(14.20 hodin)
(pokračuje Fajmon)

Odpověď premiéra v březnu zněla mnoha slovy, že v podstatě žádný takový projekt není. Já bych tuto otázku chtěl položit znovu: Kolik je k dnešnímu projektu takových projektů? Jsem přesvědčen, že k dnešnímu datu nejsou takové projekty, že stále ještě na úrovni české vlády nejsou schváleny a připraveny k tomu, aby mohly být - pokud pomineme projekty předvstupní, mám na mysli projekty, které souvisí přímo s členstvím v Evropské unii - peníze řádně čerpány. Mám vážné obavy, že tomu tak je. Rád uslyším odpověď pana premiéra, že to není pravda, že již byly odeslány konkrétní projekty, ale zatím žádné dostupné údaje něčemu takovému nenasvědčují. Prosím proto odpovědět zvláště na tuto otázku.

Závěrem mi dovolte konstatovat, že situace v této věci se přece jen zlepšila od února k lepšímu - alespoň v tom, že v evropských volbách voliči podpořili ty politické subjekty, které slíbily, že v Bruselu se postarají o české zájmy. Největší podporu dostali kandidáti Občanské demokratické strany. My se v Bruselu o tyto věci určitě postaráme, ale potřebujeme součinnost české vlády, aby věci zbytečně nezdržovala.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Z pohybu pana premiéra soudím, že hodlá reagovat. Takže mu uděluji slovo.

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych reagoval velmi krátce. Konstatuji, že problematikou financování evropských fondů se zabýval rozpočtový výbor na rozšířeném zasedání, kterého jsem se zúčastnil společně s řadou ministrů vlády. Pokud jsem zaznamenal, žádný ze znepokojených poslanců ODS se neúčastnil, tudíž nemohl dostat velmi podrobné informace.

V písemné zprávě jsem odpověděl. Konstatuji, že v současné době programové dodatky všech operačních programů již byly dopracovány a schváleny. Na programové dodatky navazují metodické materiály pro předkladatele projektů, pokyny pro žadatele, které detailně popisují postupy a požadavky pro předkládání projektů, pokyny pro žadatele u společného operačního regionálního programu, operačního programu v průmyslu a podnikání, infrastruktura a operačního programu rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství. Byly již vypracovány, jsou zveřejněny na internetových stránkách příslušných řídících orgánů.

U operačního programu rozvoj lidských zdrojů budou pokyny pro žadatele dokončeny v nejbližší době. Konstatuji, že uzávěrky pro projekty jsou převážně do 30. 7. t.r., případně do 31. 8. t.r. Znamená to, že tento proces ještě není závěrečným způsobem ukončen.

Pokud jde o starost pana poslance Fajmona o to, že naše státní správa je méně výkonná než jiné státní správy, konstatuji, že předoperační programy SAPARD a ISPA jsme jako jediní ze všech přístupových zemí využili na sto procent otevřeného kreditu. Stejně tak konstatuji, že jsme prozatím jeden z mála států a byli jsme v době vstupu do Evropské unie jediným státem, který dokázal připravit tzv. platební agenturu pro platby ze zemědělství.

Shrnuji - ve všech měřitelných parametrech se ukazujeme na stejné úrovni jako ti nejlepší z Evropy, a proto nemám obavy, že nevyužijeme těch příležitostí, které nám strukturální fondy dávají. Konstatuji, že operační programy veškerého typu jsou zahájeny, uzávěrky jsou buď do 31. 7. nebo do 31. 8. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane předsedo. Kdo se dále hlásí do všeobecné rozpravy? Pan kolega Fajmon.

 

Poslanec Hynek Fajmon: Chtěl bych poděkovat panu premiérovi za stručnou odpověď, která potvrdila to, co jsem zde říkal, totiž že z České republiky nebyly dosud podány žádné žádosti na čerpání z programů Evropské unie pro Českou republiku jako členský stát. To, že zvládáme - podle tvrzení pana premiéra - čerpání z předvstupních programů, je úplně jiná věc, ale bylo potvrzeno mé tvrzení, že v tuto chvíli dosud nebyl z České republiky předán do Bruselu žádný projekt. To je 1. července 2004 špatná zpráva. Bude potřeba sledovat vývoj v dalším období a nedopustit, abychom přišli o peníze již v letošním roce alokované pro Českou republiku. To je jedna moje poznámka.

Druhá poznámka se týká věci samotné. Považuji za důležité, aby se ve sněmovně diskutovaly nejdůležitější otázky české politiky. Chtěl bych - právě proto, že zde dnes vystupuji naposledy - popřát vám všem, abyste zde mysleli na prospěch České republiky, aby česká sněmovna byla tím místem, kde se bude rozhodovat a diskutovat o nejdůležitějších věcech České republiky.

Děkuji a mějte se hezky. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Předseda vlády ČR Vladimír Špidla: Konstatuji, že uzávěrky projektů jsou v datech, která jsem uvedl. Z toho důvodu není proces ukončen. Konstatuji, že těžko pan kolega Fajmon doloží, že v jiných zemích postoupili dále. Jsem si jist, že jsme na špičce tohoto rozhodování. Konstatuji, že prostředky jsou definovány pro celou finanční perspektivu, to znamená nejen na roční rozpočtování. Konstatuji také, že není obava a nemusíme mít obavu, že bychom prostředky odpovídajícím způsobem nečerpali. Je to důležitá priorita, protože to je jedna z možností, pro kterou jsme do Evropské unie vstupovali - využít evropské synergie pro posílení kvality života a rozvoje České republiky.

Jinak souhlasím s panem poslancem Fajmonem, že Parlament je základní místo, ve kterém se vede politická debata. Proto je mi líto, že poslanci ODS nevyužili příležitosti, která byla dána v rozpočtovém výboru, kde hodiny jsme se zabývali do velmi velkých podrobností s příslušnými odbornými podklady otázkou strukturálních fondů. Rozpočtový výbor tuto otázku uzavřel svým usnesením, které vám je známo.

Jinak každému z našich europoslanců přeji hodně štěstí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane předsedo. Pan ministr Urban si nedal říci a hlásí se, takže mu uděluji slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, také bych si přál, aby Poslanecká sněmovna projednávala důležité věci, které jsou v zájmu České republiky, a to včetně opozice.

Ale chtěl jsem říci jinou věc. Doufám, že pan poslanec Fajmon jako ostatní poslanci v Evropském parlamentu budou v Bruselu hájit zájmy Prahy. Děkuji. Tedy České republiky s hlavním městem Praha.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Pane ministře, jsem rád, že jste se opravil, protože jako Olomoučák bych musel protestovat.

Mám zde ještě dvě přihlášky. Dám přednost dámě. Slovo má paní kolegyně Páralové, poté ještě pan kolega Fajmon.

 

Poslankyně Alena Páralová: Vážený pane místopředsedo, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, mně nezbývá, než opětovně zde z tohoto místa vyjádřit politování nad výsledky práce této vlády, nad výsledky práce pana premiéra, který nám zde říká, že bychom těžko dokládali to, že ostatní země, které přistupují k Evropské unii, jsou na tom lépe.

Kdyby zde byl prostor a kdybych měla čas dojít si do své kanceláře, tak bych vám zde klidně po dobu dvou hodin byla schopna dokládat, jak je na tom Polsko o mnoho lépe, jak je na tom Maďarsko o mnoho lépe, jak mají připravenou legislativu, která nám stále ještě chybí.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP