(12.10 hodin)
(pokračuje Zaorálek)

Nikdo další se nehlásí, takže obecnou rozpravu končím. Požádám pana zpravodaje, aby nám, pokud má co, sdělil. Myslím si ale, že především budeme hlasovat.

 

Poslanec Josef Smýkal: Děkuji, pane předsedající. Zazněl jeden návrh, a to na přerušení projednávání zprávy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, slyšeli jsme návrh na přerušení projednávání této zprávy. Ještě prosím, do kdy bychom to přerušili. (Zpravodaj mimo mikrofon: Odročení a přerušení do 30. 9.) Odročení do 30. 9. Je tady návrh na odhlášení.

Prosím, paní poslankyně Konečná.

 

Poslankyně Kateřina Konečná: Já jsem konstatovala, že bych byla velmi ráda, aby pan ministr financí nám předložil výsledky kontroly nejpozději do 30. 9. Jestliže to bude spíše, samozřejmě se nebráníme tomu, abychom tento bod projednali spíš.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalo by se to odročit do předložení zprávy ministra financí, nejpozději do 30. 9. Tak by se to dalo formulovat.

Je tady návrh na odhlášení. Všechny vás odhlašuji a prosím, abyste se znovu přihlásili.

Budeme tedy hlasovat o návrhu na odročení projednávání této zprávy do doby předložení zprávy pana ministra financí, nejpozději do 30. 9. tohoto roku.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, přijmout tento návrh na odročení, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování má pořadové číslo 463. Přítomno 111, pro hlasovalo 101, proti 2. Návrh byl přijat.

 

Odročili jsme, ukončili jsme. Děkuji zpravodaji. Končím bod číslo 115.

 

Další bod našeho programu je bod

 

116.
Výroční zpráva o činnosti a účetní závěrka
Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2003
/sněmovní tisk 613/

 

Tento bod by měl uvést ministr dopravy Milan Šimonovský. Prosím pana ministra, aby uvedl tento tisk.

 

Ministr dopravy ČR Milan Šimonovský: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, návrh Výroční zprávy Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2003 zachycuje období roku 2003 a obsahuje vedle charakteristiky příjmů a výdajů také základní charakteristiku významných akcí a rozpočtových opatření. Provedená rozpočtová opatření v roce 2003 představovala 13,15 % schváleného rozpočtu, tudíž nepřekročila stanovený limit 15 %, určený Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky. Výdaje spojené s úhradou povodňových škod ze srpna 2002 jsou podrobně uvedeny v samostatné části tohoto materiálu. Roční závěrka je ověřena auditem s výrokem auditora bez výhrad. Návrh výroční zprávy za rok 2003 byl projednán ve vládě a byl schválen. Bylo doporučeno ministru dopravy předložit tento materiál do Poslanecké sněmovny.

Rozpočtované příjmy fondu za rok 2003 byly v objemu schváleném ve vládě a v Poslanecké sněmovně ve výši 46 miliard korun. Byly tvořeny daňovými příjmy ve výši 18,2 miliardy korun a dotací z Fondu národního majetku České republiky ve výši 27,8 miliardy korun. Tato dotace byla do rozpočtu fondu převedena v plné rozpočtované výši. Rozpočtové daňové příjmy byly naplněny částkou ve výši 19,210 miliardy korun, tj. byly překročeny zhruba o 5,5 %. Celkově uvolněné finanční prostředky z rozpočtu fondu dosáhly ke konci roku 2003 částky 41,296 miliardy korun. Pro konečné příjemce dotací byla uvolněna částka ve výši 41,263 miliardy, na činnost aparátu uvolněna částka 33 milionů korun. Ke konci roku 2003 měl fond 36 zaměstnanců.

Celkem měl fond v roce 2003 uzavřeny smlouvy se 101 příjemci finančních prostředků v úhrnné výši 50 miliard 39 milionů. Nevyčerpané a vrácené finanční prostředky v rámci zúčtování za rok 2003 dosáhly částky 8 miliard 825 milionů, tj. zhruba 17,6 %. Tyto finanční prostředky budou předmětem vyhodnocení závazků přecházejících z roku 2003 do letošního roku. Současně však budou tyto finanční prostředky použity i na předfinancování akcí, které jsou zařazeny do strukturálních fondů a do kohezního fondu, vzhledem k tomu, že od 1. května je nutné stoprocentní předfinancování těchto akcí.

Oproti předcházejícím rokům výbor fondu značně zpřísnil metodiku pro převody finančních prostředků konečným příjemcům do dalšího roku a já věřím, že v letošním roce již nebude takovýto zůstatek, který by přecházel do roku 2005.

Největší objem finančních prostředků uvolněný v roce 2003 ve výši 25,373 miliardy byl poskytnut do oblasti pozemních komunikací na financování výstavby a modernizaci oprav, zejména pro Ředitelství silnic a dálnic to bylo zhruba 14,930 miliardy a pro organizace Správy a údržby silnic na krajích zhruba dalších 8,1 miliardy korun. Další finanční prostředky ve výši 15,535 miliardy korun byly směřovány do oblasti celostátních a regionálních drah, zejména zde pro Správu železniční dopravní cesty ve výši 14,3 miliardy.

K předloženému materiálu byla jako dodatek sněmovního tisku číslo 613 zaslána také příloha číslo 26, což je usnesení dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury ze 3. března 2004, vzhledem k tomu, že nebylo výše uvedené usnesení dozorčí rady do tisku zařazeno v plném znění. Návrh výroční zprávy a účetní uzávěrku za rok 2003 jsme poskytli k projednání hospodářskému výboru, který ji projednal a doporučil Poslanecké sněmovně ke schválení.

Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, i já si dovoluji vás požádat o schválení této výroční zprávy.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji panu ministrovi. Prosím nyní pana poslance Karla Sehoře, protože on je zpravodajem výboru hospodářského, který měl uloženo projednat tento materiál. Usnesení hospodářského výboru máme jako sněmovní tisk 613/1. Prosím.

 

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, jako zpravodaj výboru bych jen zopakoval to, co tady v podstatě už řekl pan ministr a pan předsedající, že hospodářský výbor na své 30. schůze 2. června 2004 - přečtu jenom to zásadní - doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR schválit Výroční zprávu o činnosti a účetní závěrku Státního fondu dopravní infrastruktury za rok 2003.

Jako zpravodaj jsem řekl vše, co jsem chtěl říct. Přihlásím se ještě do diskuse. Děkuji.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, pane poslanče. Zahajuji nyní všeobecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Sehoř. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Sehoř: I když všichni poslanci mají k dispozici vyjádření dozorčí rady, já bych přece jenom okomentoval jako dosavadní předseda dozorčí rady, že počínání fondu bylo řádně dozorováno. Rozpočet fondu byl navržen jako vyrovnaný a žádné úvěry nebyly ani plánovány, ani realizovány.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP