(17.50 hodin)
(pokračuje Mlynář)

To je velmi důležitý prvek, který souvisí s financováním.

V loňském roce realizovala Národní program počítačové gramotnosti společnost Centrum internetu, my jsme zaplatili celkem sedm milionů Kč, přičemž příspěvek na jednoho absolventa byl 100 Kč, dalších 100 Kč dával absolvent kursu a další peníze, něco přes 100 Kč na jednoho absolventa, celkem šest milionů Kč, poskytla společnost Intel, tedy počítačová společnost, která tento projekt podporovala. V letošním roce, protože se projekt osvědčil, jsme vyčlenili větší částku, 12 milionů Kč z rozpočtu, a zvedli jsme po dobrých zkušenostech s projektem i částku, kterou stát podporuje jednoho absolventa, až na 360 Kč.

V souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek jsme vypsali soutěž, protože částka 12 milionů Kč je značná, a přihlásilo se nám několik firem, z nichž ovšem pouze dvě splnily kritéria daná soutěží, a to byla společnost Centrum internetu a společnost Ekonomia. Nabídky těchto dvou společností byly rovnocenné a panu poslanci stejně jako komukoliv jinému jsou k dispozici zápisy z hodnotící komise a veškerá dokumentace je přístupná na Ministerstvu informatiky od počátku soutěže. Komise vyhodnotila obě nabídky víceméně rovnocenným způsobem. Já jsem to uvítal i systémově, protože rozložení projektu mezi dvě dodavatelské společnosti je podle mého názoru lepší jednak kvůli kvalitě projektu, jednak kvůli systémovému principu konkurence. Být závislý v realizaci takového projektu, do kterého stát dává velké prostředky, na jedné společnosti, je podle mého názoru vždy špatně; nebo je vždy lépe - abych to formuloval přesně - aby společností bylo více a mohly si vzájemně konkurovat. K tomuto přesvědčení mě vedla i zkušenost z loňského roku, kdy nám Centrum internetu fakturovalo v opakovaných případech, abych to řekl stručně a lidově, mrtvé duše a teprve kontrolní systém, na jehož základě jsou uvolňovány finanční prostředky - pro vaši informaci, na základě prezenčních listin pracovníci Ministerstva informatiky namátkou obvolávají absolventy kursů a zjišťují, zda skutečně byli v daný čas na daném místě a absolvovali daný kurs - byly zjištěny nesrovnalosti. Na základě těchto zkušeností, kdy jsme měli problémy s Centrem internetu, které nám fakturovalo absolventy, kteří neprošli naší kontrolou, jsme přivítali, že bude více dodavatelských společností.

K vaší obavě, kterou jste tady naznačil, že realizace projektu ze strany dvou firem je jaksi nákladnější pro zpracování ze strany Ministerstva informatiky, chci říci a ujistit vás, že tomu tak není. Fakturace by měla probíhat - musím bohužel použít podmiňovací způsob - v měsíčním cyklu, čili naši účtárnu žádným způsobem nezatěžuje a pracovníci, kteří se zabývali kontrolou v loňském roce, kapacitně zcela jistě zvládnou i počet absolventů, který by prošel v letošním roce. Musím systémově také říci, že kdyby se zvýšil počet absolventů více než v loňském roce nějakým dramatickým způsobem, měl bych z toho jen radost a rád uvolním další kapacity úřadu na to, aby kontroly probíhaly kvalifikovaně.

Nyní ke druhé věci, totiž k vaší otázce, proč v tuto chvíli kursy neběží. To je skutečně vážná věc a seznámím vás s průběhem soutěže, která začala 6. ledna. 14. ledna jsme zveřejnili v Obchodním věstníku zadání veřejné obchodní soutěže a 5. února jsme dostali nabídky společnosti Ekonomia a společnosti Centrum internetu. 5. února hned také neprodleně zasedla komise, která otevřela obálky a posoudila je po formálních náležitostech. Jak jsem vám avizoval, všechny zápisy ze všech jednání hodnotící komise jsou k dispozici. 5. února, tedy tentýž den, dostalo Centrum internetu oznámení o vyloučení ze soutěže, a to proto, že neprokázalo kvalifikační předpoklady podle § 2b) odst. 1 písm. g) zákona o zadávání veřejných zakázek. Stručně řečeno, šlo o formální chybu, nenaplnění náležitostí zákona o zadávání veřejných zakázek.

Mohu vám osobně sdělit, že jsem z tohoto rozhodnutí byl osobně velmi nešťastný, protože Centrum internetu tuto věc realizovalo v loňském roce a to, že po formální stránce nebylo schopno naplnit podmínky zákona o zadávání veřejných zakázek, mi bylo líto, nicméně byl to nesporný fakt. Proto bylo Centrum internetu ze soutěže vyřazeno.

Desátého února jsme vrátili také na účet Centra internetu požadovanou jistinu, kterou Centrum internetu složilo v souvislosti se soutěží. 11. února podalo Centrum internetu námitku proti tomuto vyřazení. Já jsem vyhověl této námitce a znovu jsem zařadil Centrum internetu do soutěže, protože jsem se domníval, že skutečně výklad zákona, jak ho uplatnila odborná komise Ministerstva informatiky, je přísný a že Centrum internetu si zaslouží se soutěže dále zúčastnit. 12. 2. byly otevřeny obálky s cenovými nabídkami. Cenové nabídky byly znovu posouzeny a výsledkem bohužel bylo opět to, že nabídky Centra internetu a společnosti Ekonomia byly rovnocenné.

Navrhli jsme tedy rozdělení projektu mezi dvě společnosti s principem 50 : 50, to znamená šest milionů každé společnosti. Bohužel Centrum internetu neuznalo tento argument a trvá na tom, že je kvalifikovanější provádět celou věc, a podalo rozklad Úřadu pro hospodářskou soutěž. Jak pan poslanec jako člověk znalý zákona o zadávání veřejných zakázek ví, spustilo to proces, který bohužel v této chvíli stále běží. Úřad pro hospodářskou soutěž zkoumá celou soutěž a já mohu jen konstatovat, že je mi velmi líto, že tisícům zájemců, a jsou to skutečně tisíce, kteří se hlásí na linky Národního programu počítačové gramotnosti, musíme oznamovat, že Ministerstvo informatiky čeká na rozhodnutí Úřadu pro hospodářskou soutěž, který zkoumá námitku Centra internetu, které se odvolalo proti rozdělení zakázky mezi dvě firmy.

Tedy nikoliv nějaké pletichy proti soutěži, nějaké neoprávněné vyřazení ze soutěže nebo něco podobného. Kdybych to řekl velmi lidově a zjednodušeně, Centrum internetu chce dělat samo celou zakázku, nechce se o to s nikým dělit.

Myslím, že pan poslanec asi uzná, že kdybych společnosti Centrum internetu nakrásně i vyhověl, dostal bych se do situace opačného vztahu ke společnosti Ekonomia, která by podala stejnou námitku. Proto mi nezbývá v tuto chvíli než čekat na rozhodnutí Úřadu pro hospodářskou soutěž. V tuto chvíli tedy na bezplatných linkách, které provozujeme, nabíráme žádosti obyvatel z celé České republiky o možnost přihlásit se do kursu Národního programu počítačové gramotnosti a čekáme na rozhodnutí Úřadu pro hospodářskou soutěž.

Protože situace není dobrá - souhlasím s tím, že máme květen a díky složitosti zákonů a možnosti, řeknu to polopatisticky, kliček, které dává zákon neúspěšným zájemcům o soutěž, jsme v prekérní situaci. Jednáme s Ministerstvem financí o možnosti, že bychom přijali dar jako Ministerstvo informatiky od společnosti CZ MIG (?), to jsou provozovatelé webu, která je připravena podpořit tento Národní program počítačové gramotnosti. Pokud nám Ministerstvo financí toto svolení dá, což je na dobré cestě, tak bychom měli zahájit realizaci projektu a jeho financování za pomoci těchto sponzorských peněz soukromého sektoru.

Ať dopadne jednání Úřadu pro hospodářskou soutěž jakkoliv, chtěl bych říci, že budu trvat na tom, aby Národní program počítačové gramotnosti stále stál na důležitém transparentním principu, že stát platí až za počet absolventů, tedy žádné peníze předem, a že kontrola počtu absolventů a lidí, kteří prošli těmito kursy, bude pevně v rukou státu.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se pana poslance Novotného, zda chce položit doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji. Pane ministře, já skutečně vámi zmíněné zápisy z výběrových řízení mám k dispozici. Mám k nim výhrady, ale minuta, kterou mi dává jednací řád, mi nedovoluje s vámi polemizovat, takže čas využiji raději na položení doplňující otázky, jestli dovolíte. Takzvaný broadband, širokopásmové připojení, mezi které patří i technologie ADSL.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP