(11.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Navrhuji zařadit tyto zákony na čtvrtek 22. dubna od 11. hodiny.

Vidím, že se hlásí pan poslanec Vojíř, zřejmě s procedurou a jako předseda poslaneckého klubu ODS. V tom případě vám musím udělit slovo.

 

Poslanec Oldřich Vojíř: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, myslím, že je naprosto zřejmé, že se díky postupu vlády dostala jak Česká republika, tak podnikatelé České republiky do velmi složité situace. Myslím si, že je zřejmé, že tato vláda, ač minimálně dva roky věděla, že má připravit takzvanou euronovelu, postupovala tak, že připravila nejprve jednu novelu starého zákona o DPH, do této novely vtělila díky poslancům sociální demokracie povinnost platit zálohy na DPH, přičemž poprvé by tato povinnost měla být realizována v dubnu tohoto roku. Je to tato vláda, která velmi pozdě předložila takzvanou euronovelu, předložila ji až ke konci roku 2003, a projednává ji tak dlouho zřejmě také proto, že chce vědomě k této euronovele přibalit mnohem více věcí, které přesunula z pětiprocentní sazby do základní sazby.

Nastala tudíž situace, že vznikl hybrid, že vznikla část euronovely a stejně velká část věcí, které byly účelově přeřazeny jen proto, aby se zalepil státní rozpočet. Nedivím se pak prezidentu republiky, že takovouto normu vrací zpět do Sněmovny.

Musím konstatovat, že dle mého názoru vláda tím, že přesune toto hlasování - a má na to jistě vládní koalice právo - na čtvrtek, či případně pátek, může vytvořit situaci, kdy bude hrát vabank. Tato vláda riskuje pozici českých podnikatelů a pozici České republiky v rámci jak naší země, tak v rámci Evropské unie. Obávám se toho, že dokonce i procesně, dojde-li k přehlasování prezidentského veta, bude velmi obtížné vydat ve Sbírce zákonů po čtvrtku tuto normu tak, aby platila již v pátek, protože jinak dojde ke kolizi dvou zákonů a bude velmi složitá situace jak pro podnikatele, tak i pro stát. Myslím si, že si tato vláda zadělává na velký malér a velké problémy.

Opakuji znovu - je to díky tomu, že tuto novelu předložila vláda pozdě, je to díky tomu, že do čisté euronovely přibalila mnohem více věcí, které tam být neměly, nebyly nutné, nebyly požadovány ze strany Evropské unie, a vláda tím chtěla pouze a jen zalepit státní rozpočet.

Chtěl jsem se k této věci takto vyjádřit proto, že ODS byla ochotna, kdyby dnes nedošlo k přehlasování prezidentského veta, jednat o tom, že skutečně existuje legislativní nouze, legislativní krize, a byli jsme ochotni jednat a vytvořit prostor pro to, aby mohlo být jednáno o čisté euronovele s tím, že by zde mělo platit i odstranění oněch záloh, které - jak znovu říkám - vymyslela a schválila vládní koalice minulý rok, a dnes se tváří, že to je velký problém, a zároveň by byl odstraněn problém pro naše podnikatele podnikající především v zahraničním obchodě.

To je vše, co jsem chtěl na margo této věci říci, a jen doufám, že tato vláda nevyrobí ještě větší krizi, než do jaké se teď řítí. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců klubu ODS.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Hlásí se pan poslanec Kováčik. Pan ministr Sobotka chce reagovat hned na projev pana poslance Vojíře? (Ministr naznačuje, že nikoli.) V tom případě má slovo pan poslanec Kováčik. Prosím.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedo, pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, nebudu ani tak dlouhý, ani tak dramatický jako můj předřečník, kolega zastupující předseda klubu ODS. Já bych v tuto chvíli chtěl jen seznámit Poslaneckou sněmovnu se stanoviskem, které bude zastávat poslanecký klub KSČM.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP