(14.40 hodin)
(pokračuje Kocourek)

K samotnému projednání v rozpočtovém výboru bych chtěl říci, že si vybavuji tři věci, které byly zmíněny, a to jednak zvýšení sazeb pro bankovní trh o 0,25 %. V tomto kontextu je zajímavé, že Česká národní banka myslím o tutéž část snížila úrokové sazby počátkem tohoto roku. Za druhé Česká národní banka na zasedání bankovní rady tuším v prosinci dala jasné doporučení vládě, co má dělat s dodatečným daňovým výnosem nebo privatizačními výnosy, kdy doporučila, aby byly použity na snížení deficitu. A zároveň jako třetí bod, který si vybavuji, byl diskutován vývoj platební bilance, kdy v 1. čtvrtletí roku 2004 dominoval meziročně zhruba dvojnásobný deficit běžného účtu, který byl způsoben především růstem transferu zisku do zahraničí, a meziroční pokles čistého přílivu kapitálu přibližně na desetinu. To teď zmiňuji ne jako otázku přímo na pana guvernéra, protože pan guvernér a zástupce České národní banky na tyto otázky v rozpočtovém výboru reagovali, vysvětlili jsme si je, a pak vzniklo mnou zmíněné usnesení.

Takže já se, pane místopředsedo, ještě přihlásím do rozpravy s návrhem usnesení, abychom všem formalitám učinili zadost. Tolik moje zpravodajská zpráva.

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu zpravodaji Martinu Kocourkovi a konstatuji, že eviduji v tuto chvíli pouze jeho přihlášku do rozpravy. Ptám se, kdo se ještě hlásí z místa k tomuto materiálu? Není tomu tak.

Prosím, pane poslanče, máte slovo v rozpravě.

 

Poslanec Martin Kocourek: V návaznosti na svou zpravodajskou zprávu dávám návrh na následující usnesení k tomuto bodu, které by znělo: "Poslanecká sněmovna bere na vědomí Zprávu České národní banky o inflaci - červenec 2004 (o měnovém vývoji za 1. pololetí 2004)."

 

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Martinu Kocourkovi. Ptám se, má ještě někdo zájem vystoupit v rozpravě. Není tomu tak. Rozpravu končím. Ptám se pana guvernéra, jestli má zájem o závěrečné slovo. Není tomu tak. Pan zpravodaj také ne.

Zjednoduším to tím, že v rozpravě padl návrh, který budeme považovat za návrh, který je z rozpravy podrobné, a budeme hlasovat o tomto návrhu. Pokud by návrh neprošel připomínám, že by si Poslanecká sněmovna vyžádala doplnění zprávy, kterou je Česká národní banka do šesti týdnu povinna předložit, ale z rozpravy nic takového nevyplývá. Proto vás všechny odhlásím, požádám vás o novou registraci, abychom zjistili přesný počet poslanců ve Sněmovně.

 

A budeme hlasovat o navrženém usnesení, to je vzetí zprávy o měnovém vývoji na vědomí.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 281 a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 281 z přítomných 113 pro 109, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Návrh usnesení byl schválen. Děkuji guvernérovi České národní banky Zdeňku Tůmovi, děkuji zpravodaji Martinu Kocourkovi a končím bod č. 117.

 

Dalším bodem našeho jednání je bod číslo

 

111.
Zpráva veřejného ochránce práv ve věci majetkoprávního vypořádání
pozemků pod dálnicemi a silnicemi I., II. a III. třídy

 

Tento materiál uvede veřejný ochránce práv dr. Otakar Motejl, kterého mezi námi vítám. A než se ujme slova, požádám zpravodajku petičního výboru paní poslankyni Hanu Orgoníkovou, aby zaujala místo u stolku zpravodajů.

Nyní prosím pana veřejného ochránce práv dr. Motejla, aby se ujal slova. Prosím, máte slovo.

 

Veřejný ochránce práv JUDr. Otakar Motejl: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy a vážení pánové. Zákon o veřejném ochránci práv mi umožňuje, nebo chcete-li, dokonce ukládá, abych podle § 24 odst. 1 písm. b) tohoto zákona vám, Poslanecké sněmovně, kromě pravidelné závěrečné zprávy za předcházející rok podával zprávy ve věcech, v nichž nebylo na základě mé iniciativy dosaženo dostatečně kvalitativních opatření k nápravě okolností, které jsem v rámci své činnosti zjistil.

V polovině loňského roku jsem proto předložil vám zprávu, která je předmětem povýtce až dnes tohoto jednání. Jednalo se o zprávu, která se zabývá situací tak, jak vznikla nebo jak existuje ve věcech majetkoprávního vypořádání pozemků pod dálnicemi, silnice I., II. a III. třídy. Lituji, že jsem neměl možnost tuto zprávu přednést minulý týden bezprostředně předtím, co jste začali projednávat zákon o vyvlastnění, protože to jsou věci, které svým způsobem se vzájemně dotýkají a podmiňují.

Chtěl bych při této příležitosti jaksi upozornit, že předkládám tuto specifickou zprávu v této formě Poslanecké sněmovně poprvé, ale činím tak proto, že jsem tuto otázku učinil už předmětem své závěrečné zprávy za rok 2002, ve které jsem zdůraznil aktuálnost tohoto problému, kterážto zpráva zde sice byla konstatována, vzata na vědomí, ale nebylo na ni reagováno. Já jsem v průběhu roku 2003 opakovaně se pokoušel, maje k dispozici podněty ze strany občanů, kteří stále mají neuspokojené vypořádání svých majetkoprávních nároků, inspirovat vládu České republiky, aby v této věci byla zjednána náprava. Zjistil jsem, že zejména Ministerstvo dopravy v tomto směru učinilo zásadní kroky směřující k inventarizaci tohoto problému. Byly zvažovány a předkládány materiály do vlády, které víceméně projednány nebo schváleny posléze nebyly.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP