(18.40 hodin)
(pokračuje Vymětal)

To mě docela šokovalo, protože Rada České televize je jediným orgánem, který právě má právo kontrolovat a projednávat hospodaření České televize. Když jsem to při jednání na našem poslaneckém klubu předsedovi rady vytýkal, tak se nad tím podivoval, že samozřejmě dělají velmi podrobný audit, velmi podrobně se tím zabývají. Bohužel jsem zrovna neměl dopis v ruce, a tak bych to tady chtěl veřejně přečíst, že toto prosím podepsal Ing. Jan Mrzena, předseda Rady České televize. Tady to je černé na bílém.

Docela bych rád, aby si i v Radě České televize ujasnili dojmy a nepletli si je s průjmy.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Nyní uděluji slovo panu poslanci Petru Plevovi.

 

Poslanec Petr Pleva: Chtěl bych jenom vzkázat prostřednictvím paní předsedající svému předřečníkovi, ctěnému kolegovi Vymětalovi, že jsme si byli dobře vědomi jak na výboru, tak na komisi pro sdělovací prostředky, že hospodaření za rok 2003 České televize bylo katastrofální. A že pokud bychom postupovali přesně podle této zprávy, měli bychom zprávu odmítnout, ale to jsme neučinili, a to z jednoho jediného důvodu. Odmítnutí zprávy ze zákona znamená, že rada musí předložit novou zprávu. Druhé neschválení zprávy znamená odvolání rady.

V roce 2003 však nastoupil, vlastně koncem roku, nový management České televize. Stávající ředitel byl právě mimo jiné také za toto katastrofální hospodaření radou odvolán. My bychom potrestali radu za to, že s tímto neutěšeným stavem něco dělala, a potrestali bychom takto nepřímo i nové vedení, které se snaží situaci zlepšovat. Proto jsme se rozhodli, že nebudeme tuto zprávu odmítat a vezmeme ji na vědomí.

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do všeobecné rozpravy. Není tomu tak, všeobecnou rozpravu tedy končím.

Přistoupíme k rozpravě podrobné. Poprosím pana zpravodaje, aby přednesl v podrobné rozpravě návrh usnesení.

 

Poslanec Petr Bratský: Žádný jiný návrh, než který jsem četl na začátku, nepadl, tudíž si dovolím navrhnout Poslanecké sněmovně návrh usnesení, který doporučil Sněmovně výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, a to: "Poslanecká sněmovna bere Výroční zprávu o hospodaření České televize v roce 2003 na vědomí."

 

Místopředsedkyně PSP Jitka Kupčová: Děkuji. Ptám se, zda se někdo další hlásí do podrobné rozpravy. Není tomu tak. Podrobnou rozpravu končím.

Budeme hlasovat o návrhu tak, jak byl panem zpravodajem a výborem předložen. Domnívám se, že můžu zahájit hlasování.

 

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s návrhem usnesení, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové číslo 145 z přítomných 80 poslanců pro hlasovalo 48, proti 3. Tento návrh byl přijat.

 

Končím projednávání bodu 132 a končím, kolegyně a kolegové, také dnešní jednací den. Zítra budeme začínat v 9 hodin, a to pevně zařazeným bodem - tisk č. 376 - výstavba dálnic, a poté budeme pokračovat ve třetích čteních podle programu. Přeji hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 18.43 hodin.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP