(11.30 hodin)
(pokračuje Kupčová)

Ještě jednou upozorňuji všechny, že teď zahájím hlasování o návrhu na zamítnutí. Ale protože mě požádal o slovo pan ministr Paroubek, tak ještě před tímto hlasováním, protože on má právo vystoupit kdykoliv, takže zajisté je dobré, pokud se k této věci vyjádří. Prosím, pane ministře. - Dobře, takže po hlasování.

 

Kolegyně a kolegové, zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem na zamítnutí, prosím, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 41 z přítomných 188 poslanců pro návrh hlasovalo 57, proti 113. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní tedy dávám slovo panu ministrovi Paroubkovi.

 

Ministr pro místní rozvoj ČR Jiří Paroubek Dámy a pánové, velice krátce, protože paní poslankyně určitě ne úmyslně, ale podala určitou informaci, která není přesná. V tuto chvíli je věcný záměr návrhu zákona o vlastnictví bytů v Legislativní radě vlády. Předpokládám, že do tří měsíců půjde paragrafované znění sem do Sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Nyní budeme postupovat tak, jak avizovala paní zpravodajka, to znamená, že budeme hlasovat o jediném pozměňovacím návrhu, který máme uveden pod písmenem B v tisku 664/3. Prosím o stanoviska? Pan navrhovatel, paní zpravodajka? (Navrhovatel doporučuje, zpravodajka nedoporučuje.)

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem, prosím stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 42 z přítomných 187 poslanců pro návrh hlasovalo 130, proti 53. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní tedy přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona.

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Františka Beneše, Zdeňka Koudelky, Stanislava Křečka, Františka Pelce, Josefa Víchy a Miroslavy Vlčkové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorům a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů), ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 664, ve znění schváleného pozměňovacího návrhu."

 

Zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 43 z přítomných 188 poslanců 132 hlasovalo pro návrh, proti 54. Tento návrh zákona byl přijat.

 

Děkuji panu navrhovateli i paní zpravodajce.

 

Přistoupíme k projednávání dalšího bodu, kterým je

 

90.
Vládní návrh zákona o registračních pokladnách
/sněmovní tisk 644/ - třetí čtení

 

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr financí pan Bohuslav Sobotka a zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Michal Doktor. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 644/2.

Otevírám rozpravu. Nemám zatím žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa do rozpravy. Pan ministr.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Vážené poslankyně, vážení poslanci, já se k jednotlivým pozměňovacím návrhům, které byly podány, vyjádřím svými stanovisky, jak je zvykem, během příslušného hlasování. Dovolte mi ovšem, abych se zde vyjádřil k jednomu pozměňovacímu návrhu, který byl podán, ke kterému následně zaujmu negativní stanovisko, ale domnívám se, že by stálo za to, aby myšlenky obsažené v tomto pozměňovacím návrhu nezapadly. (Velký hluk v sále. Předsedající zvoní.)

Mám na mysli návrh, který předložil pan poslanec Gongol pod bodem C9, který se týká možného návrhu na určité daňové úlevy pro ty, kteří si budou pořizovat nově registrační pokladny. Myslím si, že je to myšlenka, která by neměla zapadnout, i když já k ní v tuto chvíli dám negativní stanovisko, protože se domnívám, že návrh není úplně dokonale technicky formulován. Ale myslím si, že by stálo za to, abychom tuto věc vzali v úvahu. Ministerstvo financí ji bude analyzovat při přípravě novely zákona o dani z příjmů, která by měla být účinná od 1. ledna příštího roku. Tolik tedy vysvětlení mého stanoviska k tomuto pozměňovacímu návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu ministrovi. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy. Pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Doktor: Vážené kolegyně a kolegové, pečlivě jsem vnímal vystoupení pana ministra. Dodám k jeho vystoupení snad pouze komentář v tom rozsahu, že je nepochybně složité pro jakéhokoliv z poslanců dopracovávat původní záměr předkladatele, který se díky jakémusi pochybení nestal přirozenou součástí projednávaného sněmovního tisku.

Je totiž nepopíratelným faktem to, že to byla vláda, která slíbila, že dovolí podnikatelům, těm, kteří budou označeni za osoby povinné a budou nuceni si pořídit registrační pokladnu, že jim dovolí jednorázový odpis pokladny z daní. Při závěrečném jednání v režimu druhého čtení jsem upozorňoval na to, že žádný z pozměňovacích návrhů mimo návrh pana poslance Gongola takovýto příslib neřeší. Připouštím, že technické řešení, které zvolil kolega Gongol, má jisté drobné pochybení. Sám za sebe jako zpravodaj ovšem uvádím, že takový návrh podporovat budu a navrhnu Sněmovně pozitivní hlasování.

Rád bych ovšem upřel vaši pozornost ke svým pozměňovacím návrhům, které řeší prazvláštní nakládání v režimu dovozu registračních pokladen. Předkladatel ukládá povinnost každému, kdo bude chtít, aby byla jeho registrační pokladna schválena a označena za tu, která je v souladu se zákonem, ukládá mu povinnost předat ji zdarma. A neříká kolik, jeden či více výrobků registračních pokladen. Myslím si, že není možné nutit kohokoliv, kdo bude na trh v České republice umísťovat zařízení, povinnost jehož užívání zakládá zákonodárce, tedy stát, přinutit ho zároveň, aby toto zařízení v námi nejasně specifikovaném počtu předával bezúplatně, tedy za nula Kč. Já tento konflikt řeším a žádám vás o podporu svých pozměňovacích návrhů.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji panu poslanci Michalu Doktorovi. Nyní se přihlásil do rozpravy pan poslanec Miroslav Kalousek.

 

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Paní předsedající, kolegyně a kolegové, vzhledem k diskusi, která proběhla v Poslanecké sněmovně včera, pokládám za nezbytné připomenout, proč křesťanští demokraté podpoří tento návrh zákona. Je to výsledek koaličních dohod, kdy na vyjednávacím stole ležely dvě zákonné předlohy. Jedna předloha se týkala plošných majetkových přiznání. Druhá předloha se týkala vládního návrhu registračních pokladen bez fiskální paměti. Během vyjednávání došlo k dohodě, že bude stažena představa o majetkových přiznáních, a registrační pokladny proto budou posíleny o parametr fiskální paměti. To je ten důvod.

Nehlasujeme pro registrační pokladny s fiskální pamětí proto, že bychom byli přesvědčeni, že je to zásadní přínos pro daňovou správu v České republice, ale proto, že to je výsledek dohod, kterým ochráníme větší část populace před šikanou plošných majetkových přiznání. Vzhledem k tomu, že včera byla plošná majetková přiznání velmi akcentována v této Sněmovně, pokládám za nezbytné dnes před hlasováním o registračních pokladnách tuto dohodu, tuto politickou dohodu opět připomenout, říci, že křesťanští demokraté ji pokládají za platnou. A protože ji pokládáme za platnou, podpoříme registrační pokladny s fiskální pamětí. Jsme ale přesvědčeni, že za platnou v plném rozsahu ji mají i naši partneři.

Děkuji za pozornost.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP