(9.30 hodin)
(pokračuje Sobotka)

Jenom chci, aby bylo zřetelné předtím, než o těchto návrzích budeme hlasovat, jaké to znamená posunutí projednávání návrhu zákona. Dneska máme 24. listopadu. Blíží se nám konec roku. Zákon by měl platit od 1. ledna. Pokládal bych za téměř nemožné, aby účinnost zákona byla posouvána někam dále do roku 2005. To by mohlo způsobit poměrně velké množství problémů. Je důležité, aby kraje věděly a Ministerstvo financí vědělo, jaké finanční prostředky ze zákona mají být v lednu poskytnuty pro jednotlivé kraje. Bylo by dobře, kdyby tady ještě na plénu předtím, než budeme hlasovat, zazněly i časové alternativy. To je první věc.

Druhá věc. Jestli kompromis, o kterém zde bylo hovořeno, je kompromisem i uvnitř Sněmovny, protože je důležité, jestli má smysl zákon vrátit. Pokud se jedná o kompromis uvnitř Sněmovny, tak bych byl pro, ale nevím, jestli tomu tak v tuto chvíli je. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Pan poslanec Vlastimil Tlustý. Poté pan poslanec Karel Vymětal.

 

Poslanec Vlastimil Tlustý: Dámy a pánové, neuvedl jsem to. Omlouvám se. Předpokládal jsem jako automatické, že v případě vyhovění tomuto návrhu by se druhé čtení konalo teď hned okamžitě, to znamená bez jakékoliv časové prodlevy, aby pozměňovací návrh mohl být předložen a rozdán. Třetí čtení by se konalo 48 hodin poté, to znamená ještě v pátek tento týden. Jinými slovy, k ohrožení účinnosti zákona by dle našeho názoru nedošlo.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji. Teď ráno by to nešlo, protože jsme ve třetích čteních. Ale šlo by to po skončení třetích čtení, tedy ještě dnes opakované druhé čtení.

Registrovala jsem přihlášku pana poslance Karla Vymětala.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji, paní předsedající. Chtěl bych reagovat na to, co tady řekl pan zpravodaj jako pozměňovací návrhy. Bohužel jsme ve třetím čtení a jeho návrhy nejsou legislativně technické. Samozřejmě jsou věcně jiné. Je zcela něco jiného řádná uzávěrka, nebo mimořádná uzávěrka. Takže to není legislativně technická, to je věcná změna. Doporučuji, aby to nebylo uznáno k hlasování ve třetím čtení jako legislativně technické úpravy. Pokud by předsedající se mnou nesouhlasila, tak to prosím chápejte jako námitku. Žádám potom o hlasování Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Doufám, že si zaznamenal tato vaše slova pan zpravodaj a upozorní nás ve správnou chvíli, kdy se budeme blížit k možnému hlasování této věci.

Hlásí se někdo další nyní do rozpravy? Není tomu tak. Proto rozpravu končím. Zeptám se na případná závěrečná slova. (Velký neklid v sále.)

Vyhlašuji na pět minut přestávku. Je 9.33 hodin, takže na sedm minut, do 9.40 hodin, aby se mohly jednotlivé kluby dohodnout na dalším postupu.

 

(Jednání přerušeno v 9.33 hodin.)

 

Na žádost klubu ČSSD prodlužuji přestávku do 9.55 hodin.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP