Pokračování schůze Poslanecké sněmovny
22. února 2005 ve 14.02 hodin

Přítomno: 174 poslanců

 

Předseda PSP Lubomír Zaorálek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, přeji vám dobré odpoledne a zahajuji další jednací den 41. schůze Poslanecké sněmovny. Srdečně vás vítám a prosím, abyste se vy, kdo jste na svých místech, přihlásili svými identifikačními kartami.

Vážené kolegyně a kolegové, někdo nechal svazek klíčů u prezence v kuloáru. Prosím tedy, pokud nemáte u sebe své klíče, zvažte, jestli to nebyl někdo z vás. V každém případě však u prezence jsou klíče, které tam někdo zanechal.

Požádal jsem vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, popřípadě mi sdělili, kdo z vás bude žádat o vydání náhradní karty.

Dále bych vám sdělil, jaké omluvy na dnešní jednací den jsem obdržel. Je to velká řada poslanců, protože velká řada našich kolegů je nemocná. Kvůli nemoci se tedy omlouvá paní kolegyně Jarmila Boháčková na celou schůzi, paní kolegyně Květa Čelišová se omlouvá od 22. do 25. 2., nemocen je pan poslanec Stanislav Fischer od 22. do 24. 2., nemocný je pan Miroslav Grebeníček ve dnech 22. a 23. 2., pan poslanec Tomáš Kvapil ve dnech 22. a 23. 2. Nemocen je i místopředseda Sněmovny Ivan Langer, pan poslanec Zdeněk Maršíček ve dnech 22. až 25., pan poslanec Ladislav Melčák ve dnech 22. až 25. 2., ve stejné dny je nemocen také pan poslanec Jaroslav Pešán a pan poslanec Bohuslav Záruba. Kvůli pohřbu v rodině se omlouvá pan poslanec Ladislav Býček.

Pan poslanec Pospíšil má náhradní kartu č. 2.

Ještě jednou pro přesnost sděluji, že ten nemocný byl Ladislav Mlčák - Ladislav Mlčák je nemocen, nikoliv pan poslanec Melčák.

Pan poslanec Tomáš Hasil se omlouvá také na dny 22. až 25. 2. z vážných rodinných důvodů, dále je to paní poslankyně Soňa Marková na tyto tři dny. Omlouvá se paní poslankyně Vlasta Parkanová, která uvízla ve sněhové kalamitě na bratislavském letišti. Omlouvá se pan poslanec Vlastimil Tlustý, který je na zahraniční pracovní cestě od 18. do 22. 2., dále paní poslankyně Michaela Šojdrová, která je také v zahraničí. Kvůli zahraniční cestě se také omlouvají Walter Bartoš a Eduard Zeman, kteří jsou na zahraniční cestě až do 24. 2. dopoledne.

Právě jsem dostal zprávu, že někteří naši kolegové přistáli místo na letišti v Praze na letišti v Bratislavě. Týká se to pana poslance Doležala a zřejmě také některých dalších kolegů a kolegyň - zřejmě také už omluvené paní kolegyně Parkanové. Také pan poslanec Seďa je na bratislavském letišti - ti všichni se snad budou snažit dostat co nejdříve k nám. Pan poslanec Nečas je zřejmě také v této "bratislavské delegaci". (Veselost ve sněmovně.) Tak.

A nyní prosím omluvím členy vlády. Omlouvám pana premiéra Stanislava Grosse, který se účastní summitu NATO v Bruselu a zasedání Evropské rady v Bruselu. Pan ministr Libor Ambrozek je na zahraniční cestě od 22. do 25. 2., pan ministr Jaroslav Palas se účastní konference Mezinárodní perspektivy zemědělství ve střední Evropě a pan ministr Svoboda se účastní summitu NATO. Omlouvá se také pan ministr průmyslu Milan Urban na nejbližší tři dny.

Nečetl jsem pana poslance Zdeňka Kořistku, o kterém se dovídám, že se také omlouvá, protože je také nemocen.

Ruším to, co jsem řekl o panu ministru Cyrilu Svobodovi, protože ten, protože letadlo neletělo, tady naopak zůstává. (Potlesk.)

To jsou tedy všechny omluvy, které jsem dostal dnes na stůl.

Nyní vám sdělím výsledek dnešní porady s místopředsedy Poslanecké sněmovny a také se zástupci poslaneckých klubu na grémiu. Dohodli jsme se prosím na tomto postupu. (Zvoní.) Vyslyšte tedy, jak jsme se dohodli.

Nejprve předkládám Sněmovně k projednání zákony vrácené prezidentem, u kterých uplynula lhůta, a to zákon o střetu zájmů, to je sněmovní tisk 550/6a, a zákon o hodnocení a snižování hluku v životním prostředí, to je sněmovní tisk 639/5. Navrhuji zařadit tyto dva prezidentem vrácené zákony na dnešní jednání a navrhuji zařadit je za zákony vrácené Senátem. To je první můj návrh.

Druhý můj návrh je, že dnes bychom projednávali body v tomto pořadí. Začali bychom bodem č. 150, to je druhé čtení návrhu zákona o zaměstnanosti, sněmovní tisk 877, pak bychom projednali zákony vrácené Senátem, pak bychom projednali zákony vrácené prezidentem, pak bychom projednali body č. 62 a 63, to jsou ty evropské akty, které máme poprvé na jednání Sněmovny, a pak bychom se zabývali smlouvami ve druhém čtení. V případě, že zbude čas, i smlouvy v prvém čtení.

Třetí návrh, který předkládám, je, že ve středu 23. 2. bychom se věnovali zbývajícím návrhům zákonů ve třetím čtení, bodům, které jsme neprojednali v pátek minulý týden, tj. 18. 2., a pak bychom se zabývali těmi zbývajícími body z bloku prvních čtení.

Doufám, že je jasné, co navrhuji, a pokud nejsou námitky, nechal bych hlasovat o těchto třech návrzích, které jsem přednesl. Ale ještě se hlásí pan poslanec Krajíček.

 

Poslanec Miroslav Krajíček: Děkuji, pane předsedo. Chtěl bych navrhnout změnu vámi předneseného návrhu na pořad projednávání vládního návrhu zákona o zaměstnanosti, což je sněmovní tisk 877, druhé čtení. Jestli se nepletu, tak jste přednesl návrh, že bychom ho zařadili jako první bod dnešního jednání. (Ano, správně, tak jsem to přednesl.). Já bych navrhl, abychom bod č. 150, což je tento zákon, projednávali za bodem č. 149 schváleného pořadu schůze, což je návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, a zákona č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, vrácené Senátem.

***




Přihlásit/registrovat se do ISP