(11.10 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Při zrušení celních hranic a příslušných celních předpisů by národní legislativa vůbec neupravovala výběr daní při pořízení zboží z jiných členských států Evropské unie.

Dovoluji si proto požádat Poslaneckou sněmovnu, aby hlasovala stejně, jako již jednou hlasovala, a stejně, jako již jednou hlasoval Senát Parlamentu České republiky, pro přijetí tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře. Ptám se ještě zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Miroslava Kalouska, jestli se chce vyjádřit. Pokud ne, tak v této chvíli bych nechal hlasovat o návrhu, který přednesl pan poslanec Doležal, který žádal, aby rozprava k oběma bodům 159 a 160 byla sloučena. Upozorním poslance, že bychom měli poprvé hlasovat, aby se dostavili.

Ještě jednou opakuji. Pan poslanec Doležal navrhl, aby rozprava k oběma bodům 159 a 160 byla sloučena, a o tomto jeho návrhu bychom měli nyní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, sloučit rozpravu k oběma bodům, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 498. Přítomno bylo 178 poslanců, pro hlasovalo 173, proti žádný. Takže tento návrh na sloučení rozpravy byl přijat.

 

Pan poslanec Kraus se s něčím hlásí procedurálně?

 

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedo, vzhledem k tomu, že jsme odhlasovali společnou rozpravu, pak mi dovolte přednést další procedurální návrh, a to konkrétně ve smyslu § 59 odst. 1 a odst. 2 našeho jednacího řádu, a to konkrétně, že navrhuji, aby sněmovna k těmto dvou projednávaným bodům omezila řečnickou dobu na deset minut a současně podle § 2 se usnesla, že k téže věci může poslanec vystoupit nejvýše dvakrát.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Poslanec Kraus s odvoláním na § 59 navrhuje omezit řečnickou dobu na deset minut s tím, že k jedné věci poslanec nemůže vystoupit více než dvakrát. Ptám se, jestli jsem to řekl tak, jak pan poslanec Kraus to navrhoval. Omezení na deset minut a ne více než dvakrát. To je návrh, o kterém chcete nechat hlasovat.

Je tu tedy ještě jeden procedurální návrh pana poslance Michala Krause, o kterém budeme hlasovat: omezit řečnickou dobu rozpravy na deset minut, a aby jeden poslanec nevystupoval více než dvakrát.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto omezení rozpravy, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 499. Z přítomných 180 poslanců pro hlasovalo 76, proti 91. Promiňte, pro hlasovalo 76, proti 58. Návrh nebyl přijat.

 

Žádná kontrola neprobíhá? - jenom se ujišťuji.

 

V tuto chvíli přerušuji projednávání tohoto bodu a zahajuji druhý bod. To je bod

 

160.
Zákon, kterým se v souvislosti s přijetím zákona o dani z přidané hodnoty mění
některé zákony a přijímají některá další opatření a mění zákon č. 353/2003 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění zákona č. 479/2003 Sb., a zákon č. 338/1992 Sb.,
o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 497/3/ - vrácený prezidentem republiky

 

Stanovisko prezidenta s odůvodněním nesouhlasu s tímto zákonem vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 497/4. Opět se táži zástupce navrhovatele pana ministr Bohuslava Sobotky, zda se chce ke stanovisku prezidenta vyjádřit.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, prezident republiky vetoval i tento druhý zákon, který je technickou normou a technickou novelou, která souvisí s přijetím zákona prvního, to znamená nového zákona o dani z přidané hodnoty. Je tedy zřetelné, že osud tohoto druhého zákona musí sledovat osud zákona prvního. Chtěl bych pouze upozornit na to, že v zákoně, který prezident republiky vetoval, jsou obsaženy na základě pozměňujících návrhů přijatých v Poslanecké sněmovně jednorázové sociální kompenzace, které by měly být vyplaceny v letošním roce ze státního rozpočtu směrem k nízkopříjmovým kategoriím obyvatel, to znamená zejména k rodinám důchodců a rodinám s dětmi, které pobírají dětské přídavky.

I tady si dovoluji požádat Poslaneckou sněmovnu, aby hlasovala tak, jak již jednou rozhodla, aby hlasovala stejně, jako hlasoval Senát Parlamentu České republiky, a schválila tento zákon. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Také děkuji. Ptám se zpravodaje pana poslance Kalouska jako předsedy rozpočtového výboru, jestli se chce vyjádřit.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Ano, děkuji. Pane předsedající, jenom velmi stručně pro korektnost si dovolím doplnit pana ministra, že vedle technických souvislostí a sociálních kompenzací vzhledem k tomu, že tento zákon otevírá i spotřební daň, tak poměrně rozsáhlým způsobem novelizuje zákon o spotřební dani na základě zkušeností, které proběhly v jednotlivých daňových skladech, tak, že jsou vždy ku prospěchu daňových subjektů. To je asi potřeba dodat. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu poslanci Kalouskovi. V tuto chvíli otevírám sloučenou rozpravu k oběma bodům 159 a 160, tak jak jsme si ji odhlasovali. Mám tady písemné přihlášky, jak jsem je obdržel. Mám tady paní poslankyni Zuzku Rujbrovou, pana místopředsedu Vojtěcha Filipa, pana poslance Michala Doktora. To jsou přihlášky, které mám v této chvíli tady písemně. Jako první udělím slovo paní poslankyni Rujbrové, pak místopředseda Vojtěch Filip.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP