(16.30 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážená paní předsedající, pane premiére, kolegyně a kolegové, možná by stálo za to začít tam, kde pan premiér Špidla skončil, tedy navázat na to rčení "musíte se více snažit, pane správče".

Když mi kladete otázku, pane premiére, musíte se více snažit, resp. musíte více číst své vlastní materiály, pane premiére, neboť nekladl byste mi otázku, jak je to se složenou daňovou kvótou ve srovnání Česká republika a ostatní země, kdybyste si pečlivě přečetl svůj vlastní materiál, resp. materiál své vlastní vlády, který je pod usnesením vlády č. 624 z 23. června 2003. Je to vládní materiál k reformě veřejných rozpočtů. Jestli už chcete někoho obviňovat z toho, že je nekompetentní, že tady prezentuje vystoupení typu "slova, slova a slova", že jsou to fráze a prázdné věty, tak se chci zeptat, zda jste si přečetl stranu číslo 23 vládního materiálu k reformě veřejných rozpočtů. Pochybuji o tom, pane premiére, protože tam je taková hezká tabulka, kterou zpracoval váš ministr financí, je tam taková hezká tabulka v materiálu, který schválila svým usnesením vláda, jejímž jste předsedou. V této tabulce jsou zajímavá čísla, sice z roku 2000, ale velmi zajímavá čísla. Jsou to čísla v tom smyslu, že složená daňová kvóta v České republice dosahovala výše 39,4 %, zatímco průměrná složená daňová kvóta v zemích OECD je 37,4 %. Dokonce socialistické Německo, které říká, že jejich zdanění je příliš vysoké, má složenou daňovou kvótu zhruba o 1,5 % nižší než Česká republika, tedy 37,9 %. Náš soused Slovensko 35,8 %, a nejdynamičtěji se rozvíjející ekonomiky členských zemí Evropské unie Irsko 31,1 % a Portugalsko 34,5 %.

Pane premiére, dříve než někoho obviníte z nekompetentnosti, zameťte si před svým vlastním prahem. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, nyní zahajuji podrobnou rozpravu. Vím o jedné přihlášce, a to pana poslance Šuláka, nicméně předseda vlády chce reagovat. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Ano, pan kolega Langer citoval údaje z roku 2000. Údaje z letošního roku jsou 37 %, souhrnná daňová kvóta.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní má slovo pan poslanec Petr Šulák, který vystoupí v již otevřené podrobné rozpravě.

 

Poslanec Petr Šulák: Vážená paní předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi závěrem přednést návrh na usnesení: Sněmovna bere na vědomí zprávu o plnění programového prohlášení vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Pan poslanec Michal Doktor. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Doktor: Já nechci zneužívat podrobné rozpravy k tomu, aby zde pokračovala rozprava obecná, tedy politická, avšak vzhledem k obsahu vystoupení pana premiéra mi nezbývá, než reagovat alespoň ve dvou drobných věcech.

Já klidně přijmu výzvu soupeřit tady v míře znalostí týkajících se sektoru družstevních záložen a chtěl bych varovat pana premiéra, stejně jako jsem kdysi varoval tehdejšího úřadujícího premiéra Miloše Zemana, aby zvážil rozsah svých poznámek, které hluboce neodpovídají realitě, která vznikla v sektoru družstevních záložen. Chtěl bych pana premiéra, dnešního úřadujícího premiéra a tehdejšího ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidlu, ujistit, že 85 % celé bilanční sumy sektoru družstevních záložen, což bylo zhruba 11,2 mld. Kč, přispěchalo do sektoru družstevních záložen od června roku 1998 do období krize.

Vážený pane premiére, veškerá váha politické odpovědnosti za nekonání v této složité kauze padá na záda sociální demokracie a vašich tehdejších ministrů financí. A aby bylo nechtěné dílo dokončeno, přišli především vaši poslanci, poslanci sociální demokracie, s báječným návrhem, jak vypořádat insolventní fond pojištění: přispěchali s návrhem dluhopisového programu, který už je promítnut v bilanci státního dluhu, a stát Česká republika vydal 8 miliard státních dluhopisů na to, aby poskytl fondu pojištění návratnou finanční pomoc.

Tato sněmovna odhlasovala naprosto vědomou a naprosto unikátní lež. Nikdy nikdo žádné peníze z fondu pojištění státu nevyplatí. Byli to poslanci sociální demokracie, doprovázeni poslanci dnešní vládní koalice, kteří podpořili toto naprosto unikátní dílo.

Mohu své vystoupení doprovodit grafy, znalostí konkrétních kauz konkrétních ministrů financí, kteří byli interpelováni tady, na této půdě, v tomto místě, a byli prezentováni včetně svých vlastních návrhů a svého vlastního hlasování v celé té kauze. A věřte, pane premiére, že byste neobstál ani z deseti procent se svým tvrzením, které jste tady věnoval, byť jen letmo, abyste doložil hodnověrnost svého vystoupení, kauze kampeliček.

Je smutné naslouchat vystoupení pana premiéra, který se věnoval pouze té části kritických výhrad, které zde přednesla Občanská demokratická strana. Je velmi zajímavé dovodit, že se vůbec nevěnoval tomu, že minimálně stejně identické výhrady zde přednesli zástupci KSČM. Já myslím, že tato zkušenost naplňuje jedno staré české úsloví - že když se dva perou, třetí se směje. Možná že právě od tohoto laciného přístupu pana premiéra lze odvodit rostoucí preference poslanců KSČM, resp. jejich volební strany.

Protože ovšem nahlížím na to, co zde pan premiér uvedl, zcela jinak, dovolte mi, abych navrhl k hlasování usnesení Poslanecké sněmovny, kterým Poslanecká sněmovna konstatuje, že vláda Vladimíra Špidly neprospívá této zemi.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím. Ptám se, zda má pan předseda vlády nebo pan zpravodaj zájem vystoupit se závěrečným slovem. Není tomu tak.

Dávám slovo panu zpravodaji, aby nás provedl dalším postupem.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Paní předsedající, vážená vládo, paní a pánové, po rozsáhlé a kritické diskusi k předloženému materiálu, po debatě, která byla místy vzrušená, nicméně až na výjimky kritizovala programové prohlášení a jeho plnění, máme zde k hlasování dva návrhy usnesení Poslanecké sněmovny.

Pan poslanec Petr Šulák navrhl usnesení, které zní: Poslanecká sněmovna bere zprávu o plnění programového prohlášení vlády na vědomí.

Pan poslanec Doktor navrhuje usnesení: Poslanecká sněmovna konstatuje, že vláda Vladimíra Špidly neprospívá této zemi.

Jsem přesvědčen o tom, že tyto dva návrhy usnesení nejsou vzájemně v rozporu, mohou být hlasovány oba. Doporučuji, aby nejprve bylo hlasováno o návrhu poslance Petra Šuláka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Já se k tomuto postupu chystám. Ptám se, zda má někdo námitky. Nemá. Pokusím se přivolat všechny naše kolegy, kteří chtějí hlasovat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP