(18.00 hodin)

Poslanec Petr Lachnit: Když už jsme u vzdělanosti - věta, kterou tady pan poslanec Říman říkal o vypůjčování, nebyla věta, kterou pronesl feldkurát Katz, ale byla to věta, kterou pronesl Švejk. Feldkurát Katz pronesl jinou větu, a to mi připomenulo vaše vystoupení. Řekl shromážděným v jistém zařízení: "Jsem tady proto, a říkám vám to z tohoto božího místa, že jsem pro to, dát vás všechny postřílet."

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným s faktickou poznámkou je pan poslanec Robert Kopecký.

 

Poslanec Robert Kopecký: Pane předsedající, dámy a pánové, rád bych reagoval na kolegu Římana, protože řekl, že se to u nás v Podsedicích fackuje. Není to pravda, to byli lidé odjinud, především z Moravy, kdo se nám tam fackoval. V Podsedicích jsou lidé neuvěřitelně mírumilovní. Pokud by tam ale kolega Říman přijel a takto moudře promluvil, pak bych se o něj opravdu bál.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Slovo má ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Vážené paní poslankyně a poslanci, vzpomínám si, že jeden z mých předchůdců na Ministerstvu financí kdysi v této Poslanecké sněmovně prohlásil, že ODS kudy chodí, tudy lže. Nechci to opakovat, ale myslím si, že pan poslanec Říman kudy chodí, tudy trousí perly. Takových perel bylo plné i jeho předcházející vystoupení. Vrátím se k jedné z nich, k tomu jak zvyšujeme výdaje na úřednictvo.

S oblibou se směšuje, kdo je zaměstnanec veřejného sektoru a kdo je úředník. Abychom mluvili přesně o zhruba 450 tisíc zaměstnancích veřejného sektoru. Myslím, že ani pan poslanec Říman nebude hájit tezi, že v této zemi máme 450 tisíc úředníků. Moc dobře ví, že více než polovina z tohoto počtu jsou učitelé na základních a středních školách, a těžko můžeme označovat úředníky za učitele. On moc dobře ví, že velká část tohoto počtu zaměstnanců jsou policisté, hasiči, celníci, příslušníci Vězeňské služby. Netroufám si označit všechny hasiče, kteří zasahují u požárů, za úředníky. Ano, za úředníky můžeme označit zaměstnance daňové správy, kterých je asi 14 tisíc, České správy sociálního zabezpečení i zaměstnance ústředních orgánů státní správy, ale nelze hovořit o tom, že rozpočet je postaven na tom, že přidává jen úředníkům, že největší objem finančních prostředků jde úředníkům, jak se zde sugestivně snažil podsunout veřejnosti a této Sněmovně pan poslanec Říman v jedné ze svých četných perel. Perla byla falešná, slova byla falešná, nepravdivá.

Myslím si, že stojí za to, abychom tady řekli, jaká je realita. Návrh rozpočtu zajišťuje v průměru zaměstnancům veřejného sektoru v příštím roce nárůst průměrné mzdy v rozsahu cca 10 %. Po odečtení nárůstu platů pro příslušníky ozbrojených sborů zajišťuje návrh rozpočtu zaměstnancům veřejného sektoru v příštím roce růst mezd v rozsahu cca 5,5 %. Po odečtení inflace, kterou očekáváme maximálně 3,3 %, to znamená, že návrh rozpočtu zajišťuje téměř 500 tisícům zaměstnanců veřejného sektoru růst reálných mezd v příštím roce zhruba o 2 %. Nevím, jestli jsou to nějaké hody; podle mého názoru je to rozumný růst reálných mezd. Myslím si, že je to přiměřený růst reálných mezd, a myslím si, že si to zaměstnanci veřejného sektoru v tomto rozsahu zaslouží. Samozřejmě s tím spokojeni nebyli, jejich odbory spokojeny nebyly. Nárůst je výsledkem dohod, které vedla tato vláda. Tato vláda se snaží jednat se sociálními partnery, snaží se komunikovat s odbory, které zastupují zájmy zaměstnanců veřejného sektoru. Ze zaměstnanců veřejného sektoru úředníků je určité procento, ale nelze všechny označovat paušálně za úředníky a demagogicky zde tvrdit, že tato vláda nominálně navyšuje nejvýše finanční prostředky pro úředníky.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Reagovat fakticky na vystoupení pana ministra chce ještě pan poslanec Martin Říman.

 

Poslanec Martin Říman: Pane ministře, nečtete. Upozorňuji vás na stranu 62 a 63 knihy B, kde je uvedeno: Státní správa - to jsou úředníci, těch je 169 160. Není jich málo. Také spotřebují téměř polovinu všech peněz, které jsou vyčleněny ve vašem státním rozpočtu na mzdy. Průměrný plat poroste indexem 116,3 to znamená o 16 %, a u těch, kterých jste se zastával, že to nejsou úředníci, průměrný plat poroste o 5,9 %.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Dalším přihlášeným do rozpravy je pan poslanec Michal Doktor. Připraví se pan poslanec Vlastimil Ostrý.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážený pane ministře, kolegyně a kolegové, chtěl bych předeslat, že je nevýslovným klamem, pokouší-li se tady někdo vzbudit dojem, že reakce, odpověď a diskuse vedená z úst ministra financí v případě nepřítomného premiéra odpovídá míře adresnosti či upřímnosti o diskusi ze strany vystupujících tady. Zastávám názor, že celá atmosféra projednávání státního rozpočtu, ale nejen jeho, je předem domluvená hra mající naprosto pevnou režii, režii, jejíž středobody zmíním v závěru svého vystoupení.

Všichni velmi dobře víme, že již v úterý odpoledne při projednávání harmonogramu hlasování o státním rozpočtu na příští rok bylo zřetelné, že dnes v 15 hodin začne jednání Poslanecké sněmovny na toto téma, a již v úterý odpoledne bylo jasné členům sociální demokracie, možná ne všem, že v 17 hodin dnes bude pan premiér vyjadřovat úctu k této Poslanecké sněmovně vystupováním na megašou v Jihlavě a sbíráním céček s Michalem Davidem. (Potlesk v části sálu.) Není-li toto pravda, pak se tady klameme navzájem a jednoduše odmítáme jakékoli urážky z úst ostatních členů sociální demokracie, byť nám jich může být upřímně líto. Tolik na úvod.

Kolegyně a kolegové, jednání o státním rozpočtu na rok 2005 se stalo určitou obdobou soutěže královny krásy. Dovolte, abych vyložil svůj příměr: S nadhledem, s ústy plnými zaklínadel, která snad vypadají moudře a kterým nikdo nerozumí, v dobře padnoucím dresu vběhnout na toto pódium, pódium slávy alespoň dočasné, a vyhrát. Vyhrát v uvozovkách, protože to znamená přežít další jediný rok. A mít rozpočet!

Dnešní rozprava je totiž důkazem toho, že přistoupí-li k řečništi kdokoli jiný s jiným textem písničky, než prozpěvuje současně vládnoucí pan premiér, nemá u poroty v této Poslanecké sněmovně šanci. Vzpomeňme si, drahé kolegyně a kolegové, na atmosféru projednávání státních rozpočtů v minulých letech, v dobách vládnutí Václava Klause a Miloše Zemana. Všichni přítomní zařezávali - odpusťte mi ten výraz - v poslaneckých lavicích a bez dechu sledovali jejich vystoupení. V dobách vládnutí Vladimíra Špidly jsme tu ne všichni seděli, většina z nás nerozuměla a ti, kteří jsme přítomni byli, jsme alespoň naslouchali. Komukoli z vás, kdo tady vystoupí, nebude naslouchat premiér vlády. Kladu řečnickou otázku: Jakou odpověď si zaslouží, až bude příště vystupovat on a bude nám v úvodu svého vystoupení opět třikrát opakovat, jak to myslí upřímně, bude se nám teple dívat do očí, protože ví, že tam je kamera, která ho snímá, a bude to hrát na nás a na diváky a bude nám tady do očí lhát. Toto není důstojná atmosféra projednávání. Není důstojné ani označovat kohokoli s jiným názorem za rýpala a priori nepříznivě naladěného vůči tomu, co tady říká pan ministr financí.

K vystoupení pana ministra, který vyzývá pravou opozici, aby předložila jiný koncept návrhu státního rozpočtu, jinou alternativu toho, jakou strukturu mají mít například výdaje, ale i příjmy bilance státního rozpočtu například na rok 2005.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP