(15.10 hodin)

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, vážený pane místopředsedo, v zájmu efektivity -

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane poslanče, omlouvám se. Prosím všechny kolegyně a kolegy o klid. Je to předposlední bod. Prosím, abychom to zvládli v klidu a velmi rychle.

 

Poslanec Michal Doktor: Dovolte, abych Poslanecké sněmovně potvrdil, že rozpočtový výbor se zabýval námi projednávanou věcí již 20. října 2004. Je nepochybně chybou, že se tuto věc nepodařilo doprojednat dříve. Proto dovolte, abych vám osvědčil, že usnesení 455 je možno hlasovat. Myslím si, že není třeba, abych ho tady četl celé, protože je součástí sněmovního tisku 791. Aby nebylo pochyb o jeho znění, předám plné znění v písemné formě stenografce. (Usnesení bylo předáno.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se nikdo nehlásí, proto ji končím. Zahajuji podrobnou rozpravu, do které se také nikdo nehlásí, a proto ji také končím.

Přistoupíme k hlasování. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s usnesením dle sněmovního tisku 791/1."

 

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 19. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 175 pro návrh 151, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Zahajuji projednávání bodu

 

9.
Zpráva vlády o dalším postupu ve věci bývalého Fondu dětí a mládeže

 

Prosím, aby se slova ujal pověřený člen vlády. Z pohybu ministra financí soudím, že se pověřil k tomu, přednést nám tuto informaci, takže mu uděluji slovo.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji. Dobrý den, vážené poslankyně, vážení poslanci, děkuji panu místopředsedovi Poslanecké sněmovny za tuto důvěru. Bohužel zde nemohu přednést zprávu vlády, protože vláda se k této věci ještě zatím neusnesla. Nepředpokládám, že by se touto kauzou v nejbližším období zabývala, protože se domnívám, že budeme schopni vše zvládnout v režii Ministerstva financí a v rámci režimu zákona o majetku státu.

Jak jistě víte, Ministerstvo financí převzalo 1. ledna letošního roku, tj. před 20 kalendářními dny, příslušnost k hospodaření s majetkem bývalého Fondu dětí a mládeže. Další nakládání s majetkem bude nyní probíhat v jediném možném režimu a to je režim zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích. Žádným jiným zákonem, který by byl v konfliktu s tímto postupem, se Ministerstvo financí řídit nemůže. Ministerstvo financí předpokládá, že nemovitosti, které byly Sněmovnou určeny k bezúplatnému převodu subjektům zabývajícím se prací s dětmi a mládeží a obcím, převede v režimu § 22 odst. 2 zákona č. 219/2000 Sb., tj. ve veřejném zájmu, eventuálně z důvodu, že bezúplatný převod je hospodárnější než jiný způsob naložení s věcí.

Vzhledem k tomu, že některé převody Sněmovnou schválené již například v roce 2001, tj. před čtyřmi lety, nebyly dosud realizovány z důvodu na straně budoucího nabyvatele nebo z důvodu vedení soudních sporů, bude nutno prověřit trvání všech podmínek k bezúplatnému převodu a prověřit možný rozsah původně schválených převodů. Například bylo zjištěno, že původně byl k bezúplatnému převodu schválen i pozemek zastavěný veřejnou komunikací, který by bylo vhodnější převést na obec, a podobně. Příslušný útvar Ministerstva financí je připraven jednat v příštích dnech a týdnech s jednotlivými subjekty, v jejichž prospěch byl bezúplatný převod schválen, o dalším postupu, tak aby mohla být vůle Sněmovny naplněna.

Chtěl bych tedy konstatovat, že Ministerstvo financí je připraveno v rámci podmínek zákona o majetku státu splnit vůli Poslanecké sněmovny tam, kde Sněmovna jasně deklarovala, že majetek má být bezúplatně převeden příslušnému subjektu.

Další informace. Chtěl bych říci, že prioritně se v uplynulých 20 kalendářních dnech Ministerstvo financí soustředilo na převzetí dokumentace, soustředilo se na zajištění vedení soudních sporů, které přešly na Ministerstvo financí, a řešilo také některé stavebně-technické problémy, včetně přestěhování několika pracovníků fondu, kteří byli spolu s agendou převzati. Částečně situaci v uplynulých 20 kalendářních dnech ztěžovala i věc, že fond má pracoviště v Olomouci. V Olomouci Ministerstvo financí žádné pracoviště nemá, a proto bylo potřeba zajistit i převzetí tohoto pracoviště. Chtěl bych také říci, že Ministerstvo financí již bylo v uplynulých 20 kalendářních dnech kontaktováno Nejvyšším kontrolním úřadem, který, zdá se, připravuje kontrolní akci týkající se nakládání s nemovitostmi ve správě Fondu dětí a mládeže. (Velký hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Promiňte, pane ministře, kolegyně a kolegové, opravdu prosím o klid.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji, pane místopředsedo. Likvidátorem nebyla Ministerstvu financí předána spisová dokumentace k akciovým společnostem. Jak jistě Poslanecká sněmovna ví, fond spravoval tři akciové společnosti. Ministerstvo financí již zahájilo v uplynulých dnech kroky k radikální personální obměně orgánů všech předmětných obchodních společností. O jmenování bývalého likvidátora generálním ředitelem společnosti Stavocentral, tedy jedné z těchto tří společností, nebylo Ministerstvo financí informováno.

Chtěl bych také říci, že byla ze strany likvidátora předána účetní uzávěrka fondu, která je rovněž v tuto chvíli prověřována, a předpokládám, že Ministerstvo financí nechá prověřit správnost vedení účetnictví podle právních předpisů externím auditorem. Chtěl bych také informovat o tom, že nepředpokládáme, že by s nemovitostmi, které byly převzaty z hlediska jejich správy, bylo nakládáno jinak než na základě zákona o majetku státu a na základě zákona o zadávání veřejných zakázek.

Tolik tedy vstupní informace, která se týká zprávy ministra financí za uplynulých 20 kalendářních dní, které uplynuly od převzetí majetku bývalého Fondu dětí a mládeže. Jsem přirozeně připraven informovat kdykoliv příslušné orgány Poslanecké sněmovny, ať už podvýbor pro mládež nebo výbor Poslanecké sněmovny. Byl jsem informován o tom, že tyto orgány již byly svolány a budou se problematikou fondu i nadále zabývat. Jsem tedy připraven kdykoliv tyto orgány Sněmovny informovat a jsem připraven rovněž například za příštích 40 nebo 60 kalendářních dnů informovat i plénum Poslanecké sněmovny o dalším vývoji celé kauzy. Jinak se domnívám, že může fungovat bezproblémová komunikace mezi příslušným podvýborem a výborem a příslušným odborným úsekem Ministerstva financí, který celou agendu převzal.

Chtěl bych závěrem konstatovat, že se domnívám, že převzetí agendy ze strany Ministerstva financí by mohlo výrazným způsobem zklidnit situaci, která se vyhrotila v závěrečné fázi existence Fondu dětí a mládeže. Myslím si, že Ministerstvo financí do celé věci vnese potřebný řád a pořádek a bude jistota, že s tímto majetkem je nakládáno pouze v mezích zákonů této republiky. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče a ministře. Nebo už jenom ministře? Poslanče a ministře. Zahajuji všeobecnou rozpravu. O slovo požádal pan kolega Bratský.

 

Poslanec Petr Bratský: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo. To, co se v posledních měsících děje kolem majetku vloženého kdysi do bývalého Fondu dětí a mládeže, už přesahuje všechny představitelné meze drzosti a také aspiruje snad dokonce na světový rekord v typicky české disciplíně zvané tunelování. Nejen bývalý likvidátor Pavel Žák, ale patrně i rozsáhlejší skupina lidí ovládající spletitou síť navzájem personálně propojených firem a společností navázaných na bývalý Fond dětí a mládeže, a mohu dokonce říci i na bývalý Socialistický svaz mládeže, se již zcela nepokrytě vysmívá autoritě vlády, Poslanecké sněmovny i právnímu řádu a zákonům České republiky.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP