(18.10 hodin)
(pokračuje Vymětal)

Jsou tam definice pojmů, kdo je to dovozce, co je dovoz, kdo je vývozce, co je vývoz, kdo je distributorem, co to znamená uvedení na trh a uvedení do oběhu. Chtěl bych říci, že si myslím, že bychom se měli držet zákonů, kde tyto definice již máme zapracované, myslím si, že správně i odborně, a myslím si, že je chyba, že se v takovýchto zákonech neodvoláváme na definice, které už v jiných zákonech jsou.

Tady bych odkázal - protože celní zákon už máme vykuchaný - na celní kodex Evropské unie, kde najdeme pojmy vývoz, vývozce, dovoz, dovozce, a stejně tak pokud jde o uvedení na trh a uvedení do oběhu bych odkázal na zákon o technických požadavcích na výrobky, kde je přesně definováno, co se tím myslí, a je to v souladu i s evropským právem. To bych doporučoval ve výboru probrat a skutečně raději se při používání těchto pojmů odvolávat na jiné zákony, kde už je to přesně odborně a fundovaně klasifikováno.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vymětalovi. Přihlášky nejsou, takže rozpravu končím. Ptám se pana ministra, zdali hodlá vystoupit. Nehodlá. Pan poslanec Hrnčíř hovořil před chvílí a dal návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Tuším, že to je asi vše, co by nám v závěrečném vystoupení řekl.

Prosím vás, abyste přišli hlasovat o návrhu pana poslance Hrnčíře. (Předsedající svolává poslance do sálu.) Zdá se, že všichni, kteří chtějí hlasovat, jsou už přítomni.

Pan poslanec Plachý má za to, že by bylo správné vás odhlásit, takže tak činím. Jste odhlášeni. Prosím o novou registraci.

 

Připomínám, o čem budeme hlasovat. Pan poslanec Pavel Hrnčíř dal v rozpravě návrh na to, abychom vládní návrh vrátili navrhovateli k dopracování.

Rozhodneme v hlasování, které má pořadové číslo 224. Kdo souhlasí s návrhem na vrácení k dopracování, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko "ano". Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 117 poslanců, pro bylo 30, proti 76. Tento návrh nebyl přijat.

 

Já mohu pokročit dále konstatováním, že organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Táži se, zda má někdo jiný návrh.

 

Ne-li, budeme hlasovat v hlasování s pořadovým číslem 225. Kdo souhlasí s návrhem na přikázání výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí? Děkuji. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Hlasovalo 119 poslanců, pro bylo 98, proti nikdo. Tento návrh byl přijat.

 

Děkuji panu ministrovi životního prostředí Liboru Ambrozkovi a panu zpravodaji Hrnčířovi.

 

Zvu nyní k řečništi pana ministra Bohuslava Sobotku, neboť budeme projednávat

 

35.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 253/2000 Sb.,
o mezinárodní pomoci při správě daní a o změně
zákona č. 531/1990 Sb., o územních finančních orgánech,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 851/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

 

Proti projednávání podle § 90 odst. 2 mám námitku - předpokládám - potřebného počtu poslanců ODS. Na základě této námitky konstatuji, že nelze projednávat podle § 90 odst. 2.

Prosím, aby se v tuto chvíli už ujal slova pan ministr Sobotka.

 

Ministr financí ČR Bohuslav Sobotka Děkuji, pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, novela zákona o mezinárodní pomoci při správě daní byla zpracována pouze a výhradně za účelem transpozice směrnice Rady 56/2004. Nově přijatá směrnice podmiňuje vedle drobných dílčích úprav vložení dvou nových ustanovení do zákona č. 253/2000, a to § 10a Doručování a 10b Souběžné kontroly. Předmětem novelizační směrnice je rovněž nakládání s informacemi, které byly získány mezinárodní spoluprací. Z hlediska předcházení daňovým únikům má zásadní význam ustanovení o souběžných simultánních kontrolách, které budou členské státy moci provádět u rizikových daňových subjektů a vyměňovat si takto získané informace. Účinnost zákona se předpokládá dne 1. července 2005.

Předložený legislativní záměr je v souladu s ústavním pořádkem České republiky a dle názoru vlády splňuje požadované věcné legislativně technické podmínky.

Vzhledem k tomu, že předkládaný návrh zákona implementuje pouze a výhradně směrnici Evropské unie, vyhovuje plně slučitelnosti s touto směrnicí včetně jejích novel, a zejména s ohledem na směrnicí vytčený transpoziční termín vláda původně navrhla, aby Poslanecká sněmovna s tímto návrhem vyslovila v souladu s ustanovením § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny v platném znění souhlas již v prvním čtení. Já jsem velmi zvědav, zda v podrobné rozpravě k tomuto návrhu zazní odůvodnění tohoto veta, jaké vedou předkladatele veta důvody k tomu, aby takovouto pouze transpoziční směrnici, transpoziční změnu vetovali, jestliže se jedná o harmonizaci práva, která vyplývá z našeho členství v Evropské unii. Já si nejsem vědom žádných věcí, které by hovořily proti tomu, že by tato změna neměla být legislativně schválena, dokud jsme členy Evropské unie. Zatím ještě členy Evropské unie jsme.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji vám, pane ministře. Věřím, že vaše zvědavost bude v rámci rozpravy ukojena. Nyní dávám slovo zpravodaji pro prvé čtení panu poslanci Janu Mládkovi.

 

Poslanec Jan Mládek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jak již bylo sděleno panem ministrem, tento zákon je transpozicí evropského práva do práva českého. Mohu též jen vyslovit politování nad tím, že kolegové z ODS vetovali schválení tohoto zákona v prvním čtení. Budu proto v podrobné rozpravě navrhovat zkrácení projednávání.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Ano, děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu a připomínám vám, že není podrobná rozprava, takže chcete-li, můžete vystoupit už nyní. Hlásí se jako první pan poslanec Recman.

 

Poslanec Svatomír Recman: Pane místopředsedo, pane ministře, já musím říci - a chci se postavit za slova pana ministra i pana zpravodaje a podpořit projednávání této novely zde v Poslanecké sněmovně. Jsem si vědom toho, že novela přináší možnost další účinné formy spolupráce členských států Evropské unie při správě daní, při boji s šedou ekonomikou, při zefektivnění výběru a správy daní apod. Chci potvrdit, že v našem volebním programu jednou z priorit je právě boj proti šedé ekonomice. Je to otázka podpory ekonomiky, zvýšení výběru daní atd. Jsem přesvědčen o tom, že přijetí této novely je v zájmu České republiky. Je v souladu s volebním programem komunistů. Z tohoto místa chci vyjádřit podporu zákonu jako celku. Vyjadřujeme podporu i projednávání zákona ve zkráceném znění, to znamená podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/95 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

Jsem přesvědčen o tom, že takovýto zákon je potřebný, a jsem přesvědčen o tom, že pokud máme zájem bojovat s šedou ekonomikou, zvýšit výběr daní, a tím přispět ke zvýšení příjmů státního rozpočtu a potažmo svým způsobem ke snížení hrozivého deficitu, je v našem zájmu, abychom tento návrh zákona podpořili.

Děkuji.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP