje dobře a že by popřípadě potřeboval vyměnit své vedení, by dneska zřejmě bylo opatřeno stejnými argumenty.

Ještě jednou velmi krátce, abych nezdržovala: já osobně nemůžu souhlasit ani s tím, abych tuto zprávu vzala na vědomí, protože podle mého názoru v ní chybí spousta velmi podstatných a důležitých informací, tak abychom se mohli rozhodnout relevantně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. V tuto chvíli nemůžu váš vzkaz panu ministru financí předat, ale doufám, že se během jednání objeví a budete tak moci učinit osobně, nebo se o to ještě dále pokusím.

Nyní se zeptám, zda se ještě někdo hlásí do všeobecné rozpravy, ve které se nacházíme. Není tomu tak. Končím všeobecnou rozpravu.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Žádnou písemnou přihlášku nemám. Hlásí se paní poslankyně Konečná. Prosím.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Jestliže pan ministr financí tady není, tak bych si dovolila v podrobné rozpravě navrhnout usnesení, že Poslanecká sněmovna žádá ministra financí, aby předložil výsledek kontroly ve Fondu dětí a mládeže v likvidaci. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Bylo by možná vhodné, abyste tento návrh předala paní zpravodajce, aby jej mohla přečíst těsně před hlasováním i pro kolegy, kteří zde v tuto chvíli nejsou.

Zeptám se, zda se někdo další ještě hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Končím podrobnou rozpravu.

Zeptám, zda chce paní zpravodajka vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak, tak poprosím pouze o shrnutí návrhů, o nichž budeme moci rozhodnout. Mezitím přivolám naše kolegy, aby se dostavili k hlasování.

 

Poslankyně Hana Šedivá: V obecné rozpravě vystoupila jedna poslankyně. V podrobné rozpravě byl podán návrh usnesení, aby ministr financí předložil při projednávání příští zprávy o hospodaření o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže zprávu o finanční kontrole. O tomto bychom měli hlasovat a dále bychom měli hlasovat o usnesení výboru pro vědu, vzdělání, kulturu,mládež a tělovýchovu, které doporučuje Poslanecké sněmovně vzít na vědomí Zprávu o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže v likvidaci k 31. 5. 2003.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, paní poslankyně. Domnívám se, že bude správné postupovat tak, že nejprve budeme hlasovat o návrhu výboru, tedy o návrhu na to, abychom vzali tuto zprávu na vědomí.

Odhlašuji vás na vaši žádost. Prosím o opětovné přihlášení.

Budeme tedy hlasovat o návrhu výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, abychom vzali na vědomí zprávu o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže.

Ještě před hlasováním se hlásí premiér nebo vicepremiér. Místopředseda vlády Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Vážené poslankyně, vážení poslanci, paní místopředsedkyně, já jsem slyšel návrh paní poslankyně Konečné. Než jsem doběhl sem do sněmovny, tak už jsme ve fázi, kdy se o těchto jednotlivých návrzích má hlasovat. Nejsem si jistý, jestli je úplně správný postup, aby Poslanecká sněmovna vyžadovala kontrolu, která proběhla v rámci běžné kontrolní činnosti příslušného odboru Ministerstva financí. Jestli to není příliš vážný úkon na povahu kontroly. Jestli by nestačilo usnesení výboru, kterým by výbor o tuto kontrolní zprávu požádal, a příslušný výbor by ji mohl projednat. Zpráva by se poskytla příslušnému výboru. Jestli stojí za to, abychom projednávali takovýto kontrolní závěr na plénu Poslanecké sněmovny jako takové. Možná by stálo za to, kdyby usnesení, ale nevím, jestli je ještě možné ho v tuto chvíli opravit, že by to bylo usnesení, které by ukládalo ministru financí poskytnout tuto zprávu výboru pro vědu, vzdělání. Jestli by to nebyl postup, který by byl adekvátnější v dané věci.

Zpráva existuje. Kontrolní závěry neznamenají nějaký zásadní průlom z hlediska našich informací o fungování Fondu dětí a mládeže, ale určitě je možné tyto kontrolní závěry, které Ministerstvo financí učinilo při kontrole činnosti Fondu dětí a mládeže, poskytnout příslušnému výboru a vést o tom diskusi. Nedokážu si dost dobře představit, jak by jednotliví odborní pracovníci, kteří kontrolu realizovali, reagovali vůči plénu Poslanecké sněmovně, protože tato věc bude zřejmě vyžadovat důkladnější diskusi.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Pane místopředsedo, děkuji vám za váš názor. Musím vám sdělit, že návrh paní poslankyně Konečná na toto usnesení pronesla v podrobné rozpravě. Pouze v případě, že bychom se znovu vrátili do této rozpravy, by bylo možno nějak jej korigovat. Ale ze signálů, které mi paní poslankyně dává, rozumím tomu, že trvá na původním svém návrhu. Jediným způsobem, jak se s tím může rozumně Poslanecká sněmovna vypořádat, je, že o něm budeme hlasovat.

 

Navrhuji tedy, abychom hlasovali nejprve o návrhu výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, tedy o návrhu, kterých bychom vzali zprávu na vědomí. Toto hlasování ponese pořadové číslo 390. Zahajuji je a táži se vás, kdo je pro. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 390. Z přítomných 121 pro bylo 59, proti 5. Tento návrh nebyl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP