(Jednání pokračovalo v 16.31 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Kolegyně a kolegové, budeme pokračovat v našem odpoledním jednání a budeme se zabývat bodem

 

113.
Návrh Pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2005

 

Podle § 78 odstavec 2 našeho jednacího řádu předkládá organizační výbor Poslanecké sněmovně ke schválení návrh pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro každý kalendářní rok. Návrh, který jste všichni obdrželi, odůvodní členka organizačního výboru paní poslankyně Hana Orgoníková. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové, velice stručně bych uvedla, že podmínky poskytování příspěvku poslaneckým klubům jsou stanoveny stejnou částkou jako v roce 2004. Pevná částka na klub je ve výši 24 500 Kč, variabilní částka na každého člena klubu je 3 400 Kč. Prostředky budou poslaneckým klubům uvolňovány měsíčně. Doporučuji předložená Pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2005 Poslanecké sněmovně ke schválení.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji paní poslankyni. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa. Není tomu tak. Obecnou rozpravu tedy končím.

Nyní otevírám rozpravu podrobnou a poprosím paní poslankyni, aby přednesla návrh usnesení.

 

Poslankyně Hana Orgoníková: Poslanecká sněmovna schvaluje předložená Pravidla hospodaření poslaneckých klubů pro rok 2005.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Pokusím se přivolat všechny, kteří chtějí hlasovat.

Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Ano, vidím pana poslance Karla Vymětala. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Vymětal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já myslím, že bychom měli schvalovat text usnesení tak, jak ho navrhl organizační výbor, a máme ho všichni písemně. To znamená, že by tam měly být obsaženy i ty částky a že samozřejmě schvalujeme ta pravidla.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Myslím si, že můžeme přistoupit k hlasování. Všechny vás odhlásím a prosím vás, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení? (Námitky. Hlas: Nemůžeš, je nás jenom 45, potřebujeme 67 hlasů.)

Omlouvám se. Hlasování prohlašuji za zmatečné, musíme počkat na dostatečný počet poslankyň a poslanců. Ještě zazvoním.

Domnívám se, že můžeme přistoupit k hlasování. Ale ještě docházejí další kolegové.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 134 z přítomných 78 poslanců pro návrh hlasovalo 77, proti nikdo. Návrh byl přijat. Návrh usnesení byl schválen.

 

Končím projednávání bodu 113.

 

Nyní se budeme zabývat bodem 116, kterým je

 

116.
Výroční zpráva a účetní závěrka Všeobecné zdravotní pojišťovny
České republiky za rok 2003 a hodnocení výročních zpráv
jednotlivých zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven za rok 2003
/sněmovní tisk 784/

 

Předložený materiál uvede ministryně zdravotnictví paní Milada Emmerová. Prosím, paní ministryně, ujměte se slova.

 

Ministryně zdravotnictví ČR Milada Emmerová Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, v úvodu svého vystoupení si vás dovoluji informovat o tom, že vláda České republiky projednala souhrnné hodnocení výročních zpráv a účetních závěrek Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky a zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven za rok 2003 na svém zasedání dne 1. září 2004 a usnesením číslo 826 schválila výroční zprávy a účetní závěrky všem zaměstnaneckým zdravotním pojišťovnám.

Souhrnný materiál hodnotící výroční zprávy a účetní závěrky za rok 2003 byl předkládán na srpnové jednání vlády České republiky v souladu s plánem nelegislativních úkolů vlády na druhé pololetí roku 2004. V době zpracování tohoto materiálu a jeho přípravy k předložení na jednání vlády České republiky nemohlo však Ministerstvo zdravotnictví ani Ministerstvo financí předjímat účinnost připravovaných změn zdravotněpojišťovacích zákonů, které byly souběžně projednávány v Poslanecké sněmovně. Na základě těchto skutečností Ministerstvo zdravotnictví předložilo vládě České republiky návrh na revokaci již přijatého usnesení vlády ze dne 1. září 2004 č. 826. K této revokaci došlo dne 27. října 2004.

Předkládám k vašemu projednání souhrnné hodnocení vývoje hospodaření veřejného zdravotního pojištění v roce 2003 zpracované na základě údajů výročních zpráv a účetních závěrek zdravotních pojišťoven za rok 2003. Tak jako v předchozích letech, i v roce 2003 ovlivňuje srovnatelnost dosažených výsledků s předchozím obdobím několik vlivů, a to jak metodických v důsledku úprav právních předpisů, tak i jednorázových, mimořádných vlivů, zejména realizace projektu postoupení části pohledávek za plátci pojistného po lhůtě splatnosti České konsolidační agentuře.

Celkové příjmy v systému veřejného zdravotního pojištění ve výši 147 860 milionů Kč dosáhly meziročního nárůstu 8,5 %.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP