(15.40 hodin)
(pokračuje Tlustý)

Za čtvrté. Když policie nezačala vyšetřovat postup představitelů této vládní koalice při přestupu poslance Kotta do klubu Unie svobody a při rezignaci poslance Bielesze na poslanecký mandát, s nímž jsem já osobně opakovaně jednal poté, co opustil Unii svobody. Při těchto jednáních on opakovaně vyjadřoval jediný zájem: získat prostor pro další působení na politické scéně, abych to řekl konkrétně, poslanecký mandát. Jak to, že člověk, který několik měsíců hledal svou politickou budoucnost, ji tak snadno a tak rychle sám zahodil.

Za páté. Jak to, že nebylo svoláno jednání na obnovení důvěry této politické scény, když ČSSD vyslovila nedůvěru premiéru Špidlovi a za trest - tady se ptám pro koho - ho učinili evropským komisařem. (Potlesk poslanců ODS.)

A za poslední, a to souvisí s právě projednávaným programovým prohlášením, když tady máme před sebou beznadějné, bezobsažné programové prohlášení, které odsoudí občany České republiky ke dvěma letům stagnace, k vysoké nezaměstnanosti a odsoudí Českou republiku k poslednímu místu mezi novými členskými zeměmi Evropské unie v tempu hospodářského růstu a bohužel k prvnímu místu v rychlosti zadlužování, programové prohlášení, které neobsahuje žádnou skutečnou reformu, které nám, jak všichni víte, doporučují nejenom všechny světové instituce, všichni analytici, všichni ekonomové a komentáře. Problémy České republiky se, vážené kolegyně a kolegové, nedají řešit jejich zamlčením, jejich přejitím či jejich zapomněním.

Nyní mi dovolte v návaznosti na uvedená fakta, abych se obrátil na státní zastupitelství a policii a tady veřejně požádal, aby také byla šetřena možnost, že celá kauza, které se dnes říká "Kořistka", byla rozpoutána mediálními experty České strany sociálně demokratické a Unie svobody, jejímž cílem je zastrašit poslance vládní koalice váhající s podporou této vlády, neboť každý, kdo by teď z jakýchkoliv důvodů nepodpořil pochybný vládní program a vládu, bude podezřelý ze zkorumpovanosti. (Potlesk poslanců ODS.)

Nyní mi dovolte zastavit se u několika základních principů, na kterých je toto programové prohlášení vystavěno.

První princip, který naleznete, je teze, že bohatství společnosti vzniká z dluhů. Cesta, kterou nabízí ČSSD a tato vláda celé naší společnosti, říká, že zastavit zničující tempo zadlužování lze dalším utrácením. Tato vláda se domnívá, že zadlužování našich domácností je malé, a tak jeden z hlavních nejpopulárnějších nástrojů, který je veřejnosti nabízen, novomanželské půjčky, není ničím jiným než stimulací k dalšímu zadlužování.

Druhý princip tohoto programového prohlášení je, že každá koruna, kterou několik vybraných nebo skupiny vybraných obdrží, budou předtím všem občanům České republiky odejmuty, a budou jim odejmuty nejenom tyto rozdané peníze, ale bude jim odejmuto mnohem více.

Podívejme se na několik příkladů. Právě ono stavební spoření je navrhováno zavést vládou poté, co v podstatě tatáž vláda snížila výhodnost stavebního spoření. Přitom stavební spoření není v podstatě nic jiného než to, co je navrhováno v novomanželských půjčkách. Je to státem subvencované úvěrování, kde státní podpora spočívá ve splátkách části úroků, které jsou občanům nabízeny. A tak tedy shrnutí. Napřed všem občanům, kteří si mohli uzavřít stavební spoření, byla znevýhodněna tato možnost, teď vybraným občanům bude možnost vrácena. Že v konečném důsledku je více těch, kteří prodělají, než těch, kteří vydělají, je snad každému zřejmé.

Stejný princip naleznete v zavedení tzv. slevy na dani. Opět některým vyvoleným bude zavedena sleva na dani, ale všem ostatním bude zrušena odpočitatelná položka. Jinými slovy, všem ostatním bude zvýšeno zdanění. Pokud tu někteří kývou hlavou, že nikoliv, z programového prohlášení je to velmi obtížně vydedukovatelné, což je bohužel jedna z jeho základních charakteristik. Nicméně text, který je tam uveden, naznačuje, že by to mohlo být tak, jak říkám, a že výsledkem by mohlo být zvýhodnění některých a znevýhodnění všech ostatních.

Třetí příklad. Zvětšení daňové progrese, které bude právě důsledkem zrušení odpočitatelné položky, je zase vybraným zmírňováno zavedením tzv. společného zdanění manželů. Pokud někomu není jasné, co znamená společné zdanění manželů, dovolte mi uvést, že společné zdanění manželů je odstranění daňové progrese uvnitř jedné rodiny a že tato výhoda funguje jenom uvnitř rodiny a jenom uvnitř té rodiny, ve které je velký rozdíl v příjmech manžela a manželky. I tady tedy platí, že výhoda je odnímána všem a jenom některým je vracena.

Další teze, kterou naleznete v tomto programovém prohlášení, a říkám ji velmi nerad, je, že hlavního protivníka, kterého je třeba zničit či alespoň zkasírovat, vidí Grossova vláda stejně jako Špidlova vláda v živnostnících a středních vrstvách, kteří jsou v normálních společnostech považováni za základ rozvoje společnosti a za tahouna hospodářského růstu.

Pan premiér tu řekl, že stát není nepřítelem lidí. Já bych se ho proto chtěl zeptat, proč zejména ČSSD v posledních letech postupovala tak, jako by lidé tohoto státu byli jejím nepřítelem. Chtěl bych věřit, pane premiére, a vyzývám vás tímto k tomu, abyste alespoň teď na zbylé dva roky vládnutí sociální demokracie toho nechali.

Nyní mi dovolte citovat několik pasáží, velmi krátkých, na kterých chci, aby nejenom vy, ale i posluchači si uměli představit absurdnost textu, který tady dnes projednáváme. Budu citovat. Jsou to volné citáty, tak aby byly v co nejstručnější podobě.

Za prvé. Vláda zpracuje novou střednědobou hospodářskou strategii. - To si tedy počteme, pane premiére; předpokládám, že tak někdy měsíc před příštími volbami.

Za druhé. Vláda zřídí Hospodářskou radu vlády. - No tak to tady ještě nemáme. To je pravda, to je nová instituce, noví úředníci, nové jejich platy a nové náklady na ně.

Vláda bude spolupracovat s Českou národní bankou při soustavné koordinaci. - To je tedy bomba!

Vláda považuje reformu veřejných financí za podmínku pro zajištění dlouhodobě udržitelného hospodářského růstu. - Jednoduchá otázka po přečtení tohoto dokumentu. A kde jsou reformy? V tomto dokumentu je bohužel nenajdete.

Vláda zahájí širokou diskusi o zjednodušení daně z příjmu. - To ve mně vytváří dojem, že snad konečně budou představitelé této vlády ochotni alespoň nahlédnout do faktických výsledků zavedení rovné daně na Slovensku, neboť rovná daň je právě tou jednoduchou daní, o níž chcete diskutovat. Ale na Slovensku již funguje a není třeba zahajovat takovouto diskusi.

Další citát. Zavedete fiskálně neutrální ekologické daně. Vzhledem k tomu, že neuvádíte, jaké daně naopak snížíte, tak navrhujete zázrak. Budou zavedeny nové daně, jejichž výsledkem bude, že stát nevybere žádné peníze. To asi nemyslíte vážně. (Potlesk poslanců ODS.)

Posílíte strategii řízení a povinného programování veřejných výdajů. - Opět krásná věta. Přeloženo do češtiny: bude zavedeno nové dlouhodobé a systematické řízení vytváření dluhů.

Další citát. Vláda navrhne systém řízení výdajů státního rozpočtu u státních fondů prostřednictvím státní pokladny. - Další nová instituce, další noví úředníci.

Česká republika se bude podílet na realizaci lisabonské strategie. - Tady si dovolím vysvětlit, že cílem lisabonské strategie je vytvořit v tomto desetiletí z Evropské unie nejdynamičtější a nejkonkurenceschopnější ekonomiku světa. Můj komentář k tomu. Když to neumíte udělat v České republice, tak v tom aspoň budete pomáhat v Bruselu.

Podíváme-li se do historie, tak tyto cíle nejvíce připomínají hesla, která se tradovala mezi občany na sklonku komunistického režimu. Byly to stručné charakteristiky jednotlivých programových závěrů sjezdů komunistické strany. A ty říkaly na počátku "dostihnout a předstihnout", vzápětí "udržet krok" a ještě později poté "alespoň neztratit stopu". (Potlesk poslanců ODS.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP