(18.50 hodin)
(pokračuje Filip)

Děkuji paní zpravodajce a končím bod číslo 113.

O slovo se přihlásil pan ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji. Pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, s potěšením a se zájmem jsem si vyslechl opakovaná, trojí vystoupení pana místopředsedy Langera k mediální problematice. Myslím si, že pan místopředseda Langer v této sněmovně k mediální problematice vystupoval pravděpodobně už několikrát, možná jeho vystoupení jdou do stovek, možná do tisícovek. Nepochybně pan místopředseda Langer patří k lidem, kteří se podíleli na tvorbě mediální legislativy v uplynulých letech, nepochybně je to člověk, který ze zákulisí svým způsobem ovlivňoval složení různých mediálních rad na nejrůznějších úrovních, nepochybně je to člověk, který ví o tom, jakým způsobem se zde vytvářela pravidla, na základě kterých Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodovala a musela rozhodovat.

Bohužel moje zkušenosti ministra financí jsou zkušenosti s vedenými arbitrážemi, které koneckonců souvisí opět s činnosti Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Já skutečně o této problematice nevím tolik, co ví pan místopředseda Langer, nejsem schopen o ní tolikrát tak často hovořit na půdě Poslanecké sněmovny a musím říci, že naštěstí jsem se nepodílel na prznění mediální legislativy v této Poslanecké sněmovně v uplynulých letech.

Chtěl bych také konstatovat, že jsem nehlasoval pro tuto zprávu rady, protože se domnívám, že povolit splátkování v této oblasti není na místě. Na druhou stranu je potřeba říci, že jestliže minulá rada splátkování povolila, pak tato rada neměla mnoho jiných možností, než postupovat analogicky, protože by uplatnila odlišný přístup k subjektu a mohlo by dojít k porušení podmínek pro hospodářskou soutěž. Čili domnívám se, že bohužel zřejmě tato rada neměla jinou možnost, než postupovat analogicky jako minulá Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Ovšem pokud jde o minulou Radu pro rozhlasové a televizní vysílání - kde nepochybně seděla spousta přátel pana místopředsedy Langera, a věřím, že pan místopředseda Langer je velmi rozčilen, že tito přátelé byli odvoláni z této rady touto Poslaneckou sněmovnou - tak musím říci, že tato rada měla skutečně hodně co do činění s některými procesy, které se později staly předmětem minimálně tří mezinárodních arbitráží, ve kterých Česká republika musela hájit svoji pozici. Nevím o jiném ústředním správním úřadu, jehož činnost by byla předmětem jednání tří mezinárodních arbitráží. Nevím o žádném takovémto správním úřadu, a proto si myslím, že je na místě, jestliže Poslanecká sněmovna o fungování minulé Rady pro rozhlasové a televizní vysílání vyjádřila pochybnosti způsobem, jakým je vyjádřila. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu místopředsedovi vlády a ministru financí Bohuslavu Sobotkovi. Ještě se o slovo přihlásil pan místopředseda Ivan Langer. Prosím, pane kolego.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, mám pocit, že pan ministr je hodně nervózní, protože jinak by z tohoto místa nezaplavil tento jednací sál takovou snůškou absurdit zcela v duchu onoho známého úsloví: "Zloděj křičí, chyťte zloděje!"

Pan ministr financí místo toho, aby se k mému vystoupení, k tomu, kdy jsem srovnal jeho slova při projednávání jistého bodu zhruba před rokem s tím, co bylo předmětem našeho jednání, místo toho, aby jako chlap se před nás postavil a řekl: ano, uznávám, tehdy jsem účelově použil určité argumenty, které se mi hodily, k tomu, aby byla odvolána Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, bylo to účelové, tehdy se mi to hodilo; teď, když rada dělá to samé, tak se mi to nehodí, a proto se tak chovám - namísto toho se pan ministr financí snaží podle onoho úsloví "Zloděj křičí, chyťte zloděje!" odvést pozornost úplně někam jinam, úplně jiným směrem, přičemž podstata je stejná. Podstata je v tom, že ministr financí kdysi použil určité konání správního orgánu jako důvod pro to, aby hlasoval pro odvolání, a teď se tváří, že je všechno v pořádku.

Já si myslím, že je nejvyšší čas také tomu samému ministru financí připomenout působení Ministerstva financí v různých typech arbitráží resp. konání, která vedou k arbitrážím vůči České republice, a nechtějte ode mne, abych tady připomínal kauzu IPB, která daňové poplatníky kvůli špatnému postupu této, resp. minulé vlády bude stát stovky miliard korun.

Nechtějte, pane ministře financí, abych z tohoto místa připomínal velmi pochybný způsob zastupování České republiky v arbitráži Česká republika versus CME, zastupování, za které je zodpovědné právě Ministerstvo financí, zastupování, které vedlo k prohře sporu, který podle mého hlubokého přesvědčení byl stěží prohratelný, zastupování, které vedlo k tomu, že právní zástupce České republiky připustil do rozhodování arbitráže důkaz, který byl prokazatelně zfalšovaný, zastupování, ve kterém bez ohledu na to, jestli Česká republika uspěje, nebo neuspěje, znamenalo pro právního zástupce, kterého vybralo Ministerstvo financí České republiky, přísun několika desítek miliónů korun jen pro nic za nic.

Pane ministře, když někoho budete chtít obviňovat, zameťte si prosím sám před svým vlastním prahem!

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Předpokládám, že za čtyři minuty končíme, přesto nemohu zabránit těm, kteří mají přednostní právo. Pan místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka ještě replika.

 

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Bohuslav Sobotka: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, já jsem skutečně nechtěl k tomuto bodu vystupovat, dokonce jsem chtěl uposlechnout výzvy svých kolegů poslanců, kteří mě žádali, abych raději nevystupoval a neeskaloval tuto rozpravu. Ale pan místopředseda Langer na půdě této sněmovny vystoupil třikrát a třikrát mě vyzval, byť nepřímo, abych vystoupil. Myslím si, že já nemám jinou možnost, než vystoupit, a proto jsem na půdě této Poslanecké sněmovny vystoupil. Pokud bych nevystoupil, mohlo by se zdát, že souhlasím s těmi tvrzeními, která zde přednesl pan místopředseda Langer. Pan místopředseda Langer mě třikrát vyzval, abych vystoupil, a já musím říci, že jsem vystoupil.

Myslím si, že bychom v této Poslanecké sněmovně neměli mít krátkou paměť, myslím si, že bychom si měli vzpomenout na to, kdo dlouhé roky působil v mediální komisi Poslanecké sněmovny, že to byla právě mediální komise, která se zabývala primárně mediální legislativou v této Poslanecké sněmovně, že to byla mediální komise, která se měla také podílet určitým způsobem na kontrole činnosti mediálních rad včetně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Myslím si, že historie má tu výhodu, že je zde řada archiválií, které nám mohou připomenout, jak věci byly, a nepochybně se dá najít na internetu seznam členů této komise a toho, kdy, jak dlouho a v jakém období v této komisi působili.

Chtěl bych znovu zopakovat: neznám, nevím o jiném ústředním orgánu veřejné správy nebo státní správy, i když pozice rady je velmi specifická, ale v zásadě plní roli ústředního orgánu státní správy pro speciální oblast, nevím o žádném jiném úřadu, jehož činnost by byla předmětem tří mezinárodních arbitráží, a to arbitráže na základě smlouvy o ochraně investic se Spojenými státy, arbitráže na základě smlouvy o ochraně investic s Holandskem a arbitráže, která nyní běží a která pravděpodobně bude rovněž na základě úmluvy o ochraně investic se Spojenými státy. Čili předmět arbitráží všech těchto tří arbitráží byla činnost právě tohoto úřadu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. A myslím si, že je naprosto přirozené, že z tohoto rovněž vyvodila Poslanecká sněmovna závěr při hlasování o složení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Já u této rady nevím zatím o tom, že by její rozhodování, její rozhodnutí byla předmětem návrhů na zahájení nějaké mezinárodní arbitráže, tak jak tomu bylo u předchozích Rad pro rozhlasové a televizní vysílání. A ty arbitráže Česká republika jenom neprohrála, jednu z arbitráží Česká republika vyhrála, druhou arbitráž Česká republika prohrála a třetí arbitráž je teprve v úvodní fázi, ale rovněž se týká činnosti minulé Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Já jako ministr financí nemohu mlčet, protože vydáváme skutečně velké prostředky daňových poplatníků na obhajobu zájmů České republiky v těchto arbitrážích.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP