(9.10 hodin)

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pokud jsem pochopil správně obsah vašeho vystoupení, mělo by se jednat o to, aby vaše informace zazněla jako poslední. Mám ji řazenu jako poslední bod. V tuto chvíli nejsem schopen odhadnout, kdy informace může přijít k projednávání. Domnívám se, že by bylo optimální, kdybyste v příštím týdnu, až budete mít písemnou zprávu, ji rozdal. Lhůta 48 hodin byla navržena, nebyla míněna jako fixní. Jde o to, aby všechny kolegyně a kolegové měli dostatek času se s písemnou zprávou seznámit. V tomto smyslu si rozumíme.

Kdo se další hlásí? Kolega Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, nebudu předkládat žádný procedurální návrh, ale chtěl bych využít zahájení dalšího dne jednání sněmovny k tomu, abych jako předseda sportovního podvýboru naší sněmovny poděkoval naší hokejové reprezentaci za jejich výkony ve všech zápasech, které podali včerejšího dne, kdy se k nám sice obrátilo hokejové štěstí zády, ale sympatický výkon našich reprezentantů byl po celý průběh mistrovství. Chtěl bych jim vzkázat, že s nimi velice cítím a že je nám to všem hrozně líto, že právě doma si nesáhneme po nějakém z cenných kovů. Ocenili jsme ale jejich snahu bojovat do poslední chvíle, do posledních vteřin. Hoši, děkujeme - říkám i na kameru. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Kdo se hlásí ještě v úvodu jednání pléna? Nikdo. Vážené kolegyně a kolegové, mám zde tři procedurální návrhy, o nichž musíme rozhodnout hlasováním.

První je zařadit bod číslo 60 - zpráva o činnosti veřejného ochránce práv - na dnešní den ve 14 hodin. Prosím, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 77. Kdo je pro? Kdo je proti?

Ze 105 přítomných pro 84, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Druhý návrh je zařadit tisk číslo 578 jako druhý bod ve čtvrtek 13. 5.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 78. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 110 pro 59, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Třetí návrh je zařadit do programu pléna nový bod tisk 557 jako třetí bod ve čtvrtek 13. 5.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 79. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 111 pro 80, proti 3. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní se budeme zabývat písemnými interpelacemi, ale ještě předtím se hlásí kolega Kohlíček.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, měl bych ještě jeden procedurální návrh. Konkrétně se jedná o zařazení ústavního zákona a mezinárodní smlouvy, které spolu souvisejí. Jsou to sněmovní tisky 609 a 610, konkrétně je to bod 40 a 41. Chtěl bych požádat o jejich pevné zařazení na středu ráno. Děkuji.

Je to proto, aby zde byl zpravodaj.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Aby návrh byl hlasovatelný, mělo by se to odůvodnit, proč to chceme takto zařadit.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Jde o přítomnost zpravodaje, což jsem já.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Jinými slovy - zpravodaj bude přítomen jen ve středu ráno.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Na úterý je zařazeno několik bodů. Pokud bychom to zařadili za zařazené body na úterý, nemusí se stát, že by na tyto dva body došlo. Nebyly by potom pevně zařazeny. Proto jde o to, aby tyto body byly pevně zařazeny. V důsledku toho žádám, aby byly na středu ráno.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Víte, že naše vztahy jsou dobré a korektní, ale dostali jste mě do prekérní situace. Nezlobte se na mne, ale podejte námitku proti postupu předsedajícího, když řeknu, že o návrhu nemohu nechat hlasovat. Nedomnívám se, že důvody, které jste uvedl, odůvodňují možnost, kterou máme z jednacího řádu takto pevně stanovovat body. Je mi líto.

 

Poslanec Jaromír Kohlíček: Pane předsedající, při návrhu na pevné zařazení nějakého bodu nemusím udávat žádné důvody. Jde pouze o to, aby tento návrh zde padl a bylo o něm hlasováno. Pokud nechcete dát hlasovat o mém návrhu, dávám námitku proti postupu předsedajícího.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vyjasnili jsme si to. V tomto případě budeme nejprve hlasovat o námitce pana kolegy Kohlíčka.

 

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 80. Kdo je pro přijetí této námitky? Kdo je proti?

Z přítomných 119 pro 44, proti 15.

 

Poprosím pana kolegu Kohlíčka, aby si přišel přečíst platné usnesení Poslanecké sněmovny, které upravuje pevné zařazování bodů. Věřím, že toto hlasování nezmění nic na korektních vztazích, které máme.

Nyní věřím, že mohu zahájit již avizovaný bod písemné interpelace.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP