(19.00 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Domnívám se, že o řadě z nich budeme moci vést debatu v rámci projednávání návrhu zákona ve výborech a poté ještě na plénu Poslanecké sněmovny.

Nedomnívám se ovšem, že by zde zazněly nějaké jiné argumenty než ty, které mě opravňují k tomu, abych znovu opakovaně požádal Poslaneckou sněmovnu o to, aby návrh zákona o státním rozpočtu nechala projít do dalšího projednávání.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu ministru Sobotkovi. Prosím pana zpravodaje Miroslava Kalouska o jeho příspěvek k závěrečnému bloku prvního čtení.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, kolegyně a kolegové, měl jsem připravené závěrečné vystoupení zpravodaje. Připravoval jsem se na něj s veškerou pečlivostí, a to zejména proto, že jsem se domníval, neboť si pamatuji ze všech let, kdy se projednával státní rozpočet, že zde za touto lavicí seděli jednotliví členové české vlády, kteří pak v závěru diskuse vystupovali s uctivou bázní před suverénem, kterým je Poslanecká sněmovna, který rozhoduje o veřejných prostředích, a s uctivou bázní obhajovali priority svých rozpočtových kapitol. Vzhledem k tomu, že jednotliví členové vlády to neshledali za vhodné, i já zatajím svoji závěrečnou řeč.

Jenom se obracím na jednotlivé gesční výbory, kterým navrhujeme přikázat jednotlivé kapitoly ministrů, aby v rámci druhého čtení jednotlivým členům vlády skutečně jejich priority prověřily důkladnými dotazy. Stejný závazek si na sebe beru i já jako předseda výboru rozpočtového. Myslím si, že každý ministr během projednávání zákona v Poslanecké sněmovně si musí být vědom, že vládní návrh zákona o státním rozpočtu je okamžik, kdy Poslaneckou sněmovnu žádá o mandát utratit prostředky daňových poplatníků.

Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Miroslavu Kalouskovi. Ve smyslu dohody, ostatně potvrzené hlasováním, přerušuji projednávání tohoto bodu do pátku do devíti hodin ráno.

Dámy a pánové, nyní prosím, aby ke mně přišli zástupci jednotlivých poslaneckých klubů. Ostatní prosím o chvilku strpení. Poradíme se, jak naložit se zbývajícím časem.

Dámy a pánové, po poradě s vedením jednotlivých poslaneckých klubů jsem oprávněn vám popřát hezký večer. Sejdeme se zítra ráno v 9 hodin.

 

(Jednání skončilo v 19.04 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP