(13.10 hodin)

Poslanec Miroslav Kalousek: Děkuji za slovo. Pane předsedající, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, dovolte, abych vás pouze informoval, protože o nic jiného než o informaci mi nejde, o tom, že v některých regionech, jako je region Jihomoravský nebo Severomoravský, kde jsou také expozitury České televize, proběhly provokace, kdy naprosto neznámí pánové oslovili pracovníky České televize, kteří jsou buď zaměstnanci KDU-ČSL, nebo ke KDU-ČSL mají zjevně blízko, větou, která se dá shrnout zhruba do následujícího sdělení: Vy tady dál u nás budete pracovat za předpokladu, že přesvědčíte svoji politickou stranu o tom, aby hlasovala pro zvýšení koncesionářských poplatků. Ti lidé samozřejmě odmítli tuto provokaci, informovali nás o ní. Jsem přesvědčen, že nic takového nejde od České televize, protože něco tak ohavného by samozřejmě veřejnoprávní médium nikdy neudělalo. Jen sděluji, že ať už náš postoj bude jakýkoliv, nebude motivován těmito provokacemi lidí, kteří zajisté s Českou televizí nemají vůbec nic společného.

Děkuji vám za to, že jsem tuto informaci mohl sdělit z tohoto místa.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji, pane poslanče. Nyní má slovo pan kolega Lachnit.

 

Poslanec Petr Lachnit: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, právě ve slovech jednoho z mých předřečníků zazněl určitý pohled na spor, na který by chtěl upozornit v pár větách šířeji. Právě veřejnoprávní poslání České televize, to nelze nahlížet podle mého názoru takovým ekonomickým pohledem, pohledem vytváření řekněme ekonomického růstu, změny nabídky, vytváření nových nabídek. To je skutečně úzce ekonomistní pohled, který když do toho zařadíme, je sice pohled, kterým se sice může řídit komerční televize, ale u veřejnoprávní televize by to bylo skutečně málo - degradovat občana jen do role spotřebitele. Cílem procesu přece je formování určité demokratické vůle člověka. Od veřejnoprávní televize chceme víc než jen komerční pořady. Jestliže zdegradujeme občana do role spotřebitele, skutečně společnost nabude kabaretní prostoduchosti, jíž jsme svědky v dnešních pořadech až habaděj.

Chci podotknout, a tím asi skončím, že bychom si přece měli při vstupu do Evropy zachovat v Evropě to, na čem ona staví: na multikultuře, na multikulturním základě pohledu, zachovat možnost české osobité tvorby, zachovat možnost práce českým tvůrcům a ovlivňování českého veřejného mínění, kultury národa atd. Nebavme se jenom o pár halířích.

Ještě i v tom Česká televize je dnes schopna předložit důkazy, že v podstatě neproinvestovala 700 milionů odpisů - což bych jako ekonomicky uvažující člověk považoval spíš za špatné než za dobré, ale prosím, šetří, protože se to po ní chtělo. Ale těch 700 milionů korun by nicméně proinvestovat měla, ale řekněme, že do nových digitálních technologií, a do toho taky odepsanost základních prostředků je tam tuším přes 80 %. To jsou přece ekonomicky varující čísla.

Co se týče počtu zaměstnanců, tak i tam vůči roku 1991 je snížení tuším takřka o 40 %. Neříkejme, že Česká televize se nevydala, jak už zde řekla paní poslankyně Šedivá, cestou, kterou jsme jí jakýmsi způsobem ukládali a kterou jsme po ní chtěli. Ale nemůže šetřit donekonečna a nemůžeme ji vystavit oné známé bajce, jak cikán odnaučoval žrát koně - s odpuštěním. Kdyby to vydržel ještě tři dny, tak v podstatě byl celý projekt úspěšný. To je můj pohled.

Myslím si, že bychom měli České televizi umožnit, aby mohla žít, ne aby byla odsouzena ke smrti hlady. (Potlesk z řad poslanců ČSSD.)

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Kolega Kováčik má slovo.

 

Poslanec Pavel Kováčik: Pane předsedající, paní a pánové, chtěl bych stručně reagovat na informaci, kterou zde předložil pan kolega Kalousek. Ne v tom, že nějaká snaha někoho ze zaměstnanců nějakým způsobem ovlivňovat byla pro mne tou hlavní informační hodnotou. Ostatně jsem přesvědčen, že tak jako všichni ostatní občané, i členové KDU-ČSL v jakémkoli zaměstnání jsou čestní a poctiví a nenechali by se ani ovlivnit.

Pro mě šokující na této informaci je to, že 15 let po převratu se tady snad ještě třídí v zaměstnání podle stranické příslušnosti, protože takto to alespoň pro mne z vystoupení pana kolegy Kalouska vyznělo. Poprosil bych příležitostně o bližší vysvětlení tohoto jevu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Při bližší příležitosti, takže to nemusí být teď. Dobře, to bylo poslední vystoupení v rámci obecné rozpravy. Rozpravu končím.

Dávám slovo zástupci navrhovatelů, kterým je pan kolega Talíř.

 

Poslanec Jaromír Talíř: Jenom poděkuji všem, kteří se zúčastnili diskuse. Chci připomenout, že debatovat o tomto návrhu můžeme pouze tehdy, jestliže budeme mít tu možnost v odborných výborech této Sněmovny. Proto vás chci požádat o propuštění návrhu tohoto zákona do druhého čtení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Děkuji. Nyní dávám slovo panu zpravodaji, aby shrnul rozpravu a návrhy, které v ní zazněly. Pokud se nepletu, v obou případech mám zde, protože je to pokračování rozpravy, poznamenáno, že v minulosti zazněl návrh na zamítnutí.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Ano, pan předseda shrnul za mne. Zazněly návrhy na zamítnutí v obou dvou projednávaných bodech.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Dobře. Pan kolega Skopal navrhl zkrátit lhůtu pro jednání o třicet dnů u obou. To jsou návrhy.

 

Nejdříve rozhodneme o tisku 756 (bod 17).

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 127. Kdo je pro, tento návrh zamítnout? Kdo je proti?

Z přítomných 163 pro 21, proti 77. Návrh nebyl přijat.

 

Nyní rozhodneme o zkrácení lhůty k projednání na třicet dnů.

Zahájil jsem hlasování s pořadovým číslem 128. Kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 164 kolegů a kolegyň pro návrh 62, proti 33. Návrh nebyl přijat.

 

Budeme se zabývat návrhem na přikázání. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálé komisi Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Jiný návrh nevidím. Nechám hlasovat jedním hlasováním o obou dvou návrzích, protože nevidím žádnou námitku.

Zahájil jsem hlasování číslo 129. Kdo je pro tento návrh na přikázání? Kdo je proti?

Z přítomných 164 pro návrh 129, proti nikdo. Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní rozhodneme o návrhu zamítnout sněmovní tisk 737 (bod 18).

Zahájil jsem hlasování číslo 130. Kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Z přítomných 164 pro návrh 23, proti 87. Návrh nebyl přijat.

 

I v tomto případě budeme rozhodovat o přikázání výboru k projednání, a to výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a stálé komisi pro sdělovací prostředky.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Musíme hlasovat pro zkrácení.

 

Místopředseda PSP Ivan Langer: Poté. Je námitka proti společnému hlasování? Není.

 

Zahájil jsem hlasování číslo 131. Kdo je pro tento návrh na přikázání k projednání? Kdo je proti?

Z přítomných 162 pro 125, proti 1. Návrh byl přijat.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP