(9.50 hodin)

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane ministře. Ještě vidím zvednutou ruku pana poslance Vnoučka. Prosím, pane poslanče. V tuto chvíli již žádnou přihlášku nemám, domnívám se tedy, že bychom mohli po tomto vystoupení přikročit k hlasování. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec František Vnouček: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, jen ve stručnosti bych reagoval na některé věci.

Kolega Martínek tady prohlásil, že tato norma tak trochu předbíhá, protože se bude schvalovat nový stavební zákon, který to bude řešit. Kolega Kapoun to tady už řekl několikrát.

Já bych tady jen potvrdil, že někdy tzv. ekologisté navrhují taková řešení vedení silniční dopravy, že nad tím zůstává rozum stát. Sám se angažuji v oblasti dopravy na jih směrem od Prahy. Mohu vám říci, co navrhlo ekologické sdružení, pro které to zpracovala firma Promyka. Jde o exaktní řešení, kdy mezi komunikacemi by bylo uzavřeno sedm obcí, mezi Říčany a podobně by vedly dvě komunikace souběžně s dálnicí D1. To vůbec není ekologické řešení.

Navíc bych chtěl říci, že tato norma nikde nevyvlastňuje. Včera jsem dostal dotaz, jestli neomezujeme právo vlastníků. Říkám, že předtím než se použijí některé instrumenty, které dnes budeme projednávat, je spousta kroků. Je třeba snažit se s lidmi dohodnout řešení. Určitě se řešení hledá. Pak se ale najdou osoby, které řešení nechtějí, chtějí stavbu zablokovat, nebo vůbec chtějí zablokovat dopravní řešení. Příkladů bych mohl uvést několik. Například pokud znáte na jih obchvat Olbramovic, ten už se řeší 17 let a není možné postoupit ani o krok dále.

Chtěl bych vás požádat o podporu tohoto návrhu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám, pane poslanče. Ještě jsem zaregistrovala přihlášku pana poslance Miroslava Beneše, kterému teď dávám slovo.

 

Poslanec Miroslav Beneš: Paní předsedající, pane ministře, dámy a pánové, Česká republika, a víme to všichni, nemá kvalitní dálniční síť odpovídající počátku třetího tisíciletí. Nemá ji z mnoha důvodů. Jedním z důvodů je, že naše zákonodárství umožňuje skupině příznivců tzv. zeleného řešení, tedy odpůrcům výstavby dálnic, blokovat výstavbu dálnic. To je neoddiskutovatelný fakt a myslím, že se na tom shodne drtivá většina. Druhá věc je, že zde máme novelu - já bych chtěl upozornit na slova poslance Pospíšila - o které jsou přesvědčeni, že problém vyřeší, a jiní upozorňují na to, že naopak problém může ještě zhoršit.

Já bych možná pro vás, dámy a pánové, přišel v tuto chvíli s překvapivým návrhem. Ten překvapivý návrh se jmenuje návrh na vrácení do druhého čtení. Překvapivý není zase až tak moc pro ty, kdo poslouchali pozorně slova pánů ministrů, a pro mne jako příznivce výstavby sítě dálnic na území republiky mi umožní jedno: aby zde stále visel meč nad těmi, kteří chtějí blokovat výstavbu dálnic na území České republiky, aby zde byl meč pro to, aby stavební zákon byl opravdu projednán co nejdříve. Schválíme-li dnes ze strachu, že se dálnice stavět nebudou, navrhovaný zákon - jenom bych chtěl upozornit na slova pana poslance Pospíšila, že možná schválíme něco, co naopak odpůrcům výstavby dálnic umožní další a další blokace.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: Děkuji vám. Ptám se, zda se někdo další hlásí do rozpravy. Pokud tomu tak není, rozpravu končím. Má pan navrhovatel nebo pan zpravodaj zájem o závěrečné slovo? Nemá.

Můžeme tedy přistoupit k úkolu, který je před námi, a to je hlasovat o návrhu, který zazněl, byl to návrh na zamítnutí tohoto návrhu zákona, a poté teprve hlasovat o druhém návrhu, který přednesl pan poslanec Beneš, to je o návrhu na opakování druhého čtení. Nejprve tedy - doufám, že jsme už všichni přítomni - budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí tohoto návrhu zákona.

 

Zahajuji hlasování pořadové číslo 151 a ptám se, kdo je pro návrh na zamítnutí. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 151 z přítomných 169 pro 69, proti 73. Tento návrh nebyl přijat.

 

Budeme hlasovat o druhém návrhu, kterým je návrh na opakování druhého čtení. Zahajuji hlasování pořadové číslo 152 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 152 z přítomných 176 pro 88, proti 69. Návrh nebyl přijat.

 

Počkáme chvíli na kontrolu tohoto hlasování. (Předsedající chvíli čeká.) O slovo se hlásí pan poslanec Zbyněk Novotný.

 

Poslanec Zbyněk Novotný: Dámy a pánové, omlouvám se vám. Hlasoval jsem pro, a na sjetině mám křížek. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Miroslava Němcová: O této námitce rozhodneme v hlasování s pořadovým číslem 153. Zahájila jsem hlasování a ptám se, kdo je pro námitku. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 153 z přítomných 175 pro 121, proti 3. Tento návrh byl přijat, námitka byla přijata.

 

Budeme opakovat hlasování o návrhu na opakování druhého čtení. Registruji váš požadavek na odhlášení. Prosím, abyste se znovu svými kartami přihlásili. Myslím, že už můžeme přistoupit k opakovanému hlasování.

 

Připomínám, že budeme hlasovat o návrhu na opakování druhého čtení. Zahajuji hlasování pořadové číslo 154 a ptám se, kdo je pro tento návrh. Kdo je proti?

V hlasování s pořadovým číslem 154 přítomno 175, pro 86, proti 67. Návrh nebyl přijat.

 

Bude následovat kontrola hlasování. (Předsedající chvíli čeká.)

***




Přihlásit/registrovat se do ISP