(Jednání pokračovalo ve 14.32 hodin.)

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, hezké odpoledne. Budeme pokračovat v našem přerušeném jednání, a to podle schváleného pořadu schůze.

Přestože jsme minulý týden již pevně zařadili některé body na pořad naší schůze, tak hlasováním včera při zahájení druhého jednacího týdne jsme toto pořadí změnili, a to tak, že prvním bodem dnešního odpoledního jednání je bod číslo

 

117.
Zpráva České národní banky o měnovém vývoji za I. pololetí roku 2004

 

Zprávu předkládá guvernér České národní banky, který je v tomto případě oprávněn účastnit se schůze Sněmovny, a musí mu být uděleno slovo podle § 3 odst. 2 zákona o České národní bance. Proto mi dovolte, abych nejdříve mezi námi přivítal guvernéra naší centrální banky pana Zdeňka Tůmu. Dobrý den.

Podle zákona číslo 6/1993 Sb., o České národní bance, ve znění pozdějších předpisů, je Česká národní banka povinna podávat Poslanecké sněmovně nejméně dvakrát ročně k projednání zprávu o měnovém vývoji.

Žádám, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan poslanec Martin Kocourek, který je zpravodajem k tisku, který je u nás veden jako usnesení rozpočtového výboru číslo 430. Zároveň bych nyní požádal guvernéra České národní banky pana Zdeňka Tůmu, aby uvedl zprávu, kterou jsme všichni obdrželi pod názvem Zpráva o inflaci - červenec 2004.

Prosím, pane guvernére, máte slovo.

 

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma: Děkuji, pane předsedající. Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych velmi stručně okomentoval zprávu o měnovém vývoji. Vy jste dostali podklad, který směřuje k první polovině minulého roku, samozřejmě jsme o trochu dále, takže já bych si dovolil nakonec komentovat i to, čemu čelíme v současné době.

Pokud se nicméně ještě ohlédnu zpátky za minulým rokem, za prvním pololetím, tak inflace se v průběhu druhého čtvrtletí roku 2004 zhruba po dvou letech vrátila do cílového pásma, pohybovala se mezi 2 a 3 %. Ke zrychlení inflace došlo především v důsledku vývoje nákladových faktorů, přičemž největší vliv mělo výrazné zvýšení cen pohonných hmot, které odráželo růst cen ropy na světových trzích a pokračující daňové úpravy. K dalšímu mírnému zrychlení meziroční inflace pak došlo v souladu s očekáváním v průběhu 3. čtvrtletí. A za tímto zrychlením stály mimo jiné i ceny potravin. Nicméně jako pozitivní lze ohodnotit, že v souladu s našimi očekáváními inflace nebyla výrazně ovlivněna vstupem České republiky do Evropské unie k 1. 5. 2004.

Měnový vývoj se vyznačoval kromě jiného zrychlením růstu peněžní zásoby a pokračujícím zrychlením úvěrové emise, jejíž meziroční růst v posledních měsících překročil hranici 10 %. Trvá rychlý růst úvěrů domácnostem, ale po delší době se začaly zvyšovat i úvěry podnikovému sektoru. Vývoj platební bilance byl v prvním pololetí minulého roku charakteristický zhruba dvojnásobným deficitem běžného účtu ve srovnání s rokem 2003. Jednalo se především o důsledek růstu transferů zisku do zahraničí.

Základním východiskem pro naše měnově politické rozhodování ve druhém čtvrtletí byla prognóza inflace, kterou bankovní rada projednala koncem dubna roku 2004. S prognózou byl konzistentní postupný růst úrokových sazeb ve dvouletém horizontu. Na základě průběžného vyhodnocování rizik jsme potom v červnu přistoupili ke zvýšení měnově politických sazeb o 0,25 procentního bodu. Stejně jako v dubnu i červencová prognóza očekávala urychlení hospodářského růstu a lze konstatovat, že tyto prognózy dobře odhadly obrat v růstu ekonomiky.

Čekali jsme, že hospodářský růst se bude pohybovat okolo 4 %. Očekávali jsme poměrně rychlé uzavírání mezery mezi skutečným hrubým domácím produktem a potenciálem české ekonomiky. Nicméně přesto jsme měli za to, že nebude docházet k výrazným poptávkovým inflačním tlakům. Dominantním faktorem hospodářského růstu nicméně na rozdíl od předcházejících let neměla být spotřeba, ale zejména soukromé investice a export.

Pokud se potom podíváme na poslední měnový vývoj, jistě jste zaregistrovali, že naše poslední prognóza korigovala předpoklady o růstu HDP i o růstu inflace směrem dolů. Nicméně potvrdila se ta vize předcházejících prognóz o obratu ekonomické aktivity. K úplnému naplnění a k trošku menšímu růstu došlo zejména v důsledku přehodnocení růstu HDP za rok 2003 a rok 2004, ale také i restriktivnější působení fiskální politiky oproti očekávání proti prognózám v minulém roce.

Ačkoli současná prognóza i nadále očekává zvýšenou ekonomickou aktivitu v letech 2005 a 2006, ve srovnání s říjnem předchozího roku dochází k přehodnocení dynamiky směrem dolů. Je to zejména dáno přísnějším působením měnových podmínek vyplývajícím z apreciace nominálního i reálného kurzu. K tomuto zhodnocení docházelo během celého roku 2004 zejména vůči dolaru, ale koncem roku v posledním čtvrtletí i vůči euru. Zpomalení očekávané ekonomické aktivity oproti říjnové prognóze je však potřeba přičíst také přehodnocení zahraničního oživení směrem dolů. Očekávaný růst reálného HDP v letech 2005 a 2006 tak dosáhne úrovně kolem 4 %.

Co s týká inflace, její vývoj je dán souběhem vývoje poptávkových tlaků vyplývajících z reálné ekonomické aktivity, dovezené inflace a ostatních vnějších faktorů. Přehodnocení odhadu budoucích poptávkových tlaků společně s posunem předpokladu o vývoji dovozních cen směrem dolů vede ke snížení prognózy inflace na celém horizontu prognózy. Na horizontu měnové politiky se prognóza inflace nachází mírně pod bodovým inflačním cílem, tj. poměrně blízko našemu cíli na úrovni 3 %.

Děkuji za pozornost a zatím, co se týká úvodního slova, bych skončil. Budu připraven na vaše otázky.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu guvernérovi České národní banky Zdeňku Tůmovi. Nyní žádám, aby zpravodajskou zprávu uvedl pan poslanec Martin Kocourek. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Martin Kocourek: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, vážený pane guvernére, kolegyně a kolegové, dovolte, abych jako zpravodaj této zprávy o inflaci za první pololetí roku 2004 na úvod zdůraznil, že jde o sedm měsíců starou zprávu, která díky vývoji ve Sněmovně a projednávání jednotlivých bodů v této chvíli je již ne zcela aktuální.

Já bych navázal na slova pana guvernéra, který nám myslím dostatečně popsal měnový vývoj v první polovině roku 2004, a zároveň bych chtěl říci jako zpravodaj rozpočtového výboru k této zprávě, že rozpočtový výbor projednal tuto Zprávu České národní banky o inflaci za červenec 2004 neboli o měnovém vývoji za první pololetí roku 2004 na své 33. schůzi dne 29. září roku 2004 a vzal na vědomí tento materiál, Zprávu České národní banky o inflaci neboli měnovém vývoji za 1. pololetí 2004; a za druhé, doporučuje Poslanecké sněmovně, aby přijala následující usnesení: Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu České národní banky červenec 2004, o měnovém vývoji za 1. pololetí roku 2004.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP