(19.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Možná že kdyby nebylo činnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, možná by se tyto arbitráže konat nemusely.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Byť si myslím cokoli o věci, která je mimo body, a protože ctím všechny ty, kteří mají podle Ústavy ČR a zákona o jednacím řádu právo mluvit přednostně, neskončím v 19 hodin schůzi tím, že bych podle § 62 opustil předsednický stůl, ale udělím slovo místopředsedovi sněmovny Ivanu Langerovi, aby mohl replikou odpovědět ministru financí a místopředsedovi vlády ČR.

Jen podotýkám, že nepředpokládám, že všichni to budou chtít poslouchat, a proto než místopředsedovi sněmovny udělím slovo, sdělím ostatním poslancům této sněmovny, že zítra ráno pokračujeme v 9 hodin, a to pevně zařazenými body 111, 118, 119, 120, nato budeme pokračovat body 114, 115, 116, 117, 122, 126, resp. 125 od 16 hodin.

Nyní, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, byl to pan ministr, který mě donutil svojí zbabělostí reagovat v rámci rozpravy, která by umožnila řádně vystupovat komukoliv z této sněmovny, reagovat na mé dotazy, nicméně nemohu nechat jeho vystoupení bez náležité reakce, proto dvě, možná tři poznámky.

To, že ministr vlády kritizuje opozičního poslance za jeho účast v nějakém orgánu Poslanecké sněmovny, je normální. To, že de facto kritizuje své stranické kolegy, své kolegy ve vládě, své koaliční partnery, to už, myslím, je důkazem zvláštní schizofrenie, která postihuje tuto vládu a vládní koalici. Stejné poděkování, pane ministře, tedy věnujte jak své kolegyni Petře Buzkové, tak svému koaličnímu kolegovi Janu Kasalovi za dlouholeté působení v mediální komisi. To je první poznámka.

Druhá poznámka. Opět se pan ministr mýlí a dokazuje svoji neznalost ve věci arbitráží, neboť nejsou tři arbitráže, které jsou vedeny. Proběhla jedna, v případě TV 3 byla odložena, v případě pana Železného to byla arbitráž nikoliv vůči ČR, ale vůči jemu coby fyzické osobě.

Poznámka třetí se týká toho, co jsem řekl - aby si pan ministr zametl před svým vlastním prahem. V logice toho, co zde uvedl, pak musí platit, že budou-li znamenat tři vedené arbitráže, Česká republika s Nomurou kolem Investiční a Poštovní banky - podotýkám, že pokud bude tato arbitráž pro Českou republiku neúspěšná, bude to několikanásobek toho, co jsme byli nuceni zaplatit v případě CME - pokud tedy platí logika, kterou vedl pan ministr financí, pak on a všichni jeho kolegové, kteří seděli v bývalé Zemanově vládě a jsou zodpovědní za arbitráž ve věci IPB, musí na hodinu podat demisi a musí otevřít své osobní účty k tomu, aby se podíleli na úhradě škod, které způsobili České republice. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu kolegovi Ivanu Langerovi. Nevidím nikoho, kdo by se dále hlásil do rozpravy. Končím dnešní jednací den a přeji vám hezký večer. Naše schůze pokračuje zítra ráno v 9 hodin. Na shledanou.

 

(Jednání skončilo v 19.04 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP