(12.10 hodin)
(pokračuje Vymětal)

Já za prvé předkládám návrh v tomto okamžiku na vrácení tohoto zákona k dopracování předkladateli. To je první návrh. V případě, že tento návrh neprojde, tak se bude tento zákon zřejmě přikazovat hospodářskému výboru. Pro to pléduji, aby to bylo takto. A vzhledem k tomu, že tam je těch otázek velmi mnoho a jsou některé komplikované, navrhuji prodloužení lhůty k jednání výboru o dvacet dní. Pokud by pan ministr byl ochoten lhůtu prodloužit ještě déle, a to nevím, jestli bude ochoten, tak bych byl i pro delší lhůtu. V žádném případě si myslím, že opravdu nemůžeme projednávat a schválit tento zákon podle § 90.

To je všechno, dámy a pánové, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pane poslanče, já vás chci jenom upozornit, a vy to jistě dobře víte, že nejdříve bude - protože nikdo nevznesl podle zákona námitku tak, jak by bylo třeba, aby mohl být vámi navržený postup. Námitku proti projednávání ve zkrácené lhůtě může podat padesát poslanců nebo dva poslanecké kluby. To znamená, že to tady nepadlo, a já tedy musím nyní dát hlasovat až po ukončení obecné rozpravy o tom, zda budeme pokračovat v projednávání tohoto návrhu ve zkráceném jednání.

 

Poslanec Karel Vymětal: Samozřejmě, paní místopředsedkyně, to je přesný postup, já nedisponuji touto mocí, ale vysvětluji Sněmovně, aby laskavě nepodporovala pokračování podle § 90 odst. 2.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do obecné rozpravy. Jestliže tomu tak není, obecnou rozpravu končím. Ptám se pana zpravodaje a pana ministra, zda chtějí vystoupit se svými závěrečnými slovy. Pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Milan Urban Vážená paní místopředsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych krátce zareagoval na některé výhrady či náměty, které zazněly od pana poslance Vymětala.

Za prvé v té obecné poloze, protože také mluvil o tom, že komplikujeme českým exportérům život, a mělo to jakýsi kontext se vstupem České republiky do Evropské unie. Je přeci známo, že politická strana, kterou pan poslanec zastupuje, byla vždy proti tomu, aby Česká republika do Evropského společenství vstoupila. Já tedy konstatuji cosi z hospodářské oblasti. Vstup ČR do EU znamenal pro české firmy pouze pozitiva, český export je v nejlepší kondici za posledních deset let a jeho dynamický růst bude pokračovat.

A teď ke směrnicím a zákonům. Směrnici Rady jsme plně promítli do návrhu zákona. Debata o tom, že existuje nová směrnice, v této chvíli není smysluplná, neboť její platnost se počítá až od 30. 9. 2004. To za prvé. A za druhé, novelizuje pouze přílohy, zejména seznam kontrolovaného zboží.

Zrušení povinnosti žádat o předběžný souhlas k jednání je z důvodu, že tento institut jde nad rámec nařízení Rady.

Dovozní certifikát - pojem zavedený v dané oblasti je používán všemi účastníky mezinárodních kontrolních režimů. Pokud bychom chtěli zavést český výraz, podle našeho názoru by byl na překážku srozumitelnosti pro vývozce.

Správní delikty jsou upraveny pro právnické osoby, pro fyzické osoby je porušení zákona podle přestupkového zákona.

Co se týká poznámky k tajnému charakteru rozhodování v této oblasti, tak podle našeho názoru nelze použít institut soudů, neboť v takto citlivých záležitostech často rozhodují české i zahraniční zpravodajské služby, a proto je zřejmé, že pro veřejné či jiné soudní jednání je nemožné používat jejich stanovisek a závěrů.

Směrnice jde správným směrem. Je to posun k liberalizaci, neboť současný stav licencuje, povoluje a kontroluje jak dovozy, tak vývozy. Tato směrnice odstraňuje povinnost vystavovat povolení a kontrolní režimy při dovozech, tedy naopak je ve vztahu k české podnikatelské veřejnosti posunem k odstranění některých překážek mezinárodnímu obchodu.

A poslední poznámka - kdy, do kdy, jakým způsobem fungují pravidla mezi institucemi státu a žadateli, tedy jaké lhůty pro vydání stanoviska, jaké lhůty a do kdy se mají vyjádřit státní organizace, tak to jasně definuje správní řád České republiky a Ministerstvo průmyslu a obchodu je jistě institucí, která se tímto správním řádem bezpochyby řídí a řídit bude i v budoucnu.

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní tedy rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 750 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Pokusím se přivolat všechny, kteří chtějí hlasovat. Na žádost pléna vás odhlašuji. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

Ještě jednou přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 750 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 72 z přítomných 166 poslanců pro návrh hlasovalo 114, proti 38. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji podrobnou rozpravu, do které mám přihlášeného pana poslance Karla Vymětala. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji. Dámy a pánové, já už jenom několik vět. Když prošlo jednání podle § 90 odst. 2, tak přijmeme, pokud to bude schváleno, naprosto špatný zákon po všech formálních stránkách, mnohých věcných stránkách, ale samozřejmě vůle Sněmovny může být takováto. To nechť si vezme na odpovědnost každý.

Ale chtěl bych panu ministrovi ještě říci, on ve svém závěrečném slovu, bohužel, na které jsem už nemohl reagovat, mluvil o tom, jak dobře byla implementována směrnice Evropské unie. To je právě to, pane ministře, že to je ten hrubý omyl. Kdybychom implementovali směrnici, tak ze směrnice musí být všechno v zákoně, ale protože my implementujeme nařízení Rady EU, tak co je v nařízení, nesmí být nic v zákoně. A to je ten rozdíl. Bohužel je mi líto, že to nevíte.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak, podrobnou rozpravu tedy končím. Ptám se, zda chtějí navrhovatel a zpravodaj vystoupit se svými závěrečnými slovy. Není tomu tak.

Můžeme tedy přistoupit k hlasování o návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu zboží a technologií dvojího využití podle sněmovního tisku 750."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 73, z přítomných 171 poslanců pro návrh hlasovalo 98, proti 37. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu předkladateli i panu zpravodajovi a končím projednávání tohoto bodu.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP