(9.10 hodin)

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ve středu 23. 6. Ještě pan poslanec Mandík chce upřesnit svůj návrh.

 

Poslanec Josef Mandík: Pane předsedo, dámy a pánové, omlouvám se, ale ještě bych upřesnil svůj návrh. Je třeba ještě vyřadit třetí čtení, to je bod 101.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. To je všechno, co zaznělo jako návrhy na změnu našeho pořadu. Budeme hlasovat o návrzích, které tady zazněly.

 

První byl návrh pana poslance Mandíka. Navrhl vyřadit bod 24 a pak také třetí čtení, to je bod 101, tisku 375, z důvodu neprojednání v zemědělském výboru. Budeme hlasovat o vyřazení tohoto bodu.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro vyřazení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 58 bylo přítomno 116 poslanců, pro hlasovalo 102, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Další byl návrh pana poslance Křečka, který navrhoval, abychom zařadili nový bod, zprávu vyšetřovací komise CME, a to na středu 23. 6. po eventuálně pevně zařazených bodech, pokud tam nějaké jsou. Pokud nikdo nemá žádné námitky proti zařazení tohoto bodu, budeme o tomto návrhu hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu na středu 23. 6., zpráva vyšetřovací komise CME, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 59 bylo přítomno 123 poslanců, pro hlasovalo 87, proti 2. Tento návrh byl přijat, nově jsme zařadili bod zpráva vyšetřovací komise na středu 23. června.

 

To je všechno, co bylo navrženo. Můžeme přistoupit k projednávání pořadu schůze. Máme tady sérii prvních čtení.

 

Prvním bodem dnešního programu je

 

40.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech
a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 693/ - prvé čtení

 

Z pověření vlády by měl předložený návrh uvést ministr životního prostředí Libor Ambrozek, kterého prosím, aby se ujal slova.

Pan poslanec Zgarba má náhradní kartu č. 31.

 

Ministr životního prostředí ČR Libor Ambrozek: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, hlavním důvodem předložení sněmovního tisku 693, novely zákona o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, je transpozice směrnic Evropské unie, které upravují problematiku elektroodpadů. Jedná se o směrnici Evropského parlamentu a Rady 2003/108/ES o odpadních elektrických a elektronických zařízeních a směrnici č. 2002/96/ES o omezení používání některých nebezpečných látek v těchto zařízeních.

Směrnice byly přijaty v minulých dvou letech a členské státy Evropské unie mají povinnost jejich transpozice do 13. 8. tohoto roku. Chtěl bych říci, že Česká republika a několik dalších přistupujících zemí vstoupily do jednání s Evropskou komisí. Výsledkem je návrh rozhodnutí Rady, kterým se České republice, Estonsku, Maďarsku, Lotyšsku, Litvě, Slovinsku a Slovensku uděluje dočasná výjimka z některých ustanovení směrnice 2002/96 o odpadním elektrickém a elektronickém zařízení. Výjimka se týká čtyřiadvacetiměsíčního posunu termínu pro dosažení směrnicí stanovených kvót využití elektroodpadu. Proto byla tato výjimka zahrnuta už i do stávající novely zákona.

Důvodem, proč Evropská unie přijala směrnici o elektroodpadu, je problematika, že toto zařízení zatěžuje životní prostředí narůstající měrou, a proto návrh reguluje uvádění elektrozařízení na trh a také způsob naložení s použitým elektrozařízením, respektive elektrozařízením, které se stalo odpadem. Hlavním cílem navržených opatření je prevence vzniku odpadních elektrických a elektronických zařízení a dále snižování podílu odstraňovaného odpadu, upřednostňování jeho opětovného použití, materiálového využití a dalších způsobů jeho využití.

Je zvolen podobný model jako v zákoně o obalech, tedy že výrobci a ti, kteří uvádějí tyto výrobky na trh, mohou povinnosti spojené se zákonem plnit buď samostatně, nebo se za tímto účelem sdružovat, nebo pro tento účel svěřit tyto služby autorizované právnické osobě, o které v této době také česká pobočka evropského sdružení výrobců těchto zařízení jedná.

Ostatní navrhované změny zákona o odpadech jsou většinou úpravy znění některých ustanovení platného zákona vedoucí ke zpřesnění jejich významu a k odstranění některých opomenutí, nebo doplnění ustanovení potřebných k zajištění kontroly a vymáhatelnosti některých částí zákona.

Dovoluji si vás proto požádat o propuštění tohoto návrhu zákona do druhého čtení. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane ministře. Prosím nyní, aby se slova ujala zpravodajka pro první čtení paní poslankyně Iva Šedivá.

 

Poslankyně Iva Šedivá: Vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, novela zákona o odpadech, která je vládou předkládána, je - jak už bylo řečeno - především implementací směrnice č. 2002/96 z 20. 1. 2003, o odpadních elektrických a elektronických zařízeních.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP