(14.50 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Další návrh je návrh pana poslance Kučery. Ten nás žádal o to, aby z osobních důvodů mohl svou písemnou interpelaci přednést až druhý čtvrtek po písemných interpelacích na předsedu vlády, aby byla zařazena jeho interpelace. To byla jeho žádost. Budeme o ní hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, vyhovět panu poslanci Kučerovi, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 17. Přítomno bylo 176, pro hlasovalo 138 poslanců, proti jediný. Tento návrh na pevné zařazení interpelace pana poslance Kučery byl přijat.

 

Pak tady máme návrh paní poslankyně Dundáčkové, která navrhovala bod č. 35, důchodové pojištění, vyřadit z pořadu této schůze. To je návrh paní poslankyně Dundáčkové.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto vyřazení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 18. Přítomno bylo 177 poslanců, pro hlasovalo 152, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Ptám se, jestli jsem nezapomněl na někoho nebo na nějaký návrh, který měl být hlasován a nezazněl. Zdá se, že jsme odhlasovali všechno, co tady bylo navrhováno. Můžeme nyní hlasovat o celém návrhu pořadu 31. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen a upraven všemi pozměňovacími návrhy, které jsme nyní odhlasovali.

 

Hlasujeme o celém návrhu pořadu 31. schůze.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 19. Z přítomných 177 pro hlasovalo 126, proti 25. Pořad schůze byl schválen.

 

Nyní prosím o pozornost. Dříve než přistoupíme k projednávání schváleného pořadu, tak vám chci oznámit, že předseda Senátu svým dopisem požádal o umožnění vystoupení senátorů - jedná se o senátora Zdeňka Bártu, Roberta Koláře a Jaroslava Mitlenera - v Poslanecké sněmovně, aby mohli odůvodnit stanoviska Senátu k vráceným návrhům zákonů. Podotýkám, že každý ke zvláštnímu návrhu a ne všichni k jednomu, aby tentokrát nedošlo k mýlce. Stanoviska vám byla rozdána do vaší pošty.

 

Nyní nechám hlasovat, kdo souhlasí s vystoupením jmenovaných senátorů: pana senátora Bárty, Koláře a Mitlenera.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 20. Z přítomných 177 pro hlasovalo 154, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Můžeme přistoupit k prvnímu bodu našeho jednání, který jsme si schválili. Je to

 

1.
Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového
a televizního vysílání a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 341/6/ - vrácený Senátem

 

Vítám pana senátora Zdeňka Bártu v Poslanecké sněmovně. Usnesením Senát návrh zákona vrátil. S pozměňovacími návrhy jsme ho obdrželi jako sněmovní tisk 341/7.

Prosím, aby se pan ministr Dostál vyjádřil jako první k předloženým pozměňovacím návrhům Senátu. (Velký hluk v sále.) Ale vás prosím, abyste, pokud nesledujete jednání, spíše opustili jednací síň. Ano, děkuji všem, kteří nás nechávají v klidu jednat. Prosím, aby se všichni soustředili.

Pane ministře, máte slovo. Děkuji.

 

Ministr kultury ČR Pavel Dostál Vážený pane předsedo, vážený pane senátore, dámy a pánové, budu velmi stručný. Doporučil bych ctěné sněmovně, aby přijala novelu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání ve znění, jak ji vrací do sněmovny Senát. Domnívám se, že pozměňovací návrhy Senátu jsou velmi velkým přínosem.

Myslím si, že při projednávání tohoto návrhu, kdy paní poslankyně Levá vznesla onen návrh na spisovnou češtinu v publicistických a zpravodajských pořadech jako povinnost pro vysílání z licence, že jsme si ve své podstatě nepovšimli toho, čeho si povšiml Senát. To je, že bychom ve své podstatě teoreticky při rigidním výkladu mohli zamezit tomu, aby jazykové menšiny v České republice mohly míti své celoplošné televizní a rozhlasové vysílání. Dokonce si myslím, že přijetí tohoto zákona ve znění pozměňovacího návrhu paní poslankyně Levé by způsobilo, že televize Nova by ve svém zpravodajství nemohla používat slovenského reportéra, kterého používá, nebo reportérku. Jinými slovy, televize Nova by porušovala zákon, pokud by část svých zpráv vysílala ve slovenštině.

Já bych proto prosil kolegyni Levou a poslanecké kolegy z Komunistické strany Čech a Moravy, aby prosím zvážili tento argument naprosto bez emocí. Nejde o žádný útok na skutečnost, že tento pozměňovací návrh podala poslankyně komunistické strany. Nejde ani o útok na to, že by snad tato sněmovna nechtěla, aby elektronické sdělovací prostředky v České republice používaly v hlavních relacích a důležitých relacích spisovnou češtinu. Jde prostě o to, že při této formulaci pozměňovacího návrhu by mohlo přijetí zákona v tomto znění způsobit to, před čím jsem varoval.

Proto znovu prosím o podporu tohoto návrhu ve znění Senátu. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji vám, pane ministře. Nyní se táži, zda se k předloženým pozměňovacím návrhům chtějí vyjádřit také příslušní zpravodajové pan poslanec Bartoš, eventuálně pan poslanec Jaroslav Zvěřina. Vidím pana poslance Bartoše.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP