(12.00 hodin)

Ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Paroubek Já bych jen stručně reagoval na to, co tady říká pan poslanec o těch nepřesných informacích Ministerstva pro místní rozvoj. Chtěl bych říci, že včera jsem viděl jedno vlastně závěrečné už znění věcného návrhu zákona, resp. návrhu zákona o cestovních kancelářích. Ta novelizace je připravena, půjde v nejbližší době do vlády a do Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu ministru Paroubkovi za jeho vyjádření. Má ještě někdo zájem vystoupit v rozpravě? Není tomu tak, proto rozpravu končím.

Nejdříve budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí a potom přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Odhlásil bych vás a požádal o novou registraci. Vidím, že někteří odešli ze sálu, proto se vás pokusím přivolat.

Než tedy přijdou ostatní poslanci, požádal bych zpravodaje, aby oznámil postup při případném hlasování, pokud návrh na zamítnutí nebude přijat. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Ivo Vykydal: Děkuji. Pokud nebude přijat návrh na zamítnutí, o kterém budeme samozřejmě hlasovat nejdříve, tak potom budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích, které máme pod písmenem B. Navrhuji o bodu jedna a dva hlasovat současně.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, to je jednoduchá metoda. Nebudeme ji zatím schvalovat, nebude ani potřeba, všichni jí rozuměli. Nejdříve ale musíme rozhodnout o původním návrhu na zamítnutí.

Myslím, že všichni, kteří chtěli přijít hlasovat, se už vrátili do Sněmovny. Prosím vás, abyste se přihlásili, protože jsem vás všechny odhlásil.

A já zahájím hlasování pořadové číslo 103. (Šum v sále.) Dobře, pan předseda mě upozorňuje, že jemu se jeví, že nebyl odhlášen. Takže vás odhlásím ještě jednou a prosím, ještě jednou se přihlaste, aby všichni měli subjektivní pocit, že jim nebude zkráceno právo na hlasování.

 

O návrhu na zamítnutí návrhu zákona rozhodneme v hlasování pořadové číslo 103, které jsem právě zahájil. Ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 103 z přítomných 178 pro zamítnutí 115, proti 22. Návrh byl zamítnut.

 

Nemůžeme tedy pokračovat dál, skončíme bod číslo 62. Děkuji panu náměstkovi primátora, děkuji panu zpravodaji a budeme pokračovat.

 

Dalším bodem jednání je bod číslo 63. Bodem číslo 63 je

 

63.
Návrh poslanců Ludvíka Hovorky, Mariana Bielesze, Zdeňka Koudelky,
Radima Chytky a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 121/2000 Sb.,
o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským
a o změnách některých zákonů (autorský zákon)
/sněmovní tisk 499/ - třetí čtení

 

Jsme ve třetím čtení a já prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele poslanec Ludvík Hovorka a zpravodaj výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu poslanec Jaromír Talíř. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku číslo 499/6.

Otevírám rozpravu a konstatuji, že do ní nemám žádnou písemnou přihlášku. Hlásí se zástupce navrhovatele pan poslanec Ludvík Hovorka. Prosím, pane navrhovateli, máte slovo.

 

Poslanec Ludvík Hovorka: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené dámy a pánové, dovolte mi poděkovat všem poslankyním a poslancům, zejména pak členům výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a výboru zahraničního, kteří tomuto návrhu věnovali nemalou pozornost. Je jejich zásluhou, že tento zákon je dneska ve třetím čtení.

Ještě jednou mi dovolte krátce připomenout, proč je tento návrh velmi důležitý. Cílem zákona je zejména zrovnoprávnit vztah mezi kolektivními správci autorských práv a uživateli těchto práv při uzavírání smluv. Za druhé zvýšit kontrolu nad kolektivními správci autorských práv ze strany Ministerstva kultury. Za třetí vyřešit otázku výkladu ustanovení autorského zákona o dalším sdělování autorských děl veřejnosti v rámci poskytování ubytovacích služeb.

Nejrozsáhlejší debata se vedla právě o bodu tři, tedy o sporu, zda pokoje v ubytovacím zařízení jako prostory určené k soukromému užití ubytovanými osobami mají, či nemají být zpoplatněny autorskými poplatky v případě, že jsou vybaveny rozhlasovými nebo televizními přijímači. Chci pouze ujistit Sněmovnu, že podle právních rozborů, které máme k dispozici, je zcela na vůli Sněmovny, jak v této věci rozhodne, protože mezinárodní smlouvy ani evropská legislativa tuto otázku neřeší a její řešení je ponecháno národním úpravám jednotlivých zemí.

Chci vám velmi doporučit komplexní pozměňovací návrh výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu označený jako B a pozměňovací návrhy označené jako C, zejména bod C3, který patrně nedorozuměním není obsažen v komplexním pozměňovacím návrhu výboru.

Dovoluji si vás požádat o podporu tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zástupci navrhovatelů. Nyní pan zpravodaj se hlásí do rozpravy.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, v rámci rozpravy ke třetímu čtení tohoto zákona chci jenom zopakovat, že se jedná o to, jakou skupinu v naší společnosti upřednostníme, protože tady stojí zájem provozovatelů hotelů proti zájmu autorů. A nezpochybňuji přesvědčení autorů a navrhovatelů tohoto zákona, že hotelový pokoj je soukromý prostor, nicméně chci jenom upozornit, že sami uvádějí země, které si upravují - vlastně všechny země si upravují autorská práva svým vlastním zákonodárstvím, a některé z nich opravdu nezpoplatňují používání televizních přijímačů na hotelových pokojích. Jenom chci upozornit, že tyto země řeší autorská práva svých autorů jiným způsobem, že například zpoplatňují buď kabelové rozvody v těchto hotelích, nebo vyšší mírou zpoplatňují nenahrané nosiče. To je také důvod pro to, abych potom, až budu navrhovat proceduru, navrhl zvláštní hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Jinak zbytek komplexního pozměňovacího návrhu výboru doporučuji hlasovat jako celek.

Zároveň bych se chtěl vyjádřit ještě k pozměňovacímu návrhu kolegy Teplíka, který načetl ve druhém čtení, který také nemohu doporučit, protože nevím, jestli se jedná o nedorozumění, ale znovu opakuji, a sami autoři to v té novele uvádějí, že jednotlivé země Evropské unie upravují autorská práva svým vlastním zákonodárstvím. A není tedy pravda, že v celním prostoru zemí Evropské unie je jednotný výklad a že je tam možné odstranit přirážky, které se při dovozech jednotlivých například kopírovacích zařízení nebo dalších věcí uplatňují.

To jen tolik, co jsem chtěl říci v rámci obecné rozpravy, nebo rozpravy k tomuto třetímu čtení.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Dobře, děkuji. Kdo další má zájem vystoupit v rozpravě? Nikoho nevidím, tak rozpravu končím.

Má zájem někdo o závěrečné slovo? Myslím, že tomu tak není.

Přistoupíme tedy k tomu, aby nám pan zpravodaj oznámil postup při hlasování, přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Nejdříve tedy zopakuji, že k tomuto tisku máme pozměňovací návrhy uvedené v tisku 499/6, které obsahují pozměňovací návrh pod písmenem A zahraničního výboru. Upozorňuji, že tento návrh, nebo všechny tyto návrhy jsou obsaženy v komplexním pozměňovacím návrhu výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, který byl vzat za základ projednávání. Potom jsou tam pozměňovací návrhy uvedené pod písmenem C kolegy Hovorky, pod písmenem D kolegy Petra Plevy a pod písmenem E Tomáše Teplíka.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP