(18.50 hodin)
(pokračuje Vojíř)

Je zjevné, že tady nadále existuje trajektorie, která zadlužuje společnost, která přitom zadlužuje společnost na úkor zatížení ekonomiky, a nedochází tady k žádnému zdravému ekonomickému růstu a vytváření zdravého ekonomického prostředí.

Nemohu si odpustit poznámku na margo vystoupení ministra financí, který vždy velmi vzletně konstatuje, že to byly vlády občanských demokratů, lidovců a ODA, které přivedly tuto zemi do tíživé situace. On dokonce používá slova "do rozpočtové krize či krize ekonomické". Já myslím, že kdybychom se na to podívali skutečně zodpovědně, tak by musel odpovědět z tohoto místa na otázky, které mu zkusím položit já:

Kdo zapříčinil to, že převzetí Investiční a Poštovní banky dnes, vyčísleno dle mého odhadu, stojí 120 mld. Kč? A nejen kdo to zapříčinil, ale proč je to tak vysoká částka? - Napovím panu ministrovi: protože byla podepsána smlouva, která nemá omezení. Každý takový investor, který vstoupil do té banky, by byl blázen, kdyby nevyužil toho, že nemá omezení a že může čerpat tolik, kolik on bude chtít.

Existují další dvě banky, které byly privatizovány a jejich výnos spolykala doložka, kdy došlo k vratce těmto investorům z hlediska toho, že oni mohli vyvést jimi určené špatné úvěry na konsolidační agenturu. Opět to zaplatil stát. Tato částka dohromady představuje více než 40 mld. Kč.

V poslední době jsme se dozvěděli, že byl zmařen záměr v oblasti oživení letecké společnosti a že tento záměr bude stát český stát 10 mld. Kč.

Takto bych mohl pokračovat. Bez problémů bych došel k sumě 200 mld. Kč. Tyto prostředky mohly posloužit např. důchodové reformě.

Je zjevné, že důchodovou reformu budeme muset realizovat. Čím ji budeme realizovat déle, tím bude dražší. ODS dlouhodobě prosazuje to, aby z Fondu národního majetku byly prostředky alespoň teď zablokovány právě na nutnou důchodovou reformu. Jak se zachovala vláda? Nepodpořila tento návrh. Přitom pak vystoupí pan premiér a řekne: "Bude-li privatizován Telecom, tak jistou částku použijeme na tento polštář." Proč se bojí to svázat zákonem? Protože to je pouze proklamativní sdělení, protože když to náhodou nebude vycházet, tak se prostě použijí tyto prostředky na něco jiného, tak jako tomu bylo například u prostředků získaných za prodej Transgasu, kdy tato operace byla podle mého názoru určitě jednou z nejúspěšnějších alespoň co do výnosnosti. Bylo to více než 100 mld. Kč - a na Fondu národního majetku není ani koruna.

Z tohoto místa se už tři roky ptám a žádám pana ministra financí, aby ukázal, jak budou financovány mimorozpočtové fondy, když Fond národního majetku bude na konci roku 2005 zrušen a zbylý majetek bude převeden na některou v té době ještě existující instituci, případně na Ministerstvo financí. Ten, kdo ví, jaký majetek zbývá, ví, že jeho hodnota se může zhruba pohybovat kolem 250 mld. Kč, pokud bude konstelace na trhu daných akvizic dobrá.

Já bych v takových příkladech mohl pokračovat. Myslím, že by bylo zjevné, že neplatí, že minulost byla černobílá, že současnost není černobílá a že ani budoucnost nemůže být černobílá. Určitě platí, že když někdo něco tvoří, tak čas od času může udělat i chybu. Je zapotřebí ovšem s těmi chybami přestat. Myslím si, že nastal čas, aby se přestaly dělat chyby. Nemohu si pomoci - tento rozpočet je jednou z největších chyb, jakou je tato vláda opět připravena udělat.

Dovolte mi na závěr malý příklad toho, jak je dnes složité podnikat. A když to bude čím dále tím složitější, tak i státní rozpočet bude nakonec mít menší a menší příjmy, protože podnikatelů bude ubývat, lidé budou znechuceni, bude přibývat těch, kteří budou hledat práci a budou ji možná nalézat velmi složitě, protože je zjevné, a to pan ministr práce a sociálních věcí asi nepopře, že minimálně šest let hladina nezaměstnanosti měla tendenci stoupající a zastavila se někde na úrovni 10 %. Tento stav trvá poměrně velmi dlouho. Z tohoto místa jsem již několikrát říkal, že pocházím z Mostu. Lokalita na Mostecku z pozice zaměstnání, resp. nemožnosti najít místo, vyjádřena číslicí znamená 22 % nezaměstnaných po dobu čtyř let, což je velmi kritická situace, která se nijak nelepší.

K příkladu, se kterým jsem se setkal. Myslím, že ten příklad ukáže, jak to sociální demokracie myslí upřímně. Setkal jsem se s jednou kadeřnicí, která mi říkala následující příklad. Když stříhala před daňovou reformou, tak ostříhání jednoho klienta stálo 45 Kč. Těch 45 Kč krylo její náklady. Nebyla plátcem DPH, protože nemusela, protože úroveň pro registraci DPH byla 3 mil. Kč za rok. Po tzv. úspěšné reformě stejná kadeřnice stříhá o 3 Kč dráže, tedy za 48 Kč, protože ovšem hranice pro registraci DPH klesla na 1 mil. Kč a ona se na tu hranici dostala, tak je plátcem DPH, takže odvádí 8 Kč státu. Místo předchozích 45 Kč jí zbude 40 Kč. Já se ptám: Odvedla horší práci? Neodvedla. Co jediného má? Má jediné - že po reformě má o 5 Kč méně; to je jediný výsledek této reformy pro obyčejnou kadeřnici z Mostu.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Oldřichu Vojířovi. O slovo se přihlásil pan ministr a místopředseda vlády Zdeněk Škromach.

 

Místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí ČR Zdeněk Škromach: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, mám vás pozdravit od pana premiéra Grosse, který právě v této době jedná s panem ministrem průmyslu Urbanem se zástupci firmy BOSCH. Jednají právě o investičních pobídkách, které by měly přinést další pracovní příležitosti na Jihlavsku. Myslím, že to je také odpověď na to, že pokud by nebyly programy v oblasti zaměstnanosti, tak by určitě nezaměstnanost byla výrazně nižší i v regionu, o kterém hovořil přede mnou pan poslanec.

Úspěchy vlády v této oblasti jsou poměrně významné, ale samozřejmě bychom byli rádi, kdyby se nám to podařilo dotáhnout do konce. Reálně nezaměstnanost roste fakticky od roku 1990. Nejvyšší nárůst nezaměstnanosti byl v letech 1997 až 1999, poté se podařilo nárůst postupně stabilizovat. Já věřím, že v příštím roce - úspora v oblasti sociálních dávek není v tom, že je nevyplatíme těm, kteří je potřebují, ale v tom, že dokážeme lidi zaměstnat a že se nám podaří poprvé po 12 až 13 letech nárůst nezaměstnanosti zastavit.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji místopředsedovi vlády Zdeňku Škromachovi. Protože nejsou další přihlášky do rozpravy, tak rozpravu končím.

Předpokládám, že zazní závěrečná slova. Jako první se ujme slova ministr financí Bohuslav Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, dovolte mi, abych vám poděkoval za proběhlou rozpravu v rámci projednávání návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2005 v prvním čtení. Děkuji za všechny kritické připomínky, které zde zazněly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP