(16.10 hodin)
(pokračuje Buzková)

Paní poslankyně uvedla, že se jedná o nezákonný stav. Ráda bych řekla, že to není pravda. Tento stav, ať si o něm myslíme cokoli, můžeme s ním souhlasit, můžeme s ním nesouhlasit, rozhodně není stavem nezákonným. Podle zákonů, a je to celá řada zákonů, jsou veřejné školy jakožto veřejnoprávní instituce subjekty, které nevznikají za účelem zisku, a tudíž neplatí daň z přidané hodnoty. Plátcem daně z přidané hodnoty není žádný typ veřejných vzdělávacích institucí. Jazykové školy jsou subjekty, které vznikají za účelem zisku, vznikají na základě živnostenského zákona a jedná se o volnou živnost. Tyto školy neplní veřejnoprávní poslání tak jako jazykové školy, které jsou zřizovány krajem a které podléhají veškeré školské legislativě a jsou zapisovány do rejstříku škol. Soukromé jazykové školy jakožto volná živnost nepodléhají školské legislativě, a nejsou tudíž ani zapisovány do školského rejstříku. Soukromé jazykové školy jsou jako kterékoli jiné právní subjekty vzniklé za účelem zisku zdaňovány daní z přidané hodnoty, zatímco veřejnoprávní školská zařízení nejsou zdaňována daní z přidané hodnoty jakožto vlastně neziskové instituce.

To, jaká je míra daně z přidané hodnoty, je samozřejmě otázkou situace státního rozpočtu. Já osobně bych si samozřejmě dokázala představit podstatně nižší daň z přidané hodnoty u soukromých jazykových škol. Nicméně situace státního rozpočtu a snižování státního deficitu přinutily vládu k tomu, aby přišla s návrhem na zvýšení daně z přidané hodnoty, a soukromé jazykové školy z tohoto jakožto kterékoli jiné organizace vzniklé za účelem zisku nebyly vyňaty.

Nemyslím si, že by se tady jednalo především o to, aby soukromé jazykové školy měly nastaveno stejné soutěžní pole jako veřejné jazykové školy. Veřejné jazykové školy nevznikají za účelem zisku, vznikají především proto, aby se zlepšovaly znalosti naší populace v cizích jazycích.

Já velice vítám existenci soukromých jazykových škol, nicméně jedná se skutečně o subjekty, které vznikly za účelem zisku, a není tudíž možné jim nastavit stejné podmínky jako školám veřejnoprávním.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Děkuji, paní ministryně. Prosím paní poslankyni Mallotovou, jednu minutu.

 

Poslankyně Helena Mallotová: Pochopila jsem, že ministerstvo tento problém nedokáže řešit, nechce ho ani řešit. A chtěla bych tedy jenom říci, že soukromé jazykové školy budou i nadále bojovat o přežití, budou snižovat kvalitu svých služeb, budou propouštět své kvalitní lektory a budou dělat všechno pro to, aby se vůbec udržely nad vodou.

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Ano. Je na to třeba nějak reagovat? Není. V tom případě bych ukončil interpelace, zbývají dvě minuty do jejich konce, takže v této chvíli podle jednacího řádu již není možné podat další interpelaci, protože je v něm uvedeno, že pouze do 16.10 hodin. Myslím tedy, že mohu ukončit projednávání interpelací v tomto dni.

Nyní bych vyhlásil přestávku a Sněmovna by pokračovala v 16.30 hodin svým řádným programem. Připomínám, že jsme si schválili, že budeme pokračovat bodem č. 113 - Návrhem pravidel hospodaření poslaneckých klubů - a pak všemi zprávami, které jsou za rok 2003.

Opakuji tedy, že Poslanecká sněmovna bude pokračovat řádným programem v 16.30. Nyní je zhruba čtvrthodinová pauza.

 

(Jednání přerušeno v 16.14 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP