(15.30 hodin)
(pokračuje Gross)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, to bylo krátké uvedení vlády, se kterou v tuto chvíli před vás přestupuji. Já bych vás chtěl v tuto chvíli požádat o věcnou debatu, a pokud dáte této vládě šanci, aby mohla působit, chci říci, že budu dělat maximum pro to, aby se zajistila dobrá komunikace mezi vládou a veřejností, ale také mezi vládou a Poslaneckou sněmovnou, Parlamentem jako celkem, prezidentem republiky a ostatními ústavními institucemi. A samozřejmě aby to, co jsem deklaroval před několika týdny, se také zlepšovala komunikace mezi opozicí a koalicí, i když některé poslední události tomu možná příliš nasvědčovat nemusí, ale já opravdu o to mám upřímnou snahu a budu se o to velmi otevřeně a upřímně snažit.

Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců stran vládní koalice.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Já děkuji předsedovi vlády Stanislavu Grossovi za úvodní slovo a v této chvíli zahajuji rozpravu, do které se přihlásili poslanci… Já si vám dovolím přečíst jména poslanců, kteří se přihlásili do rozpravy. Pan poslanec Vlastimil Tlustý, Miroslav Kalousek, Miroslava Němcová, Martin Říman, Petr Nečas, Ivan Langer, Alena Páralová, Miroslav Grebeníček, Miroslav Opálka, Stanislav Grospič, Oldřich Vojíř, Jiří Pospíšil, Kateřina Konečná, Walter Bartoš, Vrbík Tomáš, Eduard Vávra a pan poslanec František Beneš. To je 17 přihlášek, které mám v této chvíli do rozpravy, a o slovo se hlásí ještě místopředseda Vojtěch Filip, takže to je ještě k přihláškám do rozpravy. Takže prosím pana místopředsedu.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji. Vážený pane předsedo, pane premiére, členové vlády, paní a pánové, dovolte mi, abych v souladu s § 52 odst. 3, § 56 odst. 2, respektive podle euronovely našeho jednacího řádu požádal o právo vystoupit pro pana poslance Evropského parlamentu doktora Jiřího Maštálku. Myslím si, že analogicky k § 39 jednacího řádu má na to právo, samozřejmě s vaším souhlasem. Zařazení do rozpravy nepožaduji upřednostnit, i když písemně tu přihlášku předložil již ráno.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano, je tady tedy návrh. Ještě abychom si uvědomili, co bylo navrženo: pan místopředseda Vojtěch Filip navrhuje, aby v rozpravě vystoupil také náš bývalý kolega pan poslanec Maštálka, který v současné době je poslancem Evropského parlamentu.

Já jenom si dovolím snad jednu větu poznámky. Já za sebe nevidím důvod, aby v bodu hlasování o důvěře české vládě vystupoval poslanec Evropského parlamentu, a to říkám při vší úctě k našemu bývalému kolegovi i k jeho současné funkci. Nicméně dovolím si to říct jako svůj názor, že k tomu opravdu v tomto bodu nevidím důvod, nicméně nechám vás o tom hlasovat a myslím si, že místo rozpravy bude lépe, když o tom rozhodneme hlasováním.

 

Takže budeme hlasovat o návrhu pana místopředsedy Filipa. Budeme hlasovat o tom, aby pan občan Maštálka měl právo vystoupit při projednávání tohoto bodu.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro toto právo vystoupit, stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 5. Z přítomných 197 pro hlasovalo 44, proti 18. Tento návrh nebyl přijat.

 

Takže já opakuji, že mám přihlášených 17 poslanců. Jako první je pan poslanec Vlastimil Tlustý. Já vás prosím, abyste utvořili klidné poměry v této sněmovně, abyste opustili jednací síň ti, kteří v této chvíli nehodláte poslouchat, a nevedli rozhovory tady v jednací síni. O to vás velmi naléhavě žádám. A prosím jenom pana poslance Tlustého, aby se jediný ujal slova v této sněmovně. Prosím.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Děkuji, pane předsedo, nicméně dovolím si vyčkat, než se pohyb v této síni alespoň zmírní.

Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych se jménem poslaneckého klubu Občanské demokratické strany vyjádřil k programovému prohlášení této vlády, k vládě, která dnes žádá a předstupuje před tuto Poslaneckou sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry. Nemohu začít jinak než konstatováním faktů a popisem situace, která předcházela našemu dnešnímu jednání. Budou-li někteří z vás tato konstatování a fakta, a to slovo fakta zdůrazňuji, neradi poslouchat, věřte mi, že je nerad říkám. Na rozdíl od autorů této brožury ale nevěřím tomu, že se problémy dají řešit tím, že se jim vyhneme, nebo že je dokonce zapomeneme.

A tak mi dovolte konstatovat, že za prvé poslanec politické strany, která získala v posledních třech měsících ze svých deseti členů dva za zvláštních okolností, obvinil moji politickou stranu bez jakýchkoli důkazů z korupce a učinil tak poté, co nepodal oznámení policii, byť je to jeho občanská povinnost. Dovolte mi konstatovat, že policie zahájila šetření této záležitosti, ačkoli sám autor této kauzy uvádí, že nemá žádné přímé důkazy. Přesto všichni doufáme, a věřte tomu, že my, členové a poslanci ODS, zvláště, že se podaří tuto záležitost objasnit tak, aby nepadl stín na celou politickou scénu, a to bez ohledu na to, jaký bude výsledek tohoto šetření.

Předseda Poslanecké sněmovny svolal k této situaci jednání předsedů politických stran na obnovení důvěry parlamentu. Poslanecký slib, ve kterém se říká "slibuji věrnost České republice, slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony", tady dnes složil poslanec, který porušil přinejmenším svou občanskou povinnost a dle názoru dostupných právních analýz pravděpodobně i § 209 trestního zákona. I na tomto poslanci bude ležet vyslovení důvěry či nedůvěry nové vládě. (Potlesk poslanců ODS.)

Dovolte mi, pane předsedo, abych se prostřednictvím vás, pane předsedo, na vás obrátil a zeptal se vás, proč jste k obnovení důvěry politické scény, politických stran, ale zejména českého státu, na kterém občanům záleží rozhodně více, nesvolal podobné jednání předsedů politických stran v následujících šesti situacích.

Situace první. Současný předseda vlády Gross po odstoupení svého předchůdce Špidly veřejně oznámil, že nalezne podporu pro svou vládu individuálně mezi opozičními poslanci, přestože obě opoziční strany se jednoznačně vyjádřily, že Špidlovu vládu bez Špidly s Kottem nepodpoří. A když konkrétní opoziční poslanci veřejně potvrdili, že zajímavé nabídky dostávají, ale že na to nemají důkazy, a proto se nemohou této situaci bránit.

Za druhé. Proč jste nesvolal podobné jednání, když delegace ČSSD v čele s premiérem Stanislavem Grossem nabídla opět oficiálně zástupcům Občanské demokratické strany takzvané - cituji - kontrolní funkce.

Za třetí - když současný předseda vlády pověřil řízením Úřadu vlády necelých patnáct let po sametové revoluci člověka, který řídil brutální zásah proti demonstrantům v roce 1989.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP