(10.40 hodin)
(pokračuje Jehlička)

Takže Senát by podpořil maturitu z matematiku pro všechny, samozřejmě v určité jiné podobě, než je dnes, ale toto pokládal za určité bych řekl vybočení ze systému, který vláda navrhuje, a proto povinnou matematiku pro studenty z gymnázií opět ruší. Myslíme si také, že řada studentů, kteří mají určitou vnitřní nebo iracionální obavu z matematiky a jsou to nadaní studenti, by nestudovali na gymnáziích a gymnázia by obcházeli přes jiné střední školy. Myslím si, že pro tyto talentované studenty by to byla velká škoda.

Jinak ještě jednou podtrhuji, že to vůbec nic není proti matematice, a naopak si myslíme, že matematiku naše společnost potřebuje, ale je k tomu potřeba přistoupit trošku více systémově. Takže to je poslední pozměňovací věcný návrh, který jsme přijali.

Chtěl bych podotknout, že z přítomných 55 senátorů podpořilo tyto návrhy 49, takže návrh školského zákona v senátní podobě byl přijat masivní podobou Senátu a se všemi pozměňovacími návrhy vyslovil souhlas předkladatel.

Ještě bych, abych nemusel vystupovat k dalšímu zákonu, který je zákon související - zde pouze Senát odstranil legislativně technické chyby. Žádný věcný návrh jsme zde nepřijali.

Děkuji vám za pozornost a za pochopení našich pozměňovacích návrhů.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji, pane senátore. Další v rozpravě vystoupí pan poslanec Pavel Kováčik.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Vážený pane předsedající, vážená vládo, paní a pánové. Já osobně jsem bytostně přesvědčen, že jsme u zákona, který svým způsobem může být zlomem pro budoucnost českého národa, pro rozměry jeho rozvoje, pro vzdělání budoucích generací, pro možnost uplatnění občanů České republiky, našich dětí, vnuků a pravnuků v tom souboji, v tom soupeření v budoucí Evropě a v budoucím světě. Nejednoduchém světě. Ve světě, který klade čím dál tím vyšší nároky, především na vzdělanost.

Poslanecký klub KSČM při projednávání školského zákona v Poslanecké sněmovně konstatoval, že návrh obsahuje řadu pozitivních prvků, nicméně protože podléhal koaliční logice a posouval se tak více doprava, než jsme byli vzhledem k našemu programu schopni připustit, návrh jsme už tehdy v Poslanecké sněmovně nepodpořili. Bohužel v Senátu se stalo, že změny, které Senát provedl - a musím říci, že právě z pohledu budoucí vzdělanosti, budoucí možnosti uplatnění českých občanů například na pracovním trhu, ale i v oblasti vědy tím, že byla odstraněna povinná maturita z matematiky, ještě více zhoršil. Stanoviskem poslaneckého klubu KSČM tedy je, že z těchto důvodů, z důvodů budoucích možností nemůže ani sněmovní, ani senátní verzi školského zákona podpořit.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavlu Kováčikovi. O slovo se přihlásil s faktickou poznámkou poslanec Petr Pleva.

 

Poslanec Petr Pleva: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Já jsem nevěřil svým uším, když jsem slyšel vystupovat pana senátora. Pan senátor Jehlička zde řekl, že Senát by podpořil matematiku na všech školách, ale protože to Sněmovna nenavrhla, tak vypustil matematiku z gymnázií. Povinnou maturitu z matematiky. Já jsem se dodnes domníval, že Senát může přijímat jakékoliv pozměňovací návrhy. Teď jsem se dozvěděl, že Senát může pouze vypouštět některé pozměňovací návrhy Poslanecké sněmovny. Děkuji, pane senátore, za to, že jste mě poučil.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pan senátor Václav Jehlička.

 

Senátor Václav Jehlička: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové. Já bych jenom krátce reagoval. Vzhledem k jednomu měsíci, který máme na projednání zákona, bychom si nedovolili, nebo tento úkol, abychom zavedli povinnou matematiku na všech středních školách, zkrátka to je nad naše síly a myslím si, že od toho máme vládu a poté Poslaneckou sněmovnu, aby se toto seriózně připravilo a zpracovalo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. Další přihlášky do rozpravy nejsou, takže rozpravu končím. Přistoupíme ke hlasování podle § 97 odst. 4 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Já vás všechny odhlásím, protože při přijetí usnesení je třeba nadpoloviční většiny přítomných poslanců.

Usnesení zní takto: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem zákona o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, podle sněmovního tisku 602/3, ve znění schváleném Senátem podle sněmovního tisku 602/4."

 

Těm, kteří přišli později, připomínám, že jsem je odhlásil, takže prosím, aby se znovu zaregistrovali, a zahajuji hlasování, které má pořadové číslo 96. Kdo souhlasí s tímto usnesením ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji. Hlasování skončilo.

Ze 188 hlasujících bylo pro 98, proti 88, takže konstatuji, že usnesení bylo přijato a stejně tak i návrh zákona.

 

Počkáme na kontrolu hlasovacího zařízení. Takže paní poslankyně Mallotová signalizuje, a zřejmě to bude ona, kdo zpochybní hlasování, protože se jí nepodařilo oživit hlasovací zařízení.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Dovolte mi, abych zpochybnila své hlasování, nebo hlasování vůbec, protože se mi nepodařilo rozsvítit světýlko, a tudíž jsem neuvedla hlasovací zařízení do chodu.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. O námitce paní poslankyně dám hlasovat v hlasování pořadové číslo 97. Kdo je pro, abychom přijali tuto námitku, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Hlasování skončilo.

Hlasovalo 191 poslanců, z nichž 156 bylo pro a 1 proti, takže námitka byla přijata a budeme opakovat hlasování o usnesení, které jsem před chvilkou přečetl.

 

Zahajuji hlasování číslo 98. Kdo souhlasí s usnesením, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo. Hlasovalo 191 poslanců, z nichž 96 bylo pro a 91 proti.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP