(11.40 hodin)

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní se o slovo přihlásil pan zpravodaj, který přednese legislativně technickou úpravu.

 

Poslanec Michal Doktor: Děkuji za slovo. Já nechci snižovat váhu slov, která zde řekl pan kolega poslanec Kalousek jako předseda KDU-ČSL, ale po včerejším vystoupení na jiné téma se zdá, že této šikany nebudeme ušetřeni díky nepříliš průhlednému hospodaření jednoho z nás.

Chtěl bych ovšem jako legislativně technickou úpravu svého pozměňovacího návrhu F1 uvést, že můj pozměňovací návrh F1 je také pozměňovacím návrhem části druhé, novela živnostenského zákona č. 455/1991, ve znění pozdějších předpisů, a sice § 31 odst. 17. Já jsem tuto informaci pod čarou uvedl ne zcela zřetelně.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nemám žádnou další přihlášku do rozpravy. Pokud se už nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Ptám se pana ministra či pana zpravodaje, zda chtějí využít svého práva na závěrečné slovo. Pokud tomu tak není, prosím pana zpravodaje, aby nám oznámil a navrhl postup při hlasování a potom přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy spolu se svým vyjádřením. Děkuji.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem procedury hlasování. Vzhledem k tomu, že původní záměr předkladatele byl rozšířen o nepřímé novely dalších zákonných norem, dovolil jsem si rozdělit vznesené pozměňovací návrhy do několika bloků. Dovolte mi, abych vám na úvod připomněl, že základem našeho projednávání byl naším hlasováním ustanoven sněmovní tisk 544/1, uvedený ve sněmovním tisku 544/2 pod bodem A, kterým je usnesení rozpočtového výboru. K němu byly vznášeny přednesené pozměňovací návrhy a ty jsem rozdělil do tří částí. První částí jsou pozměňovací návrhy k původní předloze zákona o registračních pokladnách, druhou částí je novela zákona o dani z přidané hodnoty, třetí částí je novela zákona o dani z příjmu.

Chtěl bych si i na úvod navrhované procedury vyjasnit s předkladatelem pozměňovacího návrh pod písmenem E panem poslancem Václavkem to, že podle mého názoru je jeho pozměňovací návrh nehlasovatelný, neboť je výslovně identický s textem uvedeným v usnesení rozpočtového výboru. Jediné, v čem se liší, je snad umístění čárek v textu a já si nemyslím, že bylo jeho záměrem posouvat ten vnitřní výklad § 1 oproti tomu, co chtěl předkladatel. Jelikož se mnou aspoň takto na dálku pan kolega Václavek souhlasí, shodneme se tedy, že jeho pozměňovací návrh ani nepodrobíme hlasování a je nehlasovatelný.

Pak mi tedy dovolte, abych vám navrhl tuto proceduru. Nejprve hlasovat o bodu C1 a C2 dohromady ve variantě I. V případě, že bude přijat, nebude hlasovatelný týž bod C1 a C2 ve variantě II. Oba jsou to návrhy pana poslance Gongola. Dále budeme hlasovat o bodu I1 - pan poslanec Vlček, dále o bodu C3 - pan poslanec Gongol, I2 - pan poslanec Vlček, B1 - paní poslankyně Němcová. Zde navrhuji hlasovat samostatně o ustanoveních písmene k). Dále bod C5 - pan poslanec Gongol, C4 - pan poslanec Gongol, bude-li přijat, je nehlasovatelné F1, kterým je můj pozměňovací návrh. Nebude-li přijat, budeme dále hlasovat F1, F2, F3, I3, D1, C6, I4, C7, F4, I5. Pak budeme mít před sebou kombinaci orientačních hlasování, která se týkají identického ustanovení zákona, a sice termínu uvedeného v zákoně, ke kterému budou povinné osoby povinny upravit správu daní a poplatků, resp. užívání registračních pokladen, do souladu se zákonem. Zde potom při hlasování uvedu, co je základem našeho jednání, a samozřejmě budu uvádět data, tak jak jsou navržena k případným změnám. Po tomto orientačním a definitivním hlasování o lhůtě budeme pokračovat C8, C9, C10. Tím bychom hlasovali o celém bloku ustanovení týkajících se zákona o registračních pokladnách. Pak v samostatném bloku, týkajícím se zákona o správě daní a poplatků, budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu I6 pana poslance Vlčka. Pak samostatné hlasování týkající se zákona o dani z příjmu pana poslance Kučery a pana poslance Vávry a nakonec budeme hlasovat o ustanovení, resp. pozměňovacím návrhu k zákonu o dani z přidané hodnoty pana poslance Melčáka.

Toto je mnou přednesená procedura nebo její návrh. Myslím, že i pan Gongol z té procedury zcela zřetelně čte, že jeho variantní pozměňovací návrhy jsem rozdělil do závěrečného hlasování podle ustanovení a příslušných paragrafů.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Je mojí povinností se zeptat, zda má někdo výhrady k navržené proceduře. Nikoho nevidím, přesto si myslím, že je to poměrně složitá procedura, a já nechám o návrhu dalšího postupu hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s postupem, který pan zpravodaj navrhl, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 44 z přítomných 188 poslanců pro návrh hlasovalo 175, proti nikdo. Postup navržený panem zpravodajem byl přijat a my můžeme zahájit hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

 

Ještě předtím, než začneme hlasovat, nejsem si úplně jistá, jestli pan zpravodaj, vzpomenul také legislativně technické úpravy při hlasování, ale je to samo sebou. Takže můžeme zahájit.

 

Poslanec Michal Doktor: Nechám o legislativně technické úpravě hlasovat na závěr našeho hlasování. Je to pouze korekce textu, významově nedochází k žádným posunům, jak je to přípustné.

První hlasování - C1 a C2 pana poslance Gongola ve variantě I. Mé stanovisko je negativní. (Ministr rovněž nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ještě předtím, než nechám hlasovat, přivolám všechny kolegyně a kolegy, kteří chtějí hlasovat.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 45 z přítomných 189 pro návrh hlasovalo 39, proti 130. Návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Michal Doktor: Hlasování o identických bodech, tedy C1 a C2, ovšem ve variantě II. Stanovisko rovněž negativní. (Ministr také nesouhlasí.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 46 z přítomných 189 poslanců pro návrh bylo 40, proti 137. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Poslanec Michal Doktor: Hlasování o bodu I1, autorem pan poslanec Vlček. Mé stanovisko je kladné. (Ministr také kladné.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP