(18.00 hodin)

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Vážená paní místopředsedkyně, paní poslankyně, páni poslanci, kolega Beneš tuto interpelaci uvedl tím, že není naivní. Já musím jasně říci, že z toho jsem ho ani ve snu nikdy nepodezíral. Pak to uvedl tím, že se pouští na tenký led. To už mám pocit, že více vystihuje situaci v této oblasti.

Samozřejmě mohu slíbit, že udělám maximum pro to, aby - jak bylo řečeno - v rámci svatého tažení proti korupci nebyli odstraněni ti, kteří jsou naopak čistí. Nicméně je třeba si uvědomit, kdo co v tomto směru může. Zde rozhodující roli v této věci má nejen Policie České republiky a příslušný útvar, který tuto věc šetří, což je Útvar odhalování korupce a finanční kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování, ale také dozorující státní zástupce, v tomto případě se jedná o státního zástupce Okresního státního zastupitelství v Kroměříži. Aspoň tedy mám pocit v případě pana rozhodčího Řehoře, ale nejsem si tím stoprocentně jistý, protože v tomto případě, o kterém hovořím já, je obviněno celkem sedm osob, které vykonávají funkci rozhodčích. Předpokládám, že v rámci tohoto případu tedy je i ten muž, o kterém hovořil kolega Beneš.

Nezbývá mi, protože nechci zacházet do příliš velkých podrobností, než to, že bych odkázal na to, co bylo stanoveno tímto dozorujícím státním zástupcem, to znamená, že on si vymínil, že konkrétní podrobnosti k celému případu bude poskytovat pouze tento dozorující okresní státní zástupce. Kdybych v tuto chvíli zde hovořil o některých podrobnostech, mám pocit, že by po právu tento okresní státní zástupce se cítil, že jsem trochu zasáhl do jeho kompetencí, které mu vyplývají z trestního řádu.

Jinými slovy to, aby nedošlo k osočování, k obviňování lidí, kteří jsou čistí - a to zřejmě měl pan kolega Beneš na mysli - musí být svěřeno do rukou těm, kteří k tomu mají nejvíce zákonných nástrojů podle trestního řádu, a to je samozřejmě nejen Policie ČR, ale hlavně dozorující státní zástupce, případně dohledový státní zástupce. Jelikož ani jeden z těchto subjektů neshledal, že by trestní stíhání vůči těmto sedmi osobám, tedy zřejmě i vůči této osobě, o které pan kolega Beneš hovořil, bylo neodůvodněné, myslím si, že nám nezbývá nic jiného, než věřit jejich profesionalitě, že je dostatek shromážděného materiálu, který odůvodňuje pokračování trestního stíhání vůči těmto osobám.

V tomto směru mám docela složitou situaci, protože nechci komplikovat situaci svým podřízeným, kteří jsou vázáni příslušným pokynem státního zástupce, takže vám k tomu v tuto chvíli nic víc říci nemohu než snad pouze to, že skutečně zatím nebyly shledány důvody, které by vedly k tomu, aby toto trestní stíhání bylo buď zastaveno, nebo ukončeno jiným způsobem. Pokračuje dále. Znovu opakuji - shromážděné důkazy zatím nasvědčují odůvodněnost tohoto trestního stíhání. Víc vám v tuto chvíli k tomu říci nemohu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Doplňující dotaz pan poslanec Miroslav Beneš.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Není to dotaz, spíše poznámka, protože pro ty rozhodčí platí něco podobného jako pro nás politiky, tedy presumpce viny. S tím rozdílem, že naše presumpce viny jsou sčítány u voleb, zatímco jim je sčítá fotbalový svaz, který je pak vyřadí ze seznamu rozhodčích. To bych považoval za velmi nešťastné.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Vidím, že pan ministr chce ještě reagovat na tuto poznámku. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Stanislav Gross: Já tomu rozumím, ale to je věc, která se týká fungování fotbalového svazu. V zásadě myslím, že celý proces, jak běží, v tuto chvíli vede spíše k tomu, že skutečně pochybnosti o objektivitě rozhodčích v našem fotbale ustupují, takže bych nechtěl nějakým způsobem napadat celé řízení, protože policisté, kteří tuto, a nejen tuto, ale i celou řadu dalších složitých kauz vyšetřují, mají moji podporu. Já se budu rozhodně všemožně snažit jim krýt záda. To, jak rozhoduje fotbalový svaz, na to samozřejmě v tuto chvíli jsem příliš krátký. Je to věc tohoto svazu.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Slovo má pan poslanec Zbyněk Novotný ve věci portálu veřejné správy. Interpeluje ministra Vladimíra Mlynáře. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážený pane ministře, předposlední květnový den jste informovali veřejnost o novinkách na portálu veřejné správy. Mimo jiné jste informovali o rozšíření adresáře o kanceláře poslanců a senátorů. Zaujalo mě to natolik, že jsem do pole pro vyhledávání vložil své jméno a chtěl ověřit úplnost na portálu veřejných údajů. Pro portál veřejné správy ovšem neexistuji. Zkoušel jsem také předsedu současné vlády, jestli náhodou není portál politicky orientován doleva, ale také neexistuje. Takže nikoliv. Toto jsem uvedl v čase, který mi vyhrazuje interpelace, ale to není předmětem. Takže k věci.

Uvedl jste, že ke konci května navštívilo portál již 800 197 lidí. Také jste uvedl, že se připravuje nová navigace a nová grafická podoba portálu. K prvnímu údaji bych se rád zeptal: Můžete uvedené číslo podložit auditem návštěvnosti?

K druhé informaci bych se rád zeptal: Odstraní nová navigace a podoba nejvíce nepříjemné chyby tohoto portálu? Zejména v praxi nepoužitelné internetové adresy generované portálem, neustálou snahu portálu vracet občana na místa, kam nechce, několikanásobná automatická přesměrování znemožňující používat efektivně prohlížeč a řada dalších prohřešků proti použitelnosti webových stránek.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Slovo má pan ministr Vladimír Mlynář.

 

Ministr informatiky ČR Vladimír Mlynář: Vážená paní předsedající, vážená paní poslankyně, vážení páni poslanci, předně se musím skutečně podivit, že skutečně jméno pana poslance Novotného by nebylo v portálu veřejné správy - samozřejmě teď nemám možnost to ověřit - protože jeho webovské stránky jsou velmi kvalitní. Já jsem si nastudoval životopis a politické cíle pana poslance, takže to hned prověřím. Pokud bych k takové chybě došlo, tak to hned napravíme.

Pokud jde o kancelář pana premiéra, soudím, že premiér nemá asi poslaneckou kancelář. Proto zřejmě není uvedena v portálu. Pokud ji má, rovněž prověřím, jak to je.

Nicméně dovolte mi pár informací o tom, co to portál veřejné správy vlastně je. Možná je trochu výklad k tomu, o čem to tady vlastně mluvíme. Portál veřejné správy je internetová brána do úředního světa České republiky, která funguje na adrese www.portal.gof.cz. Je jakýmsi rozcestníkem po elektronické veřejné správě. Pro zpřehlednění toho, co občané na této adrese mohou najít, musím říci, že portál má vlastně dvě části. Jedna je informační, kde jsou informace různého druhu, druhá je transakční, tedy část, přes kterou lze přímo vyřizovat některé agendy veřejné správy. Jen velmi stručně zmíním, co portál nabízí v informační části. Tím se pak dostaneme k odpovědi na otázky pana poslance v oblasti prokliků.

Na portálu veřejné správy dnes najdete přes 200 životních situací, tedy popisů konkrétního postupu, jak mají lidé postupovat, když potřebují jednat s úřady - od příkladu přestěhování, ztráta dokladů až třeba po úmrtí v rodině. Zde najdete ve třech úrovních podrobností velmi přesný popis toho, jak má člověk postupovat, jaké doklady k takové věci potřebuje, kde se taková konkrétní věc vyřizuje. Na těch životních situacích je důležité to, že jsou jakýmsi praktickým návodem, který člověku pomůže dříve, než jde na úřad, se dobře zorientovat, ale je to vlastně také poprvé, kdy existuje nějaký úředně schválený postup, jak jednat na úřadě a na co má úředník právo.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP