(18.30 hodin)

Poslanec Ladislav Býček: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, nechci kritizovat rozpočet ani zprava, ani zleva, ale chci jen poukázat na nespravedlnost ve státním rozpočtu vůči některým statutárním městům, která bohužel již trvá dva roky a je zakotvena jako přístup i v tomto návrhu rozpočtu na rok 2005.

Už při projednávání rozpočtu pro rok 2003 i 2004 jsem poukazoval na to, že není použita tak správná metodika, která by řešila tento problém zejména u statutárních měst Plzně, Ostravy a Brna. Vznikla sice pracovní skupina při Ministerstvu vnitra, která se v uplynulých dvou letech touto problematikou zabývala. jejím výsledkem byla zpracovaná nová metodika, resp. návrh metodiky výpočtu příspěvku na výkon státní správy. Tato metodika mohla částečně zmírnit pro město Brno nespravedlivé rozdělování příspěvků ze státního rozpočtu mezi jednotlivé obce a současně zohlednit postavení menších obcí s rozšířenou působností, jejichž centrum je výrazně menší než celkový správní obvod. Metodika by byla přínosem i v případě, že by ve státním rozpočtu na rok 2005 nedošlo k žádnému navýšení celkového objemu příspěvků, neboť stávající problém by se spravedlivěji přerozdělil mezi obce. Podle informace z vedení města však Ministerstvo financí České republiky zavedení nové metodiky nedoporučilo, a tak nadále zůstane zachován pro město Brno výrazně nevýhodný stav.

Jak to v reálu čísel vypadá? Příspěvek na výkon státní správy je v současné době poskytován

a) všem 6244 obcím České republiky podle stejného kritéria - počtu obyvatel obce, celkem se jedná o 2,6 mld. Kč, z toho na Brno připadá částka 92,1 mil. Kč (příloha 9a zákona o státním rozpočtu);

b) 204 obce s rozšířenou působností - Brno, Ostrava a Plzeň však tento příspěvek dostávají podle odlišných kritérií než zbývajících 201 obcí; přestože se jedná celkem o 4,7 mld. Kč, na Brno připadá pouze 43,8 mil. Kč (příloha 9b zákona o státním rozpočtu).

Tento systém je složitý a pro Brno výrazně diskriminační. Stát mu pokrývá pouze 47 % výdajů spojených s výkonem státní správy, zatímco ostatním obcím s rozšířenou působností kryje průměrně 90 %. Brno tak ročně přichází plus minus o 130 mil. Kč a celkové výdaje na výkon přenesené státní správy pro město přesahují částku 260 mil. Kč. Dochází k paradoxním situacím, kdy např. Olomouc se správním obvodem 159 000 obyvatel dostává vyšší příspěvek než Brno, jehož správní obvod přesahuje 370 000 obyvatel.

Prosím o stanovisko pana ministra financí.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ladislavu Býčkovi a prosím, aby se slova ujal pan poslanec Petr Bratský, a připraví se pan poslanec Oldřich Vojíř jako poslední z dosud písemně přihlášených.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, patříme k národu, který s jistou pýchou a sebevědomím o sobě říká sám, že je národem kulturním. Ministerstvo kultury je zřizovatelem 30 příspěvkových organizací v oblasti památkové péče, muzeí a galerií, knihoven, divadel, uměleckých souborů a ostatních. Cílovými skupinami těchto organizací jsou státní organizace, podnikatelské subjekty, občanská sdružení, právnické i fyzické osoby, ale co je hlavní - naše veřejnost. Každá vláda je taková, jak velké procento rozpočtu věnuje na jednotlivé oblasti života obyvatel státu, kde vládne. A tak přijdu k číslům trendů v oblasti kultury.

Zatímco v letošním roce byl schválený rozpočet Ministerstva kultury ve výši 6 mld. 46 mil. a nějaké drobné, což činí 0,697 % výdajů státního rozpočtu, návrh pro rok 2005 již snižuje rozpočet Ministerstva kultury na 5 mld. 718 mil. a procento k celkovým výdajům státního rozpočtu se tak snižuje na 0,629 %. Výhled pro rok 2006 je ke kultuře ještě macešštější. Ministerstvo kultury má dostat pouze 5 mld. 223 mil. a procento k celkovým výdajům státního rozpočtu se má snížit již na varujících 0,564 %.

Tato vláda, která na kulturu svého národa neustále snižuje i tak malou část celkových výdajů státu, je vládou nekulturní.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Bratskému. Nyní se o slovo přihlásil místopředseda vlády Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, vážené paní poslankyně, páni poslanci, nehodlal jsem vystupovat, ale jak poslouchám tu přehlídku některých stanovisek a názorů, chtěl jsem pouze faktograficky a krátce připomenout některé historické události, které určitě možná nepřímo, ale souvisejí s danou tematikou a s kritikou, která myslím je velmi účelová a nepřiměřená.

Je samozřejmě pochopitelné, že kritika zleva je ta, že chceme ušetřit na sociálních výdajích. Ale my na nich nechceme ušetřit tím, že snižujeme sociální dávky, podpory nebo důchody. Naopak, nárůst v těchto položkách, pokud jde o důchody, je pro příští rok výrazný, je to přes 400 Kč v průměru na každého důchodce. Pokud jde o sociální dávky, pro příští rok jsme žádnou sociální dávku nesnížili, takže tady není žádná asociální vláda, tady je koaliční vláda za účasti sociálních demokratů. A docela jsem se musel usmívat, když tady jeden z poslanců ODS kritizoval tuto vládu, že si snad - a já jsem si z toho vystoupení odvodil - kupuje státní zaměstnance za to, že zvyšuje platy.

Já bych jen ocitoval zajímavost, která určitě je pouze náhodná. V roce 1996, kdy byla svým způsobem na vrcholu Klausova vláda za výrazné účasti ODS, vyplatila poprvé a naposled třinácté a čtrnácté platy ve výši 100 %. Jistě bylo náhodou, že v červnu byly volby do Poslanecké sněmovny, a jistě bylo náhodou, že na podzim byly volby do Senátu. V tomtéž roce, v době, kdy v roce 1995 byla inflace 8 %, valorizovala - a myslím si, že tady je třeba ocenit sociální cítění tehdejší vlády - tato vláda pod vedením ODS důchody dvakrát do roka, dokonce mimořádně. Je zajímavé, že je valorizovala poprvé v dubnu, kdy v červnu byly volby, a to o 8 % plus 240 Kč do základu, a je zajímavé, že je valorizovala v říjnu, kdy v téže době probíhaly volby do Senátu, a nejsem si jist, jestli v té době nebyly dokonce i komunální volby, což myslím, že dokonce byly, tak valorizovala důchody o dalších 6 % a 140 Kč do základu. Je to jistě pouze náhoda a určitě to s volbami nemělo vůbec, ale vůbec nic společného.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Škromachovi a prosím, aby se… S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, bude jen velice krátké. Chtěl bych ocenit pana ministra práce a sociálních věcí Škromacha - který ale neposlouchá - že potvrdil, že v rozpočtu je i zvýšení důchodů. Ale pane ministře, jestli to dopadne tak, že ti důchodci dostanou 400 Kč přidáno, ale v cenách na běžné životní potřeby vydají o 500 víc, tak ten výsledek bude minus 100, a můžeme jen tvrdit to, že nepřišli o pětistovku, ale jen o stovku. To je jedna věc.

Jinak bych chtěl poprosit pana ministra financí, aby skutečně reagoval na vystoupení kolegy Býčka o financování výkonu státní správy ve velkých městech Praha, Ostrava, Brno, která nebyla dořešena, a tato města jsou diskriminována v tom, že vlastně nemají prostředky na řádný výkon státní správy.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Karlu Vymětalovi. Je-li pan ministr ochoten vystoupit již nyní, ještě před závěrečným slovem, samozřejmě mu nebudu bránit. Slovo má pan ministr Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji, pane místopředsedo. Pokud jsem byl vyzván, snažím se reagovat rychleji. Domnívám se, že to téma, které otevřel pan poslanec Býček, je téma, které patří do druhého čtení projednávání zákona o státním rozpočtu. Myslím si, že nepochybně stejně jako v loňském roce toto téma bude otevřeno na půdě výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj a výbor se tímto tématem bude zabývat. To je jedna poznámka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP