(12.20 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Za druhé jsem také přesvědčen o tom, že je-li to skutečně Všeobecná zdravotní pojišťovna, tak by bylo velmi korektní, aby ředitelka měla možnost obhájit svou pozici a byla přítomna v Poslanecké sněmovně, a pokud jí Poslanecká sněmovna umožní, i vystoupit.

Třetí věc. Skutečně nevím, jestli to, co je v posledních dnech či hodinách činěno ze strany Ministerstva zdravotnictví a pana ministra, je skutečně postup směrem k lepšímu ve zdravotnictví. Protože jsme přesvědčeni o tom, že skutečně nejsou známy žádné závažné důvody například pro to, proč velmi rychle a velmi exemplárně byl odvolán ředitel tak významné instituce, jako je IKEM.

Já myslím, že to jsou věci, které nelze brát odděleně, a myslím si, že je nutno vnímat zdravotnictví v celém komplexu. Takže žádám, aby diskuse byla přerušena do doby předložení písemného materiálu a pokračovala teprve poté, až poslanci budou mít šanci se s tímto materiálem seznámit. Což znamená, že minimálně žádám o přerušení do středy příštího týdne.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Já nechám hlasovat o vašem návrhu na přerušení této diskuse.

Pan ministr chce možná jenom zareagovat na požadavek, který zazněl, takže mu to umožním. Prosím.

 

Ministr zdravotnictví ČR Jozef Kubinyi Pane předsedo, kolegyně a kolegové, já bych reagoval na všechny tři připomínky. Za prvé jsem slíbil, že materiál písemně dodám. Vidím, že je zájem i po přečtení, takže ho dodám i s nějakými grafy a tabulkami, tak jak jsem slíbil. Dodám vám ho v úterý, bude tady na stolech.

K tomu druhému. Pokud jde o vystoupení paní generální ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny, přikláním se k tomu, že skutečně by měla být vyslechnuta. Souhlasím s tím a budu hlasovat pro to, abychom jí umožnili tady na té půdě vystoupit.

Pokud jde o ten třetí bod, nevím, jestli teď je vhodná doba, ale když to považujete za vhodnou dobu, mluvit i o IKEM, o tom, jak funguje, o tom, jak je řízen, samozřejmě můžeme i v té odložené rozpravě. Já jsem sdělil médiím to, co jsem považoval za nutné, takže se nebráním ani tomu, abychom vedli diskusi širší, nejenom o VZP, ale vůbec o problémech v českém zdravotnictví. Já jsem k té diskusi připraven.

Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Takže zazněl návrh na přerušení rozpravy obecné, kterou jsme zahájili, do středy a předložení písemného materiálu. Takto zněl tuším návrh pana poslance Vojíře, o kterém bychom měli nyní hlasovat.

Já jsem měl ale návrh na odhlášení. Teď nevím, jestli jsem mu vyhověl. Pro jistotu tak učiním ještě jednou, takže vás všechny odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili.

Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Vojíře na přerušení této obecné rozpravy a pokračování ve středu, pravděpodobně ráno.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování má pořadové číslo 104. Přítomno 92, pro přerušení hlasovalo 89, proti 2. Takže návrh na přerušení byl přijat.

 

Já tedy přerušuji projednávání tohoto bodu. Řekl jsem, že to je poslední bod našeho programu, takže končím páteční jednání Poslanecké sněmovny. Přeji vám příjemný víkend. Sejdeme se v úterý příští týden ve standardním čase. Ještě jednou - pěknou sobotu a neděli.

 

(Jednání skončilo ve 12.25 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP