Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
22. dubna 2004 v 11.05 hodin

Přítomno: 184 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 30. schůze Poslanecké sněmovny. Přeji vám dobré dopoledne a prosím, abyste se přihlásili nejdříve identifikačními kartami.

Pan poslanec Radko Martínek mi sdělil, že má náhradní kartu číslo 5, paní poslankyně Orgoníková má náhradní kartu číslo 10, pan ministr Urban má náhradní kartu číslo 4, pan poslanec Zvěřina má náhradní kartu číslo 9. (Velký hluk v sále.)

Přečtu vám omluvy z 30. schůze Poslanecké sněmovny na dnešek, to je čtvrtek 22. dubna. Mám tady omluvu pana poslance Hynka Fajmona na dopoledne, kdy je ještě na zahraniční cestě. Pan poslanec Pavel Hojda se omlouvá, je v Chebu na jednání zastupitelstva. Paní poslankyně Kateřina Konečná je u lékaře, stejně pan poslanec Josef Mandík. Z rodinných důvodů se omlouvá pan poslanec Jiří Maštálka, omlouvá se také pan poslanec Miroslav Opálka. V Irsku by měl být pan poslanec Miroslav Ouzký od 20. do 23. 4. Hospitalizován je nadále pan poslanec Miloslav Vlček. Z rodinných důvodů se omlouvá pan poslanec Karel Vymětal. Pracovně v Litvě a Lotyšsku jsou poslanci Jiří Bílý a Jan Vidím. Na pracovním semináři v Bruselu jsou poslanci Vlastislav Antolák a Jaromír Kohlíček. Stále ještě na jednání Meziparlamentní unie v Mexico City jsou poslanci Vladimír Koníček, Veronika Nedvědová a Vlastimil Tlustý. Mám tady také omluvy členů vlády, omluvu ministra obrany Miroslava Kostelky a pan ministr Urban avizuje, že odpoledne odlétá do Brazílie, takže nyní je ještě přítomen. Tolik omluvy.

Pan poslanec Zdeněk Koudelka má náhradní kartu číslo 3.

Dnešní jednání zahájíme zákony, které Poslanecké sněmovně vrátil prezident republiky, pak bychom měli projednat dva zbývající body 30. schůze.

Procedurální návrh avizuje pan poslanec Doležal. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Doležal: Děkuji, pane předsedo. Dovolte mi, abych navrhl procedurální úpravu programu, a to sloučení rozpravy k oběma bodům týkajícím se DPH.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, já to řeknu ještě jednou nahlas. Pan poslanec Doležal navrhuje, abychom sloučili rozpravu k oběma bodům, to je 159 a 160, to jsou zákony, které se týkají zákona o dani z přidané hodnoty. To je věc, o které budeme hlasovat až po otevření bodu, kdy se dostaneme před obecnou rozpravu.

 

Zahajuji projednávání bodu číslo 159, je to

 

159.
Zákon o dani z přidané hodnoty
/sněmovní tisk 496/3/ - vrácený prezidentem republiky

 

Stanovisko prezidenta s odůvodněním jeho nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 496/4.

Nejdříve bych se otázal zástupce navrhovatele místopředsedy vlády a ministra financí Bohuslava Sobotky, zda se chce ke stanovisku prezidenta republiky v této chvíli vyjádřit. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane předsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vrácení zákonů prezident republiky odůvodnil tím, že je považuje za směsici opatření, která Česká republika v souvislosti se vstupem do Evropské unie udělat musí, a opatření sporných, která mohou mít podle pana prezidenta negativní dopady na hospodářské subjekty a občany České republiky.

K tomuto stanovisku musím konstatovat, že nový zákon o DPH byl předložen především proto, že k datu vstupu České republiky do Evropské unie je nutné zajistit soulad české právní úpravy v oblasti DPH s právem platným v členských zemích Evropské unie. Z hlediska našeho vstupu do Evropské unie za několik dní musím v tuto chvíli prioritně zdůraznit harmonizační aspekt nového zákona o DPH. Tento návrh obsahuje takové změny a doplňky, které mohou být uplatňovány až po datu vstupu do Evropské unie, to znamená zejména pravidla pro zdanění zboží a služeb při dodávkách mezi členskými státy. Tyto změny jsou tak zásadní, že jejich zavedení nemohlo být řešeno novelou stávajícího zákona, ale pouze zákonem novým, a nutno je zavést k datu našeho vstupu do Evropské unie.

Případná absence pravidel pro uplatňování DPH u intrakomunitárních dodávek zboží a služeb k datu vstupu České republiky do Evropské unie, která by vyplynula z nepřijetí tohoto zákona, by přinesla vážné problémy s těžko odhadnutelnými důsledky pro celou Českou republiku, jak pro podnikatelské subjekty, tak pro daňovou správu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP