(12.00 hodin)
(pokračuje Vymětal)

No a potom tady rada uvádí, jaká jsou procenta skutečně od roku 1998 až do roku 2003. Pohybuje se to v rozpětí 8,8 % /rok 2001/, do 10,2 % /rok 2003/. V žádném případě to není 20 %. To znamená, že Česká televize nenaplňuje trvale povinnost, která je jí dána zákonem. Byl bych rád, kdyby na tuto otázku také odpověděly naše drahé orgány, a to stálá komise a výbor, jak je možné tolerovat, že Česká televize nenaplňuje své povinností dané jí zákonem.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Jako prvního jsem viděl se hlásit pana poslance Plevu, ale předtím se chci zastat pana poslance Talíře, protože já si myslím, že on nezneužil svého práva na přednostní vystoupení, protože to by musel existovat způsob, jak rozlišit to, že se člověk hlásí přednostně, a jak se hlásí normálně, což nejsem já schopen rozeznat ani on nějak odlišně učinit, takže to je asi věc na debatu, jak zlepšit náš jednací řád. Myslím si ale, že to zneužití nebylo.

Slovo má pan poslanec Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Chtěl bych, pane předsedající, vaším prostřednictvím odpovědět kolegovi Vymětalovi. Správně se předložený materiál jmenuje "Výroční zpráva Rady České televize o činnosti České televize". Tento název je dán zákonem. Že to organizační výbor neví a napíše do podkladů špatné znění, není se co divit, vždyť i mnozí ministři a mnozí poslanci neznají názvy jednotlivých výborů, a proto třeba náš výbor tady bývá často označován jako výbor pro vědu, kulturu, mládež a tělovýchovu, když je to výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Ještě jsem chtěl odpovědět na tu věc s 8 %, resp. 20 % podílu pro studia. Výbor i komise to projednávaly, byla to velmi vážná výtka Radě ČT. Proto jsme také navrhli znění "vzít zprávu na vědomí", nikoliv schválit. Nicméně z neschválení zprávy vyplývají další právní kroky, vedoucí k odvolání Rady České televize, a protože nám byly slíbeny kroky, které povedou k nápravě, dostala Rada České televize pomyslnou žlutou kartu, nikoliv kartu červenou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Viděl jsem jako dalšího se hlásit pana poslance Bratského.

 

Poslanec Petr Bratský: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych do vzruchu v tomto čase možná vnést trochu klidu. Když se výbor zabýval celou záležitostí, tak vlastně zjistil, že rada pouze popsala stav v onom bouřlivém roce pro televizi, v roce 2003, kdy byla velice složitá volba ředitele České televize, která je ve zprávě velmi podrobně popisována. Zpráva je sepsána už v novém složení. Celý výbor nakonec dospěl k názoru, že nám nezbývá nic jiného, než vzít na vědomí tuto zprávu, která popisuje přesně události v tom roce, popisuje, co konkrétně rada udělala, že vede některá jednání proti věcem, které nejsou zcela v souladu, že udělila dokonce nějaké pokuty atd. Není tam nic, co by se dalo vytknout. Proto byl ten jednoduchý návrh "bereme na vědomí". Myslím, že nám skutečně nic jiného nezbývá. Pokud se někteří kolegové nebo kolegyně domnívají, že nemáme tuto zprávu vzít na vědomí, tak vlastně chceme říkat, že možná některé situace byly jiné, než jsou popisovány, a o tom bych možná potom s vámi rád polemizoval, protože se zdá, že ti lidé, kteří se tím zabývali dopodrobna, včetně podvýboru, tyto skutečnosti nenalezli.

Skutečně je pravda, že se teprve ukáže podle hospodaření - a o té zprávě hovořila kolegyně Dostálová - jestli některé věci, které jsou obsaženy v této zprávě, byly naplněny, nebo nebyly naplněny ekonomicky, a ještě lépe nám to ozřejmí tento rok 2004.

Já bych si dovolil vám navrhnout, abychom už zkrátili své příspěvky, ukončili pokud možno tuto debatu a svým hlasováním projevili svůj názor. Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Snad už jsme vyčerpali všechny příspěvky. Nikdo se dále nehlásí, mohu všeobecnou rozpravu ukončit.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Ptám se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy. Paní poslankyně Dostálová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Kateřina Dostálová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, jak už jsem předeslala v obecné rozpravě, navrhujeme vzít tuto zprávu na vědomí.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji. Ptám se, jestli někdo přichází s jiným návrhem. Není tomu tak, podrobnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat o návrhu usnesení, který zazněl a který doporučuje Sněmovně vzít na vědomí výroční zprávu o činnosti Rady České televize v roce 2003. Já jsem zazvonil na poslance, kteří by se chtěli zúčastnit tohoto hlasování. Budeme hlasovat o návrhu, který přišel z výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a který nám doporučuje vzít na vědomí tuto výroční zprávu.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 462 skončilo. Z přítomných 123 poslanců hlasovalo pro 98, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Končím projednávání bodu 114.

 

Dalším bodem je

 

115.
Zpráva o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže v likvidaci
ke dni 31. prosince 2003
/sněmovní tisk 598/

 

Předloženou zprávu projednal výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Usnesení máme jako sněmovní tisk 598/1. Po dohodě s předsedou výboru by se zpravodajem pro tento tisk stal pan poslanec Smýkal.

Prosím pana poslance Smýkala, aby nás informoval o jednání výboru, eventuálně nás seznámil s návrhem usnesení. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, seznámím vás s usnesením výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu:

Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu po odůvodnění likvidátora Fondu dětí a mládeže Ing. Žáka, po zpravodajské zprávě poslankyně Michaely Šojdrové a po rozpravě

1. doporučuje Poslanecké sněmovně vzít na vědomí zprávu o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže v likvidaci k 31. 12. 2003, sněmovní tisk 598,

2. žádá ministra financí Sobotku, aby podal informaci o průběhu a závěrech finančních kontrol ve fondu,

3. pověřuje předsedu výboru Waltra Bartoše, aby toto usnesení předložil předsedovi Poslanecké sněmovny Parlamentu a

4. zmocňuje zpravodajku výboru poslankyni Šojdrovou, aby na schůzi Poslanecké sněmovny podala jako zpravodajka zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu na schůzi výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Tolik návrh usnesení.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, že jste nás seznámil s výsledkem. Nyní otevírám všeobecnou rozpravu, do které se hlásí paní poslankyně Kateřina Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, nechci vás dlouho zdržovat, ale ráda bych připomněla usnesení č. 1064 Poslanecké sněmovny ze 30. schůze konané 7. dubna 2004, kdy jsme požádali ministra financí o předložení do projednání další zprávy o průběhu likvidace Fondu dětí a mládeže, výsledku kontroly, která na fondu proběhla. Vzhledem k tomu, že se to nestalo, dovoluji si navrhnout přerušení tohoto bodu do doby, než ministr financí toto splní, a doporučuji, abychom si stanovili pevný termín, a to do 30. 9. 2004.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, takže vy jste navrhla přerušení tohoto bodu. Hlasovali bychom o tom pravděpodobně po ukončení rozpravy. Dobře. Ptám se, kdo další se hlásí do obecné rozpravy k této zprávě.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP